Diarree is over het algemeen onschadelijk, maar kan heel erg vervelend zijn. Daarom geven we je enkele tips om deze lastige tijd het best door te komen.
Wanneer de stoelgang zacht of lopend is, maar ook omvangrijker en frequenter dan gewoonlijk, dan spreek je over diarree. Bij 'acute diarree' ben je er snel van af: de opstoten van diarree vervagen en verdwijnen spontaan in enkele dagen tijd. Meestal wijst acute diarree op een maag-darminfectie. Dat betekent dat er micro-organismen het lichaam zijn binnengedrongen (bv. een virus, bacteriën of heel soms parasieten) via een voorwerp, de handen, voedsel of water.
Diarree kan ook worden veroorzaakt door bepaalde soorten antibiotica, door stress of door angst.
Als je diarree hebt, moet je bovenal voldoende drinken om het verlies aan water en mineralen te compenseren. Drink daarom bouillon of maak zelf een rehydratatiemiddeltje. Dat doe je door acht theelepels suiker te mengen met een theelepel zout, per liter vocht. Dat vocht kan bijvoorbeeld water of verdunde thee zijn.
In de apotheek vind je gebruiksklare rehydratatie-oplossingen. Deze middeltjes bevatten specifieke hoeveelheden zout en glucose en zijn daarom erg geschikt voor kinderen.
Je doet er goed aan om voedingsmiddelen te weren die het spijsverteringsstelsel irriteren. Denk maar aan vezelrijke of vetrijke voeding, zuivel, citrusvruchten, pikante gerechten ... Kies daarentegen voor licht verteerbare ingrediënten, zoals rijst, gare wortelen, appelen en bananen. Verwerk ze in een maaltijd, die daardoor lichter verteerbaar is dan gewoonlijk.
Sommige geneesmiddelen kunnen het ongemak enigszins verlichten.
* Tasectan bekleedt de darmwand met een specifieke gel. Pathogene micro-organismen gaan daardoor minder agressief te keer.
* Loperamide kan eveneens helpen om het ongemak te verlichten. Dit medicijn vertraagt de transit en verlaagt de frequentie van de stoelgang. Nuttig wanneer er niet meteen een toilet in de buurt is.
* Er bestaan krampstillende middelen die inwerken op de bewegingen en samentrekkingen van de darmen en zo de buikpijn verlichten.
Belangrijk tijdens de zwangerschap of borstvoeding: vraag vooraf raad aan je arts voor elk van deze producten!
Voedingssupplementen op basis van probiotica en prebiotica kunnen je helpen om de slechte bacteriën te verslaan en de darmflora te herstellen. Opnieuw geldt tijdens de zwangerschap en de borstvoeding: vraag raad aan je arts vooraleer je deze producten gebruikt.
Was je handen en ontsmet het toilet na elk toiletbezoek.
Wees waakzaam als je de pil neemt. Diarree kan ervoor zorgen dat de pil minder doeltreffend wordt. Gebruik daarom een condoom tijdens het vrijen. Niet alleen wanneer je last hebt van diarree, ook tot zeven dagen erna.
Bloed in de stoelgang, verschillende dagen na elkaar diarree, hevige koorts (hoger dan 38,5°C) en/of erg pijnlijke buikkrampen? In die gevallen laat je de medicatie tegen diarree links liggen en raadpleeg je een arts.
Wanneer het om een kwetsbare persoon gaat (bv. een zuigeling, een oudere of een verzwakte persoon met bijvoorbeeld een chronische aandoening), dan raadpleeg je eveneens een arts.