Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Buikgriep: enkele tips en goede reflexen

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw0387f526/Home/blog/Eerste-hulp-bij-kwaaltjes/dossier-bobos-du-quotidien-grippe-intestinale.jpg.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Je voelt je niet lekker en wordt geplaagd door diarree, misselijkheid, braken, extreme vermoeidheid, soms ook door koorts … Elke winter slaat buikgriep – of gastro-enteritis – toe. Gelukkig zijn de meeste mensen er na enkele dagen weer bovenop. Hoe kom je zo snel mogelijk van die vervelende buikgriep af? We delen onze tips met jou!

Buikgriep: een term die tot verwarring leidt

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, heeft ‘buikgriep’ niets te maken met de klassieke griep! Het is eigenlijk juister om te praten over gastro-enteritis. Deze ontsteking van de slijmvliezen van maag en darmen wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie. 

Reflex nr. 1 bij buikgriep: uitdroging voorkomen

Als je last hebt van diarree en/of braken, moet je absoluut voldoende en regelmatig drinken om het verlies aan vocht en mineralen te compenseren.

Drink bij voorkeur water, kruidenthee, bouillon of frisdrank zonder prik, wat goed verdragen wordt door een geïrriteerde maag. Je kan ook zelf een hydraterend drankje bereiden door per liter water vier koffielepels suiker en een koffielepel zout toe te voegen. Daarnaast vind je in de apotheek ook kant-en-klare rehydratieoplossingen. Deze bereidingen zijn met name ideaal voor jonge kinderen, omdat ze specifieke hoeveelheden zout en glucose bevatten. Sommige formules hebben tegelijk een probiotische werking, wat bijdraagt tot het herstel van de darmflora.

Als je misselijk bent, probeer dan om de tien minuten een klein slokje of lepeltje te drinken. Schakel over op grotere hoeveelheden zodra je je beter voelt.

Wat eet je best in geval van een maag-darmontsteking?

Als je niet moet braken, doe je er goed aan om te blijven eten. Geef de voorkeur aan makkelijk verteerbare voedingsmiddelen (crackers, rijst, gekookte wortelen, appels, bananen …) en neem kleinere porties dan gewoonlijk. Vermijd daarentegen voeding die het spijsverteringsstelsel irriteert (sterk gesuikerde of erg vette voedingsmiddelen; voeding met een laxerende werking, zoals pruimen; citrusvruchten; gekruide voeding, rauwkost, zuivelproducten – behalve yoghurt; alcoholhoudende dranken …)

Buikgriepsymptomen verlichten

  • 1. Om buikkrampen en diarree te verminderen

Antispasmodische medicijnen werken in op de spastische samentrekking van de darmen en kunnen zo de buikklachten verzachten.Andere producten zorgen ervoor dat ziekteverwekkende micro-organismen minder schade toebrengen door de buikwand te bedekken met een specifieke gel. Daarnaast helpen bepaalde probiotica diarree bestrijden dankzij hun gunstige invloed op de darmflora.

  • 2. Om misselijkheid te bestrijden

Gemberextract is een uitstekende bondgenoot van het spijsverteringsstelsel. Sommige formules bevatten eveneens vitamine B6, dat ons immuunsysteem een boost geeft en vermoeidheid tegengaat.

Opgelet: enkele van die middelen zijn gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Vraag advies aan je apotheker.

Vergeet overigens niet na elk toiletbezoek je handen te wassen om zo het besmettingsrisico te beperken. Als het niet mogelijk is om je handen met water en zeep te wassen, kan het nuttig zijn om hydroalcoholische gel te gebruiken.

Buikgriep: wanneer naar de dokter?

Je consulteert best je huisarts in de volgende gevallen:

  1. In geval van overmatige slaperigheid of verwarring;
  2. Als je maag geen enkele drank verdraagt;
  3. Als je gedurende meer dan een dag niet hebt kunnen plassen (vanaf een halve dag bij kinderen);
  4. In geval van aanhoudende buikpijn;
  5. Als de diarree meer dan drie dagen aanhoudt;
  6. In geval van bloed of slijm in de ontlasting;
  7. Indien het om een kind gaat dat gelijktijdig last heeft van diarree en braken, als het kind onophoudelijk huilt en/of ook koorts heeft.
  8. In geval van uitdrogingsverschijnselen (aanzienlijk minder, tot zelfs niet meer plassen; droge mond; verwarring; versnelde ademhaling en hartslag; koude ledematen) bij kinderen onder de twee jaar en bij ouderen boven de 70 jaar. 

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België