In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, heeft ‘buikgriep’ niets te maken met de klassieke griep! Het is eigenlijk juister om te praten over gastro-enteritis. Deze ontsteking van de slijmvliezen van maag en darmen wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie.
Als je last hebt van diarree en/of braken, moet je absoluut voldoende en regelmatig drinken om het verlies aan vocht en mineralen te compenseren.
Drink bij voorkeur water, kruidenthee, bouillon of frisdrank zonder prik, wat goed verdragen wordt door een geïrriteerde maag. Je kan ook zelf een hydraterend drankje bereiden door per liter water vier koffielepels suiker en een koffielepel zout toe te voegen. Daarnaast vind je in de apotheek ook kant-en-klare rehydratieoplossingen. Deze bereidingen zijn met name ideaal voor jonge kinderen, omdat ze specifieke hoeveelheden zout en glucose bevatten. Sommige formules hebben tegelijk een probiotische werking, wat bijdraagt tot het herstel van de darmflora.
Als je misselijk bent, probeer dan om de tien minuten een klein slokje of lepeltje te drinken. Schakel over op grotere hoeveelheden zodra je je beter voelt.
Als je niet moet braken, doe je er goed aan om te blijven eten. Geef de voorkeur aan makkelijk verteerbare voedingsmiddelen (crackers, rijst, gekookte wortelen, appels, bananen …) en neem kleinere porties dan gewoonlijk. Vermijd daarentegen voeding die het spijsverteringsstelsel irriteert (sterk gesuikerde of erg vette voedingsmiddelen; voeding met een laxerende werking, zoals pruimen; citrusvruchten; gekruide voeding, rauwkost, zuivelproducten – behalve yoghurt; alcoholhoudende dranken …)
Antispasmodische medicijnen werken in op de spastische samentrekking van de darmen en kunnen zo de buikklachten verzachten.Andere producten zorgen ervoor dat ziekteverwekkende micro-organismen minder schade toebrengen door de buikwand te bedekken met een specifieke gel. Daarnaast helpen bepaalde probiotica diarree bestrijden dankzij hun gunstige invloed op de darmflora.
Gemberextract is een uitstekende bondgenoot van het spijsverteringsstelsel. Sommige formules bevatten eveneens vitamine B6, dat ons immuunsysteem een boost geeft en vermoeidheid tegengaat.
Opgelet: enkele van die middelen zijn gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Vraag advies aan je apotheker.
Vergeet overigens niet na elk toiletbezoek je handen te wassen om zo het besmettingsrisico te beperken. Als het niet mogelijk is om je handen met water en zeep te wassen, kan het nuttig zijn om hydroalcoholische gel te gebruiken.
Je consulteert best je huisarts in de volgende gevallen: