Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Winterhanden- en voeten: hoe verzorg je ze?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw734d0998/Home/blog/Eerste-hulp-bij-kwaaltjes/dossier-bobos-du-quotidien-engelures.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Doordat ze meer blootgesteld zijn aan de kou krijgen onze handen en voeten het in de winter extra hard te verduren. In geval van pijn, jeuk, zwellingen of kloven spreken we van winterhanden en -voeten. Welke gewoonten kunnen we aannemen om onze ledematen te beschermen? 

Winterhanden en -voeten: wat zijn de oorzaken?

Wanneer de omgevingstemperatuur daalt, kunnen de bloedvaten samentrekken, wat de doorbloeding van de huid beïnvloedt. In bepaalde gevallen kan dit fenomeen een ontstekingsreactie veroorzaken, die gepaard gaat met jeuk en/of pijn, met roodheid aan handen en voeten, en met zwellingen: dat zijn winterhanden en -voeten.

Terwijl sommige mensen nooit last hebben van koude voeten, krijgen anderen er geregeld mee te kampen. Winterhanden en -voeten komen over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook erfelijkheid speelt een rol, net als eventuele tekorten aan vitamine D. 

Symptomen van winterhanden en -voeten

Mogelijke symptomen van winterhanden en -voeten zijn:

  1. pijn, vooral in de vingers en de tenen, maar mogelijk ook op andere plaatsen (oren, neus, dijen ...);
  2. vaak intense jeuk en een branderig gevoel;
  3. zwellingen en roodheid (in ernstige gevallen wordt de huid zelfs blauw of paars).

Deze symptomen verergeren bij hevige of langdurige koude en verbeteren wanneer het warmer wordt.

Winterhanden en -voeten maken ons ook vatbaarder voor blaren en wonden, met een risico op bacteriële infecties. 

Is het erg, dokter?

Hoewel ze pijnlijk en hinderlijk zijn, zijn winterhanden en -voeten meestal niet gevaarlijk. In de volgende gevallen kun je toch maar beter je huisarts raadplegen:

  1. in geval van hevige pijn;
  2. in geval van geïnfecteerde wonden of blaren;
  3. als je niet zeker bent of de symptomen veroorzaakt werden door de koude;
  4. wanneer de symptomen zich het hele jaar voordoen, zelfs tijdens warme periodes.

Winterhanden en -voeten: voorkomen door de juiste kleding

Om winterhanden en -voeten te voorkomen, wordt natuurlijk aanbevolen om je kleding aan te passen aan de weersomstandigheden wanneer de temperatuur daalt. Enkele specifieke tips:

  1. draag steeds warme sokken, zowel binnen als buitenshuis. Opgelet: let erop dat je voeten niet te gekneld zitten in je sokken en schoenen;
  2. draag een legging of panty onder je broek als je gemakkelijk last hebt van koude dijen;
  3. draag steeds handschoenen, een muts en een sjaal;
  4. draag ook 's nachts warme kleding;
  5. blijf in beweging wanneer het koud is.

Winterhanden en -voeten voorkomen en behandelen: wat zijn de beschikbare producten?

  • - Om je handen en de voeten te hydrateren bestaan er herstellende handcrèmes en voetcrèmes – met of zonder parfum – die verzachten, hydrateren en regenereren. Bepaalde producten bevatten ureum. Dankzij zijn hygroscopische eigenschappen helpt dat bestanddeel het vocht te absorberen en het op te slaan in de bovenste huidlaag. De 'cold cream'-formule is dé verzachtende verzorging van de huid. Dankzij de synergie van ingrediënten, die water, was en vetstoffen combineert, verzacht en voedt deze formule de huid, en beschermt ze tegen de kou. Masseer de te hydrateren zones goed om de bloedsomloop te stimuleren.
  • - Gebruik specifieke crèmes en balsems om je lippen opnieuw zacht en glad te maken. Als ze dagelijks aangebracht worden, herstellen en beschermen ze gesprongen en gescheurde lippen. Bepaalde producten bieden ook een 2-in-1-formule, waarbij hydratatie en zonnebescherming gecombineerd worden.
  • - In geval van jeuk kunnen crèmes op basis van cortisone verlichting bieden dankzij hun ontstekingsremmende eigenschappen. Er zijn meerdere – meer of minder krachtige – formules beschikbaar, afhankelijk van de intensiteit van de symptomen. Deze crèmes kunnen niet worden gebruikt bij huidinfecties.
  • - Bij infecties kun je antibacteriële oplossingen in spray- of gelvorm gebruiken. Deze producten hebben een reinigend effect op de huid.
  • - Om de ontstekingspijn te verzachten en de koorts te doen dalen, kun je een beroep doen op ontstekingsremmende geneesmiddelen, bijvoorbeeld op basis van ibuprofen. Vraag raad aan je apotheker voor de optimale dosis en mogelijke contra-indicaties.
  • - Om een eventueel tekort aan vitamine D te compenseren, bestaan er voedingssupplementen om regelmatig te nemen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België