Nasofaryngitis (ofwel ‘verkoudheid’) verwijst naar een ontsteking van de neus en de keelholte, doorgaans ten gevolge van een virale infectie. Zo bestaan er maar liefst 200 verschillende rhinovirussen! Een infectie veroorzaakt door een van die virussen komt heel vaak voor: zo hebben kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud elk jaar gemiddeld vier tot vijf verkoudheden, vooral in de herfst en de winter. Normaal gezien is nasofaryngitis onschuldig, maar in geval van een bacteriële superinfectie kan ze ontaarden in een ernstigere aandoening (bronchitis, sinusitis, oorontsteking …).
Je kan heel wat doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en om je snel beter te voelen:
- Was of ontsmet regelmatig je handen;
- Drink veel, zeker bij koorts. Voldoende drinken zorgt voor een goede werking van het lichaam en verdunt afvalstoffen, zodat ze makkelijker worden afgevoerd;
- Vermijd stoffen die de luchtwegen irriteren, zoals sigarettenrook;
- Rust voldoende, maar ga ook geregeld een luchtje scheppen, want dit helpt je immuunsysteem om de infectie te bestrijden;
- Ventileer de ruimtes in huis voldoende, zodat de binnenlucht regelmatig ververst wordt;
- Zorg voor een temperatuur van 18 à 20°C in huis;
- Bevochtig de lucht in huis, eventueel met behulp van een luchtbevochtiger. Droge lucht is immers nefast voor de slijmvliezen in de luchtwegen.
Er bestaan heel wat mogelijke oplossingen om het ongemak van een verstopte neus te verlichten. Als behandeling kan je in eerste instantie de neusholtes reinigen, en daarna eventueel de neus vrijmaken.
1. De neusholtes reinigen
Om jouw neus of die van je kinderen vrij te maken, zijn ampullen of sprays met fysiologisch serum je beste bondgenoot! Deze oplossing op basis van steriel gedestilleerd water en zout verdunt de afvalstoffen en reinigt de neusholtes. Deze producten mogen preventief of curatief worden toegediend vanaf de geboorte. Je kan de oplossing makkelijk inspuiten, eerst in het ene en vervolgens in het andere neusgat. Vraag aan je apotheker hoe je dit product het best gebruikt.
Voor een nog grondigere reiniging van de neus kan je bovendien antibacteriële druppels aanbrengen.
2. De neus vrijmaken
Als de neus verstopt blijft, helpen nasale vasoconstrictoren of hypertonische sprays om de neus vrij te maken.
- Nasale vasoconstrictoren hebben een vaatvernauwende werking (het gaat om ‘vasoconstrictie’), wat de verstopping in de neus tegengaat. Sommige middelen zijn een combinatie van een vasoconstrictor met andere actieve bestanddelen zoals anticholinergica (die de neusloop verminderen), antihistaminica (bijvoorbeeld bij allergische rinitis) of paracetamol(wat koortsverlagend werkt). Daarnaast zijn er ook specifieke producten op de markt voor kinderen . Deze medicatie moet altijd nauwgezet en enkel tijdelijk worden gebruikt. Vasoconstrictoren mogen niet langdurig worden gebruikt, want dit kan leiden tot ‘atrofische rinitis’ (atrofie van het neusslijmvlies, dat in dat geval niet goed meer wordt bevochtigd). Bovendien zijn deze producten gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Hypertonische oplossingen in de vorm van een spray hebben een zoutconcentratie die hoger is dan de hoeveelheid zout die aanwezig is in onze lichaamscellen, waardoor vocht ‘mechanisch’ wordt onttrokken. Deze 100% natuurlijke formules leiden niet tot gewenning en evenmin tot een aantasting van het neusslijmvlies. Ook bij deze producten bestaan er aangepaste varianten voor kinderen. Bepaalde formules mogen ook gebruikt worden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.