Vaak volstaat het om geduldig te zijn en eenvoudige preventieve maatregelen te nemen om maagpijn te verlichten. De gulden regel: alles vermijden wat het orgaan kan belasten. Volg dus deze tips:
- Stop met roken;
- Leer beter om te gaan met stress;
- Vermijd kledingstukken die de buik afknellen;
- Behoud een ideaal gewicht;
- Leg je bovenlichaam wat hoger om te slapen;
- Eet niet later dan drie uur voor het slapengaan;
- Spreid de voedingsinname over de dag (bijvoorbeeld drie kleine maaltijden en twee versnaperingen);
- Eet langzaam, in een rustige omgeving, met je volle aandacht bij je eten.
Natuurlijk is het ook belangrijk om op je voeding te letten. Enkele vuistregels:
- Eet weinig voedingsmiddelen die je een branderig gevoel kunnen geven (chocolade, munt, vette en gefrituurde voedingsmiddelen, specerijen, citrusvruchten, vruchtensappen, tomaten ...);
- Drink alcohol, koffie en thee met mate;
- Geef de voorkeur aan magere dierlijke of plantaardige eiwitten (eieren, gevogelte zonder huid, vis, zeevruchten, tofu ...);
- Geef de voorkeur aan oplosbare vezels (fruit, groenten, peulvruchten), die het maagslijmvlies beschermen;
- Vervang specerijen door kruiden in je gerechten;
- Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A (wortelen, paprika's), omdat die het maagslijmvlies beschermen.
Wanneer het ongemak aanhoudt en je dagelijks leven verstoort, kan je een aangepaste behandeling overwegen. Protonpompremmers (PPI) staan centraal bij de behandeling van maagpijn. Het principe: de 'pomp' die het maagzuur produceert, blokkeren. PPI’s zorgen voor een vermindering van de pijnlijke symptomen. Goed om te weten: de verlichting is niet onmiddellijk. Gewoonlijk duurt het twee tot drie opeenvolgende dagen voordat de effecten voelbaar worden. Stop de behandeling wanneer je geen symptomen meer hebt. Raadpleeg je arts als je geen verbetering vaststelt of als je toestand verergert. Neem in geen geval PPI’s gedurende meer dan vier weken zonder medisch advies. Langdurig gebruik van dit type medicatie kan ongewenste bijwerkingen hebben (osteoporose met een verhoogd risico op breuken, verminderde opname van magnesium en vitamine B12, gewijzigde opname van andere geneesmiddelen, verstoorde kolonisatie van het maagdarmkanaal met een verhoogd infectierisico ...).
Als aanvulling op PPI’s kunnen andere producten helpen om maagpijn te behandelen:
In bepaalde gevallen is buikpijn te wijten aan een infectie door de bacterie Heliobacter pylori (H. pylori), die het maagzuur overleeft en zweren kan veroorzaken. Aan de hand van specifieke medische onderzoeken kan je arts nagaan of je drager bent van die bacterie en desgevallend bijkomende maatregelen nemen. Om die infectie doeltreffend te behandelen, zal de arts meestal antibiotica voorschrijven. Daarnaast kan je bepaalde probiotica innemen om de verspreiding van de bacterie te helpen tegengaan en de ontsteking te bestrijden.