Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Windpokken: wat nu? Ontdek onze tips!

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw8e0a8a81/Home/blog/Eerste-hulp-bij-kwaaltjes/dossier-bobos-du-quotidien-varicelle.jpg.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Vlekjes, hevige jeuk, zich niet zo goed voelen ... zowat alle ouders stellen op een dag vast dat hun kind windpokken (varicella) heeft. De gouden regel om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen? Zoveel mogelijk symptomen bestrijden: koorts verlagen, jeuk verlichten en blaasjes ontsmetten, zodat ze zo snel mogelijk uitdrogen en op die manier littekenvorming voorkomen. 

Windpokken: met stip de meest voorkomende kinderziekte

In 95% van de gevallen treden windpokken (ook wel waterpokken of varicella genoemd) op vóór de leeftijd van 15 jaar. Bijna iedereen heeft als kind de ziekte dus wel gehad. Het is zo dat deze kinderziekte extreem besmettelijk is. Ze wordt overgedragen via speekseldruppeltjes die vrijkomen in de lucht, bijvoorbeeld bij het hoesten en het niezen. Daarnaast kun je ook besmet worden via direct contact met het vocht uit de blaasjes (kleine bultjes op de huid). Daarom houd je je kind beter thuis van de crèche of van school zolang de blaasjes niet zijn uitgedroogd. De incubatieperiode van de ziekte bij waterpokken duurt gemiddeld 10 tot 21 dagen en het virus kan worden overgedragen een of twee dagen vóór het opduiken van de eerste symptomen. Het is rond die tijd dat de ziekte het meest besmettelijk is. 

Wat zijn de symptomen van windpokken?

Je herkent de ziekte aan:

  • - Huiduitslag. In het begin verschijnen er rode vlekjes op de romp die zich nadien gaan uitbreiden naar het hoofd. Na enkele uren worden het blaasjes, gevuld met helder vocht. Na een dag of tien komt er een korstje op de blaasjes. Op voorwaarde dat je niet gaat krabben, vallen de opgedroogde korstjes af zonder dat je er een litteken aan overhoudt. Goed om te weten: de vlekjes duiken niet allemaal tegelijkertijd op, sommige verschijnen pas als de eerste vlekjes haast alweer zijn uitgedroogd.
  • - Hevige jeuk.
  • - Koorts, hoesten en in bepaalde gevallen ook een algemeen ziek gevoel. Windpokken zijn goedaardig, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem (door bijvoorbeeld een andere aandoening of gebruik van medicatie) kunnen een ergere vorm van de ziekte krijgen, met meer last van de symptomen en een hoger risico op complicaties (longontsteking, hersenvliesontsteking …). Bovendien kan de ziekte aan het begin en het einde van de zwangerschap gevaarlijk zijn voor de foetus als de mama niet immuun is.

Windpokkenbehandeling: verschillende symptomen aanpakken

  • - Verlaag de koorts met behulp van paracetamol. Vraag indien nodig raad aan je apotheker voor de dosering. Geef geen ibuprofen en aspirine, want deze stoffen kunnen bij een windpokkenbesmetting tot ernstige complicaties leiden. Als de koorts aanhoudt of opnieuw opduikt, of als je kind heel erg ziek is, raadpleeg dan onmiddellijk je huisarts.
  • - Verlicht de jeuk om de risico's van krabben te voorkomen (blijvende littekens, blaasjes die gaan ontsteken …). Geef antihistaminica in de vorm van druppels om het jeukgevoel te milderen. Is je kleintje jonger dan één jaar oud? Win dan vooraf advies in bij je huisarts. Gebruik in elk geval geen talkpoeder wegens een hoger risico op infectie, en geen eosine want de rode kleur van dit product kan tekens van ontsteking maskeren. Soms kan een kort lauw badje al helpen om tijdelijk de jeuk te verzachten. Dep daarna de huid voorzichtig droog i.p.v. je kindje droog te wrijven. Houd verder ook de nageltjes kort en zorg dat je kindje regelmatig goed de handen wast.
  • Ontsmet de blaasjes door met een geschikte spray (indien mogelijk niet-alcoholhoudend) direct op de ontstoken huidletsels te spuiten. Als bepaalde letsels er erg ontstoken uitzien, win dan medisch advies in.
  • - Droog de blaasjes uit met een daarvoor ontwikkelde lotion of spray. Deze producten bevatten onder meer extracten van haver en zinkoxide, en zijn eveneens geschikt voor baby’s. Breng ze twee keer per dag aan op de blaasjes.
  • - Voorkom littekenvorming met een zalf die je twee keer per dag aanbrengt op een droge en propere huid. Deze producten kalmeren, beschermen, helpen de beschadigde huidzones te regenereren en maken de huid weer gezond.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België