In 95% van de gevallen treden windpokken (ook wel waterpokken of varicella genoemd) op vóór de leeftijd van 15 jaar. Bijna iedereen heeft als kind de ziekte dus wel gehad. Het is zo dat deze kinderziekte extreem besmettelijk is. Ze wordt overgedragen via speekseldruppeltjes die vrijkomen in de lucht, bijvoorbeeld bij het hoesten en het niezen. Daarnaast kun je ook besmet worden via direct contact met het vocht uit de blaasjes (kleine bultjes op de huid). Daarom houd je je kind beter thuis van de crèche of van school zolang de blaasjes niet zijn uitgedroogd. De incubatieperiode van de ziekte bij waterpokken duurt gemiddeld 10 tot 21 dagen en het virus kan worden overgedragen een of twee dagen vóór het opduiken van de eerste symptomen. Het is rond die tijd dat de ziekte het meest besmettelijk is.
Je herkent de ziekte aan:
- - Huiduitslag. In het begin verschijnen er rode vlekjes op de romp die zich nadien gaan uitbreiden naar het hoofd. Na enkele uren worden het blaasjes, gevuld met helder vocht. Na een dag of tien komt er een korstje op de blaasjes. Op voorwaarde dat je niet gaat krabben, vallen de opgedroogde korstjes af zonder dat je er een litteken aan overhoudt. Goed om te weten: de vlekjes duiken niet allemaal tegelijkertijd op, sommige verschijnen pas als de eerste vlekjes haast alweer zijn uitgedroogd.
- - Hevige jeuk.
- - Koorts, hoesten en in bepaalde gevallen ook een algemeen ziek gevoel. Windpokken zijn goedaardig, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem (door bijvoorbeeld een andere aandoening of gebruik van medicatie) kunnen een ergere vorm van de ziekte krijgen, met meer last van de symptomen en een hoger risico op complicaties (longontsteking, hersenvliesontsteking …). Bovendien kan de ziekte aan het begin en het einde van de zwangerschap gevaarlijk zijn voor de foetus als de mama niet immuun is.