Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Au, een blauwe plek! Wat nu?

blauwe plek behandelen

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. We stoten ergens tegen of we vallen op de grond. Voor je het weet heb je een blauwe plek om u tegen te zeggen! Hoe verzacht je de pijn? En kan je iets doen om de blauwe plek in te perken en sneller te laten genezen? Dit zijn onze tips!

Wat is een blauwe plek?

Wat in de volksmond een 'blauwe plek' wordt genoemd, is eigenlijk een kneuzing, een letsel aan het onderhuidse weefsel. Wanneer we ons ergens tegen stoten, dan worden de huid en het onderhuidse weefsel samengedrukt. De kleine bloedvaatjes raken beschadigd en het bloed verspreidt zich onder de huid. De gevolgen laten zich voelen: ter hoogte van de getroffen zone begint het pijn te doen en je ziet een zwelling die veelal blauw uitslaat, maar zowat alle kleuren van de regenboog aanneemt, net zolang tot ze verdwijnt. 

Hoe beperk je de omvang van een blauwe plek?

Je kan de omvang van de kneuzing beperken als je meteen na de stoot in actie komt:

  1. Leg iets kouds op de getroffen zone. Zo stelp je het bloeden en de pijn. Zorg er met andere woorden voor dat je altijd ijsblokjes of een ice pack in de diepvries hebt liggen. Wikkel het ijs in een vaatdoek en leg het dan pas op de huid om brandwonden te vermijden. Laat het ijs 15 à 20 minuten liggen en herhaal dit zo'n drie keer voor de rest van de dag.
  2. Houd de getroffen zone omhoog. Het bloed stroomt dan minder snel weg en de pijn neemt zo af.

Hoe verzorg je een blauwe plek?

De beste optie is een behandeling met Arnica. Arnica is een plant met oranjegele blaadjes die al eeuwenlang wordt gebruikt tegen blauwe plekken en builen.

  • Om de vorming van een blauwe plek te beperken, neem je onmiddellijk na de stoot Arnica in de vorm van homeopathische korrels in (alleen op doktersvoorschrift als je zwanger bent of borstvoeding geeft).
  • De plant is ook verkrijgbaar in stick-of gelvorm. Deze versies bewaar je in de ijskast en leg je op de getroffen zone voor een verkoelend en kalmerend effect.

Er bestaan ook gels gemaakt van essentiële oliën met pijnstillende, ontstekingsremmende, antiseptische en helende eigenschappen.

De huisarts kan eventueel ook een ontstekingsremmende gel voorschrijven.

Hoe kalmeer je pijn?

Gels en koude zijn niet de enige opties. Je kan ook paracetamol innemen. Let op: neem de dosis die past bij je leeftijd en respecteer de tijd tussen de verschillende innames. Lees de bijsluiter of vraag raad aan je apotheker.

Moet je naar de huisarts gaan?

Een blauwe plek doet over het algemeen geen kwaad en verdwijnt spontaan na enkele dagen. Ga toch langs bij de dokter als ...

  1. de kneuzing zich ter hoogte van de borstholte, het hart, de buik, het oog of het hoofd bevindt;
  2. je tintelingen voelt of, omgekeerd, het gevoel verliest in de getroffen zone;
  3. de getroffen zone er rood uitziet, warm aanvoelt en/of tekenen van infectie vertoont.

Wees extra voorzichtig als je medicatie neemt die een vlotte bloedstolling verhindert, zoals aspirines, antistollingsmiddelen, corticosteroïden, ontstekingsremmers ... Vraag raad aan je apotheker. Hij helpt je met plezier verder! 

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België