Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. We stoten ergens tegen of we vallen op de grond. Voor je het weet heb je een blauwe plek om u tegen te zeggen! Hoe verzacht je de pijn? En kan je iets doen om de blauwe plek in te perken en sneller te laten genezen? Dit zijn onze tips!
Wat in de volksmond een 'blauwe plek' wordt genoemd, is eigenlijk een kneuzing, een letsel aan het onderhuidse weefsel. Wanneer we ons ergens tegen stoten, dan worden de huid en het onderhuidse weefsel samengedrukt. De kleine bloedvaatjes raken beschadigd en het bloed verspreidt zich onder de huid. De gevolgen laten zich voelen: ter hoogte van de getroffen zone begint het pijn te doen en je ziet een zwelling die veelal blauw uitslaat, maar zowat alle kleuren van de regenboog aanneemt, net zolang tot ze verdwijnt.
Je kan de omvang van de kneuzing beperken als je meteen na de stoot in actie komt:
De beste optie is een behandeling met Arnica. Arnica is een plant met oranjegele blaadjes die al eeuwenlang wordt gebruikt tegen blauwe plekken en builen.
Er bestaan ook gels gemaakt van essentiële oliën met pijnstillende, ontstekingsremmende, antiseptische en helende eigenschappen.
De huisarts kan eventueel ook een ontstekingsremmende gel voorschrijven.
Gels en koude zijn niet de enige opties. Je kan ook paracetamol innemen. Let op: neem de dosis die past bij je leeftijd en respecteer de tijd tussen de verschillende innames. Lees de bijsluiter of vraag raad aan je apotheker.
Een blauwe plek doet over het algemeen geen kwaad en verdwijnt spontaan na enkele dagen. Ga toch langs bij de dokter als ...
Wees extra voorzichtig als je medicatie neemt die een vlotte bloedstolling verhindert, zoals aspirines, antistollingsmiddelen, corticosteroïden, ontstekingsremmers ... Vraag raad aan je apotheker. Hij helpt je met plezier verder!