Selecteer :
Ik heb een voorschrift

SOS griep: hoe geraak je ervan verlost?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw627051ad/Home/blog/Eerste-hulp-bij-kwaaltjes/dossier-bobos-du-quotidien-grippe.jpg.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Als de winter weer aan zet is, doet de griep opnieuw zijn intrede in het land. Hoe herken je deze virale aandoening? Voor welke ernstige symptomen moet je waakzaam zijn? Hoe word je zo snel mogelijk weer de oude? We zetten dit alles even voor je op een rijtje! 

Wat zijn de symptomen van griep?

Griep uit zich op verschillende manieren. Dat hangt meer bepaald af van de leeftijd van de zieke.

- Pasgeborenen en baby’s kunnen erg hoge koorts hebben waar geen aanleiding voor is en dat zonder andere symptomen te vertonen.

Bij baby's jonger dan drie maanden raadpleeg je best je arts indien de temperatuur hoger is dan 38,5°C.

- Ook bij jonge kinderen kan je een grote temperatuurverhoging vaststellen, die soms gepaard gaat met stuipen. Het komt eveneens voor dat ze last hebben van buikklachten (buikpijn, braken, diarree) en oorpijn. Bij sommige kinderen slaan de ogen rood uit. Niet zelden klagen kinderen over stijfheid of spierpijn (rugpijn).

- Bij volwassenen moet je het verschil maken tussen échte griep en het griepsyndroom.

Als het effectief om griep gaat, slaat die heel brutaal toe, heeft de zieke last van erg hoge koorts (39-40°C), hoofdpijn, spierpijn, hoest, keelpijn, een verstopte neus … Doorgaans zie je in het ziekteverloop twee koortspieken met een temperatuurdaling op de vierde dag en nadien een nieuwe opstoot op dag 5 en 6. Bij een fitte volwassene duurt griep gewoonlijk een dikke week.

Een griepachtige aandoening duurt gemiddeld drie tot vijf dagen en herken je aan mildere symptomen zoals keelpijn, een loopneus, hoofdpijn en een algemeen ziek gevoel. In tegenstelling tot echte griep komt koorts minder vaak voor; ze is ook minder hoog en minder overheersend. 

Griep: voor welke ernstige symptomen moet je opletten?

Je raadpleegt best onmiddellijk je arts als je de volgende symptomen vaststelt:

- Ademhalingsmoeilijkheden;

- Verlies van eetlust en minder urineproductie (bij baby’s en kinderen);

- Erg verslechterde algemene toestand (bij baby’s en kinderen);

- Braken;

- Hoge koorts;

- Erge hoest.

Bij kinderen is het bij bepaalde symptomen zelfs nodig om meteen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis te gaan:

- Ernstige ademhalingsmoeilijkheden;

- Nekstijfheid;

- Moeilijkheden om wakker te worden, verminderd reactievermogen, zich niet meer kunnen bewegen;

- Verwardheid;

- Stuiptrekkingen.

Wat te doen in geval van griep

- Voldoende drinken (water, kruidenthee, bouillon …);

- Rusten;

- Papieren zakdoekjes gebruiken en ze na gebruik meteen weggooien;

- Een mondmasker dragen om de verspreiding van besmettelijke druppeltjes tegen te gaan;

- Veelvuldig de handen wassen en/of hydroalcoholische gel gebruiken;

- De leefruimtes in huis regelmatig ventileren en de luchtvochtigheid op peil houden. 

Griep: welke behandelingen helpen je er weer bovenop?

Aangezien griep een virale aandoening is, zijn antibiotica zinloos. Het volstaat dan ook om geduld te hebben tot de symptomen verminderen en ten slotte verdwijnen. Er bestaan echter bepaalde producten die ervoor zorgen dat je er sneller weer bovenop komt.

  • Koortswerende medicijnen (paracetamol of ibuprofen) doen de koorts zakken en stillen eveneens de pijn (spier-, hoofd- en rugpijn …). Bij kinderen kan je paracetamol toedienen door middel van siroop , granulaat in zakjes of in de vorm van een zetpil . Daarnaast zijn er voor kinderen ook specifieke siropen ontwikkeld op basis van ibuprofen. Paracetamol voor volwassenen is doorgaans verkrijgbaar in de vorm van (bruis)tabletten. Verder bestaan er ook formules die acetylsalicylzuur (aspirine), ascorbinezuur (vitamine C) en paracetamol combineren.
  • Voedingssupplementen op basis van de plant Echinacea geven je immuunsysteem een boost en versterken het natuurlijke afweermechanisme van je lichaam. Die werking is te danken aan de immunomodulerende eigenschappen van de Echinacea. Deze 100% natuurlijke producten zijn zowel verkrijgbaar voor kinderen als voor volwassenen.
  • Homeopathische middelen kunnen ertoe bijdragen dat de symptomen minder lang aanhouden. Dit soort middelen is zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen.
  • Producten met acerola of ascorbinezuur helpen de infectie en vermoeidheid te bestrijden dankzij hun hoge vitamine C-gehalte. Deze producten zijn uitsluitend geschikt voor volwassenen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België