Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Maak korte metten met luizen!

luizen behandelen

Hoewel ze klein en al bij al onschuldig zijn, kunnen ze een echte nachtmerrie vormen voor ouders: opgelet voor besmetting wanneer luizen te gast zijn bij een vriendje van je liefste spruit! Gelukkig bestaat er tegenwoordig een uitgebreid arsenaal aan behandelingen om deze ongewenste gasten te verdelgen. 

Robotfoto van de luis

We hoeven er maar over te praten en we krijgen al jeuk: luizen, die kleine wezentjes die onze haren als hun thuis uitkiezen en van ons bloed leven, bijten drie tot zes keer per dag in onze hoofdhuid. Het zijn die beten die de intense jeuk veroorzaken die typisch zijn voor een luizenplaag. Met hun kleine tangvormige pootjes kunnen ze zich stevig vastgrijpen aan ons haar en bliksemsnel van het ene hoofd naar het andere reizen door haren te gebruiken als lianen. 

Luizen opsporen

Een sterk jeukende hoofdhuid vormt de voornaamste aanwijzing voor de aanwezigheid van luizen op ons hoofd. Er kunnen ook kleine rode puntjes verschijnen op de zones waar de luizen gebeten hebben. Om er zeker van te zijn, kan je met een luizenkam door het haar van de mogelijk besmette persoon gaan. Enkele tips om het opsporen van deze vervelende beestjes te vereenvoudigen:

  • Maak het haar nat met lauw water, zodat de kam gemakkelijker door het haar gaat.
  • Buig het hoofd boven een bad of een lavabo.
  • Kam van bij de achterkant van de hals, en ga met de kam omhoog tot bij het voorhoofd. Houd de kam stevig vast en druk hem zacht op de hoofdhuid.
  • Veeg de kam na elke beweging af, bijvoorbeeld aan een zakdoekje of een stuk keukenpapier. De luizen zouden duidelijk zichtbaar moeten zijn tegen een witte achtergrond. Goed om te weten: neten (luizeneitjes) zijn moeilijker te traceren, omdat ze aan de haarwortel kleven en wit of geelachtig en bijna doorzichtig zijn. 

Luizen en neten: hoe raak je ervan af?

Er werden een reeks behandelingen ontwikkeld om luizen en neten te verdelgen:

  • Bepaalde producten verwijderen deze ongewenste gasten in één behandeling. Het gaat hierbij om gels en shampoos. Gewoon aanbrengen op het haar, laten inwerken en vervolgens uitspoelen. Daarna kan je lok per lok een luizenkam gebruiken om de dode neten en luizen te verwijderen. Vergeet niet om de kam na elk gebruik schoon te vegen met bijvoorbeeld een zakdoek of een stuk keukenpapier.
  • Andere producten moeten twee keer aangebracht worden met een tussenperiode van zeven dagen. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van een lotion of spray, een mousse of een shampoo.
  • Wat met besmette voorwerpen (zetels, knuffels, tapijten ...)? Vergeet ze niet te behandelen met een specifieke spray!

Opgelet: bepaalde producten worden afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en voor de allerkleinsten. Vraag advies aan je apotheker om de formule te kiezen die het best bij je past.

Luizen en neten: tips om besmetting te voorkomen

  • Vermijd nabij contact, namelijk hoofd tegen hoofd. Opgelet bij selfies!
  • Maak er een gewoonte van om je muts en sjaal in de mouw van je jas te steken.
  • Houd lang haar zoveel mogelijk samengebonden.
  • Onderzoek regelmatig de hoofdhuid op zoek naar luizen en neten.
  • Als je een besmetting vermoedt, kan je overwegen om producten met afstotende eigenschappen te gebruiken, die je op het haar dient te verstuiven.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België