Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Chlamydia, wat is dat?

Chlamydia is de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare infectie in België. Deze infectie is niet gemakkelijk op te sporen omdat de symptomen onopvallend of zelfs onbestaand zijn. Toch kan deze ziekte tot ernstigere infecties leiden en zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. De oplossing? Een snelle opsporing en behandeling.

Chlamydia of chlamydiasis is een soi (seksueel overdraagbare infectie) die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Ze ontwikkelt zich in de seksuele afscheidingen (slijmvliezen van de vagina of penis), de urinebuis, het rectum en de keel. In België is één op twintig jongeren* tussen 15 en 25 jaar besmet met deze ziekte, die iets vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe wordt chlamydia overgedragen?

Chlamydia wordt overgedragen tijdens seksuele betrekkingen: als je lichaamsvocht (sperma, voorvocht, vaginaal vocht) uitwisselt via de genitale, orale of anale slijmvliezen (vulva, vagina, eikel, anus, keel), kan je de bacterie doorgeven. Ook door seksuele contacten zoals aanrakingen zonder penetratie of ejaculatie, fellatio ("pijpen"), cunnilingus ("beffen") of anilingus ("rimmen") en door het delen van seksspeeltjes kan de bacterie worden overgedragen.

Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Chlamydia is heel besmettelijk en komt heel vaak voor, maar veroorzaakt erg weinig symptomen. Je merkt dus niet zo snel op dat je ermee besmet bent. Bij sommige personen treden er in de weken na de besmetting lichte symptomen op zoals:

  • abnormale vaginale afscheiding (gelig en soms onwelriekend);
  • doorschijnende afscheiding uit de vagina, penis of anus;
  • roodheid ter hoogte van de slijmvliezen (keel, vagina, anus, blaasuitgang);
  • pijn bij het plassen en/of in de onderbuik.

Is er een behandeling voor chlamydia?

Goed nieuws: chlamydia is goed te behandelen... op voorwaarde dat je er snel bij bent. Aangezien het om een bacterie gaat, kan een antibioticum de infectie genezen, vaak met slechts één inname. Bij een controle na zes weken wordt er nagegaan of de bacterie weg is. Laat ook je partner behandelen, want de kans is groot dat hij of zij ook besmet is.

Onveilige seks gehad? Laat je testen op chlamydia!

Heb je onveilig gevreeën? Ga naar je huisarts of gynaecoloog om je te laten testen. De dokter zal een uitstrijkje van je slijmvliezen of een urinestaal nemen om na te gaan of je besmet bent met de bacterie. Via een bloedstaal kan men zien of er antistoffen zijn en er dus ooit een infectie is geweest, maar niet of je op dit moment chlamydia hebt. Met een uitstrijkje kan dat wel.

Hoe vroeger je naar de dokter gaat, hoe beter, want zo kan je ernstige complicaties vermijden zoals onvruchtbaarheid bij vrouwen of infecties van de teelballen, de baarmoeder of de eileiders.

Beter voorkomen dan genezen!

Het is niet omdat de bacterie weg is dat je er niet meer mee besmet kunt worden. De behandeling biedt geen immuniteit tegen een nieuwe infectie. De enige manier om je te beschermen is door een condoom of beflapje te gebruiken. Denk eraan bij elk seksueel contact!

Bron
* Plateforme Prévention Sida


Artikel tot stand gekomen in samenwerking met dr. Luyckx, gynaecoloog-oncoloog bij de Cliniques universitaires Saint-Luc.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België