Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Zoals intussen wel duidelijk is, is het voor de strijd tegen soi’s cruciaal dat je je laat testen. Maar om wat voor onderzoeken gaat het dan? En wanneer moet je die laten doen? Waar kan je je laten testen? Lees verder voor onze antwoorden!
Soi’s veroorzaken niet altijd symptomen of uiterlijk zichtbare tekenen. Daarom is een test de enige manier om te weten of je besmet bent. Hoe sneller je weet dat je een soi hebt, hoe beter die kan worden behandeld zonder ernstige gevolgen en hoe lager het risico dat je ze doorgeeft aan anderen.
Er zijn meerdere tests nodig om de voornaamste soi’s op te sporen.
Afhankelijk van je seksueel gedrag kan je arts je ook voorstellen om een uitstrijkje van de keel en/of anus te nemen. Voor condylomen (genitale wratten) of herpes moet de arts de geslachtsdelen onderzoeken. Het is aanbevolen om een arts te raadplegen bij dergelijke ongemakken.
Je kan je laten testen op hiv en andere soi’s:
Er bestaan nu ook tests voor hiv die je in de apotheek kan kopen. Je prikt dan in je vingertop voor een druppel bloed en krijgt een resultaat zonder hulp van een gezondheidsprofessional. Deze test is pas betrouwbaar 3 maanden na de mogelijke besmetting. Denk er goed over na alvorens de test op je eentje uit te voeren, want hiv is een moeilijke diagnose om te krijgen zonder medische bijstand. Weet ook dat er een foutmarge is bij een positieve test. De test moet altijd worden bevestigd door een arts. Bij een negatieve test mag je echter gerust zijn: een negatief resultaat is betrouwbaar. Onthoud ook dat deze test enkel hiv opspoort, geen andere soi’s!
Artikel tot stand gekomen in samenwerking met dr. Agnès Libois, specialist besmettelijke ziektes bij het UMC Sint-Pieter.