Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Om je te beschermen tegen seksueel overdraagbare infecties (soi), moet je meerdere methodes combineren: bescherming tijdens risicocontacten, vaccinatie, tests en behandelingen!
De doeltreffendste manier om het risico op een soi te vermijden, is om je samen met je partner op voorhand te laten testen. Als je geen vaste partner hebt, moet je veilig vrijen. Daarvoor bestaan er verschillende hulpmiddelen:
Het condoom blijft de voornaamste methode om je tijdens risicocontacten te beschermen tegen soi. Enkele belangrijke praktische tips:
Er bestaat een vrouwencondoom (Femidom), dat je zoals een tampon inbrengt in de vagina. Je kunt het net voor het vrijen inbrengen, maar ook uren op voorhand. Als het correct is ingebracht, is het even doeltreffend tegen hiv en andere soi als het mannencondoom. Net als het mannencondoom kan je het kopen in de apotheek, maar het is wel duurder.
Het beflapje is een essentiële aanvulling op het condoom voor orale seks (cunnilingus en anilingus). Het voorkomt rechtstreeks contact tussen de mond en de vagina of anus. Het is te koop in seksshops, maar je kunt het ook zelf maken door een condoom of latexhandschoen open te knippen.
Het is aanbevolen dat meisjes zich vóór hun eerste seksueel contact laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het vaccin beschermt niet tegen alle vormen van HPV, maar wel tegen de vaakst voorkomende en de gevaarlijkste, die kanker kunnen veroorzaken. Een van de in België beschikbare vaccins beschermt ook tegen genitale wratten (condylomen). Praat erover met je arts.
Het is ook voor jongens aanbevolen dat ze zich laten vaccineren tegen HPV: niet alleen omdat mannen HPV kunnen overdragen op vrouwen, maar ook omdat HPV kankers van de mond en keel, de anus en de penis kan veroorzaken. Als je meerdere partners hebt, is een vaccin tegen hepatitis B aanbevolen. Ook wie een verhoogd risico op besmetting loopt, kan zich best laten vaccineren (gezondheidsprofessionals, cipiers, mensen die reizen naar gebieden waar hepatitis B vaak voorkomt enz.).
Het is belangrijk dat je je zo vaak als nodig laat testen om na te gaan dat je geen soi hebt opgelopen. Of het nu om hiv of een andere soi gaat, hoe sneller de ziekte wordt opgespoord, hoe beter ze kan worden behandeld en hoe kleiner het risico dat je iemand anders besmet. Meer informatie over de tests.
Een soi zo snel mogelijk behandelen maakt integraal deel uit van de preventie ervan. Voor hiv beschikken we op dit moment over drie behandelingen die kunnen voorkomen dat het virus zich verspreidt.
Artikel tot stand gekomen in samenwerking met dr. Agnès Libois, specialist besmettelijke ziektes bij het UMC Sint-Pieter.