Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Hiv is het humaan immunodeficiëntievirus. Het is een seksueel overdraagbare infectie die zich kan ontwikkelen tot aids, het verworven immunodeficiëntiesyndroom. In dat stadium kan het lichaam zich niet meer verdedigen tegen infecties en verzwakt het geleidelijk aan.
De naam aids hoor je vaak vallen. Maar weet je ook wat hiv is? Dat is het humaan immunodeficiëntievirus, een seksueel overdraagbare infectie. Het virus vernietigt bepaalde witte bloedcellen die ons normaal beschermen tegen infecties. Als je besmet bent met hiv, ben je seropositief. Als hiv zich ontwikkelt tot aids, word je ziek: je lichaam verzwakt, je ontwikkelt opportunistische infecties en je kan sterven.
Hiv wordt overgedragen:
Hiv veroorzaakt vaak geen symptomen, waardoor de ziekte de tijd krijgt om te evolueren. Tussen 2 en 8 weken na de besmetting kunnen er symptomen van hiv opduiken die doen denken aan griep:
Wanneer hiv zich ontwikkelt tot aids, kunnen er opportunistische infecties opduiken zoals longontsteking, tuberculose, toxoplasmose, kankers enz. Het gewichtsverlies neemt dan toe.
Aangezien het virus zich ongemerkt in je lichaam kan nestelen, is het belangrijk dat je je laat testen na een risicosituatie. Hoe vroeger hoe beter! Er zijn meerdere opties:
Jammer genoeg kan men hiv/aids nog steeds niet genezen. De behandelingen zijn echter wel sterk geëvolueerd en kunnen nu voorkomen dat het virus zich ontwikkelt tot aids. Het gaat om een tritherapie, dat wil zeggen drie stoffen in één tablet die je elke dag moet innemen voor de rest van je leven. Door die dagelijkse pil heb je dezelfde levensverwachting als de rest van de bevolking. Bovendien kan de behandeling de hoeveelheid virus in je bloed zo sterk verlagen dat de viral load ondetecteerbaar wordt en je het virus dus niet meer kunt doorgeven aan je sekspartner(s).
Als je een vaste partner hebt, laat je je best allebei testen. Als dat niet het geval is, kan je hiv het best vermijden door veilig te vrijen met een condoom of een beflapje. Als je naalden gebruikt (drugs, medische redenen enz.) is het cruciaal dat je steriel materiaal gebruikt en geen naalden deelt. Voor wie regelmatig risicovolle seksuele contacten heeft, bestaan er ook nieuwe preventiemethodes: een preventieve behandeling om in te nemen voor het contact en een spoedbehandeling om zo snel mogelijk na de risicosituatie in te nemen. Meer informatie.