Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hiv, wat is dat?

Hiv is het humaan immunodeficiëntievirus. Het is een seksueel overdraagbare infectie die zich kan ontwikkelen tot aids, het verworven immunodeficiëntiesyndroom. In dat stadium kan het lichaam zich niet meer verdedigen tegen infecties en verzwakt het geleidelijk aan.

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

De naam aids hoor je vaak vallen. Maar weet je ook wat hiv is? Dat is het humaan immunodeficiëntievirus, een seksueel overdraagbare infectie. Het virus vernietigt bepaalde witte bloedcellen die ons normaal beschermen tegen infecties. Als je besmet bent met hiv, ben je seropositief. Als hiv zich ontwikkelt tot aids, word je ziek: je lichaam verzwakt, je ontwikkelt opportunistische infecties en je kan sterven.

Hoe krijg je hiv?

Hiv wordt overgedragen:

  • bij homoseksuele of heteroseksuele seksuele betrekkingen: besmetting kan gebeuren als er lichaamsvocht (bloed, voorvocht, sperma, vaginaal vocht) van de besmette persoon in aanraking komt met de slijmvliezen (van de vagina, anus, keel of eikel) of een open wonde;
  • bij het gebruik van een injectienaald die eerder werd gebruikt door een besmette persoon (bijvoorbeeld een drugsnaald of een gezondheidsprofessional die per ongeluk wordt geprikt);
  • bij de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding: het virus wordt overgedragen van moeder op kind, tenzij de moeder behandeld wordt.

Hoe weet je of je besmet bent?

Hiv veroorzaakt vaak geen symptomen, waardoor de ziekte de tijd krijgt om te evolueren. Tussen 2 en 8 weken na de besmetting kunnen er symptomen van hiv opduiken die doen denken aan griep:

  • extreme vermoeidheid, minder eetlust en gewichtsverlies, diarree, nachtelijk zweten;
  • opgezette klieren (onder de oksels, in de hals of in de lies);
  • koorts, spierpijn, uitslag.

Wanneer hiv zich ontwikkelt tot aids, kunnen er opportunistische infecties opduiken zoals longontsteking, tuberculose, toxoplasmose, kankers enz. Het gewichtsverlies neemt dan toe.

Hiv: denk eraan om je te laten testen

Aangezien het virus zich ongemerkt in je lichaam kan nestelen, is het belangrijk dat je je laat testen na een risicosituatie. Hoe vroeger hoe beter! Er zijn meerdere opties:

  • een bloedafname: maak 6 weken na het risico een afspraak bij je huisarts of in een testcentrum (vraag of het laboratorium wel degelijk een test van de vierde generatie gebruikt, waarmee hiv na 6 weken in het bloed kan worden opgespoord);
  • een snelle test: in de apotheek kan je zelftests kopen, waarmee je thuis jezelf kan testen door middel van een druppel bloed uit je vingertop. Weet wel dat die test alleen een betrouwbaar resultaat geeft als je tijdens de drie maanden voor de test geen risico's meer hebt genomen. Als de test negatief is, mag je gerust zijn. Als de test positief is, moet je een arts raadplegen om de diagnose te laten bevestigen, want er is een foutmarge (valspositieven). Zodra het resultaat bevestigd is, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met een behandeling begint.

Aids behandelen: kan aids genezen worden?

Jammer genoeg kan men hiv/aids nog steeds niet genezen. De behandelingen zijn echter wel sterk geëvolueerd en kunnen nu voorkomen dat het virus zich ontwikkelt tot aids. Het gaat om een tritherapie, dat wil zeggen drie stoffen in één tablet die je elke dag moet innemen voor de rest van je leven. Door die dagelijkse pil heb je dezelfde levensverwachting als de rest van de bevolking. Bovendien kan de behandeling de hoeveelheid virus in je bloed zo sterk verlagen dat de viral load ondetecteerbaar wordt en je het virus dus niet meer kunt doorgeven aan je sekspartner(s).

Hoe kan je je beschermen tegen hiv?

Als je een vaste partner hebt, laat je je best allebei testen. Als dat niet het geval is, kan je hiv het best vermijden door veilig te vrijen met een condoom of een beflapje. Als je naalden gebruikt (drugs, medische redenen enz.) is het cruciaal dat je steriel materiaal gebruikt en geen naalden deelt. Voor wie regelmatig risicovolle seksuele contacten heeft, bestaan er ook nieuwe preventiemethodes: een preventieve behandeling om in te nemen voor het contact en een spoedbehandeling om zo snel mogelijk na de risicosituatie in te nemen. Meer informatie.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België