Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Wat kan je doen tegen voorjaarsmoeheid?

De winter is voorbij en je voelt je moe, uitgeput of zelfs depressief. Geen paniek: de lente is het uitgelezen moment om er weer bovenop te komen. Door deze gezonde leefstijlregels te volgen, loop je al gauw terug over van energie!

1. Breng wat meer licht in je leven

Om het heel kort uit te leggen: licht beperkt de afscheiding van melatonine (het slaaphormoon), terwijl het de afscheiding regelt van hormonen die onze stemming regelen, zoals serotonine en dopamine. Kortom: wil je je opperbest en boordevol energie voelen, stel je dan bloot aan het ochtendlicht en neem overdag zoveel mogelijk pauzes buiten!

2. Boost je vitaliteit met gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het regelen van vermoeidheid en humeur. Eet minder suiker en zorg voor voldoende vitaminen en mineralen (vitamine C, magnesium, ijzer enz.), eiwitten (vis, wit vlees, eieren enz.) en omega-3-vetzuren (vette vis enz.). Vergeet niet om regelmatig water te drinken, sla geen maaltijden over en let op de hoeveelheden: te zware maaltijden zijn vermoeiend voor je lichaam.

3. Doe een magnesium- en vitamine D-kuur

Af en toe wat extra vitaminen en mineralen innemen, geeft je lichaam een boost. Vooral vitamine D en magnesium zijn aangewezen tegen vermoeidheid en stress. Kies magnesium met een goede biobeschikbaarheid, gecombineerd met vitamine B6 dat de opname en dus de efficiëntie ervan bevordert.

4. Maak je lichaam wakker met beweging

De must om weer energie te krijgen, is regelmatig bewegen. Het draagt bij tot de preventie van hart- en vaatziekten, onderhoudt de spiertonus, boost het immuunsysteem, verbetert de slaapkwaliteit en zorgt voor een gevoel van welzijn. De hormonen die vrijkomen tijdens het sporten (endorfine, dopamine, serotonine enz.) hebben een positieve impact op het humeur, stressgehalte en vermoeidheidsgevoel.

5. Bevorder een rustgevende slaap

Om in vorm te zijn, moet je in de eerste plaats goed slapen! Vermijd 's avonds stimulerende middelen (alcohol, cafeïne enz.), te zware maaltijden en intensieve fysieke activiteiten tijdens de twee laatste uren voor het slapengaan. Vermijd ook schermen, want zij zorgen ervoor dat ons lichaam de melatonine, dus het slaaphormoon, niet correct kan afscheiden. Het is dit hormoon dat voor een gevoel van vermoeidheid zorgt, onze alertheid doet zakken en ons zo voorbereidt om te slapen. Kleine tip: neem een warm bad twee uur voor je gaat slapen (niet later). Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur zakt en bevordert het inslapen.

6. Bereid je voor op het verzetten van de klok

Zorg voor een zachte overgang en beperk vermoeidheid door de klok op je elektronische toestellen de dag ervoor al te verzetten. Een kleine melatoninekuur wordt soms ook aanbevolen om je dag-nachtritme beter te helpen regelen.

Artikel tot stand gekomen in samenwerking met dr. Pierre Cole, psychiater bij de Stresskliniek van het UVC Brugmann.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België