Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe geraak ik uit een depressie?

De behandeling van depressie blijft uiteraard niet beperkt tot antidepressiva. Om eruit te geraken en terugval te vermijden, moet men de oorzaak kennen en het probleem op een globale manier aanpakken.

Bij een zware depressie zijn antidepressiva noodzakelijk om beter te worden. Daardoor worden de symptomen minder intens en slaagt de depressieve persoon erin om uit het dal te klauteren. Maar het probleem dat aan de bron ligt raakt daarmee niet opgelost. Om terugval te vermijden, moet men de medicatie zeker combineren met psychotherapie. Bovendien is het nodig om veranderingen aan te brengen in de leefgewoonten (eenzaamheid, verstoord slaapritme, slechte stressbeheersing, een zittende levensstijl …) en handelwijzen (zoals emoties terugdringen) die daarbij een rol spelen.

Waar zoek ik hulp bij depressie?

Als je zelf een depressie hebt, of als je vermoedt dat iemand uit je omgeving ermee kampt, raadpleeg je best je huisarts. Hij is sneller beschikbaar dan een specialist en kent de persoon en zijn gezinssituatie beter. Bovendien kun je hem consulteren voor andere symptomen. Hij beslist of het nodig is om antidepressiva voor te schrijven en adviseert je een geschikte psychotherapeut. In geval van terugkerende of chronische depressie verwijst hij je door naar een psychiater, die meer complexe behandelingsschema’s kan uitwerken.

Onmisbare antidepressiva

Antidepressiva werken in op de neurotransmitters en op de neuronen die betrokken zijn bij de emoties. Ze herstellen het evenwicht in de slecht functionerende circuits en verminderen de symptomen, zoals verdriet. Antidepressiva hebben pas effect na een zestal weken. Om een terugval te voorkomen, moet de depressieve persoon ze minstens zes maanden innemen. Jammer genoeg zijn er wel enkele bijwerkingen mogelijk, zoals gewichtstoename, daling van het libido en cognitieve stoornissen. Aarzel niet en praat erover met je arts als je er last van krijgt.

Als je je beter voelt, is het zeer belangrijk dat je niet plots stopt met de inname van de medicatie, want:

  • je kunt last krijgen van ernstige ontwenningsverschijnselen (duizelingen, evenwichtsstoornissen ...);
  • dan ontstaat er binnen de 4 tot 6 weken gevaar voor een terugval.

Praat erover met je arts en bouw de medicatie geleidelijk af om een terugval te vermijden.

Therapie tegen depressie

Je kunt de geneesmiddelen combineren met allerlei vormen van therapie, die verschillen afhankelijk van de behandelingsperiode.

  • Psychoanalytische therapie

Deze therapie geeft je de kans om na te denken over de factoren in je leven die je kwetsbaarder maakten voor depressie. Zo hebben depressieve personen soms moeilijke momenten gekend, gewoonlijk op zeer jonge leeftijd. Hun emoties daarrond hebben ze misschien jarenlang verdrongen. Tijdens een depressie komen die verdrongen emoties aan de oppervlakte. Dankzij psychotherapie kun je dat moeilijke verleden afsluiten.

  • Cognitieve gedragstherapie

Door praktische oefeningen leer je om beter om te gaan met sombere gedachten, angstgevoelens enz., zodat die geen depressieve toestanden veroorzaken. Samen met de therapeut creëert de patiënt situaties die doorgaans aanleiding geven tot angst, waardoor hij die beter leert te beheersen.

  • Zelfhypnose, mindfulness, sofrologie

Deze trendy methodes spelen een steeds grotere rol bij de behandeling van depressie. Ze zijn eenvoudig en samen met de therapeut kun je ze snel aanleren. Op die manier leer je je emoties beter beheersen en verminder je negatieve gedachten. Meer weten

Levensstijl en sport

Een depressie heeft een impact op alle uitingen van het biologische ritme: mensen met een depressie slapen slecht, eten niet goed … Als men de kracht heeft, is het goed om opnieuw een regelmatig slaap- en waakritme aan te nemen en om op regelmatige tijdstippen gezond te eten … Dat helpt om uit de depressie te geraken en om een terugval te voorkomen. Ook sport kan bijzonder heilzaam zijn, want daardoor krijgt het lichaam een boost en worden er endorfines, dus gelukshormonen, geproduceerd. Let wel: deze aanpak is niet mogelijk in elke fase van de ziekte. Meer weten

Artikel geschreven in samenwerking met dr. Daniel Souery, psychiater aan het Centre Européen de Psychologie Médicale Psy Pluriel.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België