Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Een beetje last van voorjaarsmoeheid?

Voel jij je helemaal uitgeblust, net nu de natuur begint te herleven? Dat is normaal. Elke seizoenswisseling – en dus ritmewisseling – brengt lichamelijke stress met zich mee. Vaak duurt het een poosje vooraleer je je weer energiek begint te voelen.

De dagen worden langer, de temperaturen zachter, de bomen krijgen blaadjes, de eerste bloemen duiken op, de vogels heffen hun mooiste lied weer aan ... Kortom, in de lente wordt de natuur wakker! Een heropleving die logischerwijs ook voor een energieboost zou moeten zorgen. En toch ... sommige mensen voelen in deze periode van het jaar een vermoeidheidsdip, een gebrek aan vitaliteit en zijn minder opgewekt. De herfstblues is algemeen bekend, maar voorjaarsmoeheid klinkt veel mensen nog vreemd in de oren.

Een door de winter uitgeput lichaam

Hoe kunnen we die lentedip verklaren? Er zijn heel wat oorzaken … Ten eerste zorgt het gebrek aan licht in de winter ervoor dat onze melatonineproductie (slaaphormoon) toeneemt en onze afscheiding van serotonine (gelukshormoon) vermindert. Daarnaast heeft ons immuunsysteem tegen tal van ziektekiemen en wintervirussen moeten vechten. Wanneer de zon terugkomt, kan het dus verzwakt zijn. Ten slotte hebben we in het koude seizoen makkelijker zin in een stevige ovenschotel dan in een gezond slaatje, wat leidt tot een vettere, zoetere en mogelijk minder vitaminerijke voeding. Kortom, in de winter hebben we onszelf goed verwend en soms betalen we daar in de lente de rekening voor!

Vermoeidheid door het verzetten van de klok

Sommige specialisten zijn enigszins terughoudend wanneer het in de media over ‘voorjaarsmoeheid’ gaat … Het aantal personen dat echt moet worden opgevolgd voor dit pseudosyndroom zou immers niet groot zijn. Specialisten zijn het daarentegen wel eens over het feit dat het verzetten van de klok in deze periode van het jaar nefast is voor het lichaam en een bron vormt van stress en vermoeidheid! Deze maatregel, die oorspronkelijk werd ingevoerd om energie te besparen, wordt vandaag de dag geherevalueerd door Europa omdat het niet zonder gevolgen zou zijn voor de volksgezondheid.

Lentemoeheid: een aanpassingsperiode

Wanneer de klok wordt verzet van winter- naar zomeruur, worden de wijzers een uur vooruitgezet. Het lijkt misschien een kleine aanpassing, maar het is genoeg om onze biologische klok te verstoren. Onze biologische klok regelt ons circadiaans ritme, cyclussen van +/- 24 uur waarop bijna alle lichaamsfuncties zijn afgesteld: de afwisseling van wakker zijn en slapen, de lichaamstemperatuur, hormoonproductie, bloeddruk, het hartritme enz. Ons lichaam heeft daarom meestal een paar dagen nodig om zich aan te passen en onze biologische klok te resetten.

=> Hoe overwin je voorjaarsmoeheid? Neem de tijd om te rusten, om naar je lichaam te luisteren en volg onze tips om weer helemaal in vorm te komen!

Artikel tot stand gekomen in samenwerking met dr. Pierre Cole, psychiater bij de Stresskliniek van het UVC Brugmann.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België