Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Winterblues: wat zijn de oplossingen?

Ook al vervagen de symptomen van de winterblues (ook wel herfstblues genoemd) spontaan zodra het weer opnieuw verbetert, toch is het mogelijk om de duur en intensiteit van seizoensgebonden neerslachtigheid te verminderen. Aandacht voor enkele goede gewoonten.

1. Tank volop licht

Profiteer van elke zonnestraal, van 's ochtends vroeg tot de zon ondergaat.

  • Wandelen, lunchen op een bankje in het park, bewegen in de openlucht: je hebt tal van uiteenlopende mogelijkheden! Zelfs als het bewolkt is, doet licht je goed.
  • Ga nog een stapje verder: schuif je gordijnen aan de kant en zorg voor wijdopen luiken.
  • Zoek op kantoor of in de turnzaal een plaatsje vlak bij een raam.

Wil je graag genieten van een extra dosis licht, aarzel dan niet en probeer uit of lichttherapie iets voor jou is.

Tot slot nog een leuke tip. Pak als het kan je koffers en vlieg naar een zonnige bestemming.

2. Beweeg

Zorg ervoor dat lichaamsbeweging deel uitmaakt van jouw dagelijkse routine en verbeter zo je fysiek en mentaal welzijn. Op die manier geef je je energie een boost, verminder je spanningen als gevolg van stress en raak je er weer sneller bovenop als je een tegenslag hebt … Voordelen over de hele lijn!

De beste manier? Doe aan lichaamsbeweging in de openlucht en profiteer zo van het natuurlijke licht. Stap enkele haltes eerder van de bus af en leg de rest van de weg te voet af. Een wereld van verschil!

3. Verzorg je levensstijl

  • Let erop dat jouw voeding gezond, evenwichtig en gevarieerd is, met veel aandacht voor graangewassen, deegwaren en volkorenbrood, naast voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 (zoals vette vis).
  • Zorg voor voldoende nachtrust.

Doorgaans is het deze tijd van het jaar iets rustiger. Profiteer daarvan om te starten met relaxatietechnieken en cursussen stressbeheersing (yoga, tai chi, mindfulness, sofrologie ...).

4. Zoek ondersteuning bij planten

Bepaalde planten (bijvoorbeeld onder de vorm van kruidenthee) en sommige essentiële oliën hebben een heilzame invloed op het humeur, de slaap en het stressniveau. Enkele voorbeelden zijn essentiële olie van ylang ylang, lavendel, passiebloem en sint-janskruid. Maar vergeet niet dat die ‘natuurlijke’ behandelingen soms nevenwerkingen hebben en in sommige gevallen een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. Ook verschilt de dosering volgens de toedieningswijze. Vraag je apotheker om advies.

5. Raadpleeg indien nodig een arts

Als je symptomen in grote mate je dagindeling en gewone taken verstoren, raadpleeg je beter een arts. In dat geval heb je misschien te maken met een echte seizoensgebonden depressie, waarvoor verschillende behandelingen bestaan. Wat voor jou de beste aanpak is, hangt af van de intensiteit van je symptomen. Wellicht moet je een en ander combineren:

Lichttherapie

Lichttherapie is een uitgelezen hulpmiddel bij de behandeling van seizoensgebonden depressie. Bij heel wat patiënten treedt er na een kuur van enkele dagen of weken beterschap op.

Psychotherapie

Het is essentieel dat gezondheidsprofessionals naar je luisteren en je advies geven. Zo helpt cognitieve gedragstherapie (CGT) om de conditionerende gedachten die de depressie en het gedrag beïnvloeden, te doorbreken.

Antidepressiva

Overleg met je arts als je wilt weten of deze aanpak geschikt is, welke geneesmiddelen je kunnen helpen en wanneer de beste periode is om ermee te starten.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België