Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Mindfulness, sofrologie en zelfhypnose maken je mentaal sterker

Regelmatig aan mindfulness, sofrologie of zelfhypnose doen, kan een grote hulp zijn om beter met stress om te gaan. Die technieken kunnen ook nuttig zijn als aanvulling op de medische opvolging bij een burn-out of depressie.

Mindfulness: focussen op het moment

Mindfulness (of het volle bewustzijn) kan worden omschreven als een soort gymnastiek voor de geest waarbij je je aandacht bewust richt op wat je op dat moment beleeft. Zonder dat je het beseft, bevindt je geest zich vaak elders. Zo zit je bijvoorbeeld aan je werk te denken terwijl je een bad neemt. Je zit met andere woorden na te denken in plaats van te genieten van het moment. Het doel van mindfulness is weer aanknopen bij het moment zelf. Hoe doe je dat? Door je aandacht op je ademhaling en je gewaarwordingen te vestigen en door je gedachten te aanvaarden zonder je erdoor te laten beïnvloeden. Op die manier leg je de aandacht terug bij jezelf en vermijd je negatieve gedachten of angstige gevoelens. Mindfulness kan je beoefenen aan de hand van meditatie of tijdens elke activiteit waarbij je volledige aandacht vereist is. Aangezien mindfulness je helpt om je geest te kalmeren en het je opnieuw naar jezelf doet luisteren, kan het depressie bestrijden en een herval voorkomen.1 Het kan ook van pas komen in periodes van erge stress of bij een burn-out.

Sofrologie: een geest in harmonie

Sofrologie bevordert je vermogen om je te ontspannen, om met stress en emoties om te gaan, positief te denken enz. Maar hoe werkt het? Het combineert meditatie-, yoga- en relaxatietechnieken. Op het programma staan ademhalingsoefeningen, de visualisatie van rustgevende beelden, spierontspanning, bewustwording van je lichaam enz. Deze technieken kunnen worden beoefend tijdens sessies met een sofroloog (in groep of individueel). Je kunt de technieken ook zelf toepassen om tot jezelf te komen of om een stressvolle situatie te trotseren.

Sofrologie kan een goed hulpmiddel zijn bij een depressie, vooral omdat het je in staat stelt om je positieve gevoelens te herontdekken (bijvoorbeeld door leuke herinneringen op te roepen). Het kan ook helpen bij de eerste tekenen van een burn-out (in het bijzonder de symptomen gelinkt aan stress) of om weer aansluiting te vinden bij je eigen waarden en identiteit.

Zelfhypnose: je onderbewustzijn beïnvloeden

Hypnose is een techniek die iemand in een soort van droomtoestand brengt. Zoals de naam al aangeeft, doe je dit bij zelfhypnose dus zelf ... zonder hypnotherapeut. De techniek stelt je in staat om je enkel op jezelf te concentreren door abstractie te maken van je omgeving. Door middel van zelfhypnose kan je ook een probleem proberen oplossen door een beroep te doen op je onderbewustzijn. Hoe doe je dat? Aan de hand van visualisaties of door suggesties te formuleren in positieve en eenvoudige bewoordingen.

Hypnose heeft een positieve invloed op tal van psychische problemen, zoals stress of angst. Het kan ook toegepast worden bij de behandeling van een depressie of burn-out door bijvoorbeeld een meer serene toekomst te visualiseren.

Bronnen

1) Kuyken W et al. Efficacy of Mindfulness-Based Cognitive Therapy in Prevention of Depressive Relapse. An Individual Patient Data Meta-analysis From Randomized Trials. JAMA Psychiatry. 2019

Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Mélissa Duyckaerts, Espace Shanga (cursus ‘Mindfulness & More’), en Maïté Massart, Cap Accord (sofrologie)

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België