Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Lichttherapie wordt voornamelijk toegepast bij een seizoensgebonden depressie. De oorzaak is een tekort aan daglicht, een typisch verschijnsel in de herfst en winter. We verdiepen ons in deze lichtrijke remedie!
Lichttherapie is een methode die gebruikmaakt van licht om tekorten op te vangen en de aanmaak van melatonine te onderdrukken. In de herfst en winter produceert ons lichaam namelijk grote hoeveelheden van dat hormoon, dat het humeur en het slaapritme regelt.
Tijdens een lichtkuur stellen we onze ogen dus bloot aan kunstlicht met het equivalent van zonlicht (maar zonder infrarood- of ultravioletlicht).
In de praktijk is er een blootstelling van ongeveer een halfuur elke ochtend, na het opstaan. De aanbevolen lichtsterkte bedraagt 10.000 lux. Een arts kan het gebruik ervan aanpassen aan je noden en aan de intensiteit van jouw type toestel.
Volgens een onderzoek1 vermindert lichttherapie de symptomen van een seizoensgebonden depressie met 50% à 80%. Gewoonlijk voelt men de eerste gunstige effecten na een kuur van een week. Twee personen op drie1 hebben er baat bij.
Lichttherapie was lange tijd voorbehouden voor professionals uit de gezondheidszorg, maar tegenwoordig kan je toestellen voor thuisgebruik gemakkelijk in de elektrowinkel vinden. Zulke toestellen zijn bijzonder praktisch, want tijdens de kuur kan je je gewone taken blijven verrichten (werken, lezen, eten …). Er zijn twee types apparaten:
Lichttherapie is niet schadelijk voor gezonde ogen. Uit voorzorg krijgen sommige personen echter het advies om de methode niet te gebruiken:
De meeste apparaten voor lichttherapie stralen in het algemeen zeer weinig ultraviolet licht uit, al moet je wel uitkijken met toestellen van minderwaardige kwaliteit.
Een gouden tip: let erop dat het apparaat het keurmerk ‘CE’ draagt, wat bewijst dat het beantwoordt aan de Europese veiligheidsnormen.
Als je denkt dat lichttherapie iets voor jou is, praat er dan over met je arts. Aarzel ook niet om je apotheker om advies te vragen. Hij zal je helpen om het juiste toestel te kiezen.