Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Risicovolle seksuele handelingen, de juiste bescherming, het risico op besmetting ... er bestaan heel wat hardnekkige, maar foute beweringen over het voorkomen van soi’s. Een overzicht!
FOUT. Alle soorten vetten (vaseline, zeep, boter enz.) verzwakken het condoom en verhogen het risico op scheuren. Ze verhogen dus het risico op soi’s! Gebruik ook geen speeksel of sperma als glijmiddel, want die kunnen soi’s overbrengen. Kies altijd voor een echt glijmiddel op waterbasis.
FOUT. Gebruik een condoom bij fellatio ("pijpen") en een beflapje bij cunnilingus ("beffen") en anilingus ("rimmen"). Sperma en vaginaal vocht die in de mond terechtkomen kunnen soi’s overbrengen en soms zelfs hiv (zeker bij wondjes in de mond of tandvleesontstekingen). Een beflapje beschermt niet 100%, maar verlaagt wel het risico. Het is dus belangrijk om het te gebruiken. Bij een herpesopstoot kan je seksueel contact best vermijden.
FOUT. Ook het vrouwencondoom is betrouwbaar, op voorwaarde dat je het correct gebruikt. Het is aan de vrouw om te beslissen of ze zich comfortabel voelt bij het gebruik ervan.
FOUT. Je seksspeeltjes delen houdt risico’s in. Het lichaamsvocht erop kan soi’s overdragen. Als je ze wil delen, moet je ze eerst goed ontsmetten.
FOUT. Je kunt je al na twee weken laten testen op chlamydia en gonorroe en na zes weken op hiv (in het geval van een test van de vierde generatie).
FOUT. Ze bieden geen bescherming tegen hiv en andere soi’s. Ook jezelf wassen na het vrijen helpt niet.
FOUT. De vaccins tegen HPV en hepatitis B zijn uitgebreid getest en zijn volkomen veilig. Het is gevaarlijker om je niet te laten vaccineren!
FOUT. Het is ook voor jongens aanbevolen, niet alleen omdat mannen HPV kunnen overdragen aan vrouwen, maar ook omdat HPV kankers van de mond en keel, de anus en de penis kan veroorzaken.
FOUT. Mensen met hiv die hun behandeling goed nemen kunnen de hoeveelheid hiv in hun bloed zo sterk verminderen dat de viral load ondetecteerbaar wordt en ze het virus niet meer kunnen doorgeven aan hun sekspartner. Ze kunnen dan onbeschermd vrijen met hun partner zonder risico op besmetting met hiv.
Artikel tot stand gekomen in samenwerking met dr. Agnès Libois, specialist besmettelijke ziektes bij het UMC Sint-Pieter.