Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Het humaan papillomavirus (HPV) is zeer verspreid in de seksueel actieve populatie. Het virus veroorzaakt geen symptomen. Je kan dus geïnfecteerd zijn zonder het te weten. Daarom is opsporing zo belangrijk. Naast bescherming is vaccinatie de beste preventie.
Het humaan papillomavirus (HPV) is een zeer verspreide seksueel overdraagbare infectie (soi) die de huid en het slijmvlies aantast. Er bestaan meer dan 200 verschillende types.
80%* van de mensen zal ooit door het HPV geïnfecteerd raken. De infectie treedt vooral op bij heteroseksuele jongvolwassenen van 15 tot 34 jaar.
Het HPV wordt overgedragen door:
Een infectie met het HPV wordt over het algemeen niet opgemerkt. Het virus kan in het lichaam zitten zonder symptomen te veroorzaken. Het wordt overgedragen op seksuele partners.
Meestal zal ons immuunsysteem het virus uitschakelen na anderhalf jaar. Als dat niet gebeurt, zijn de risico’s:
Vaccinatie beschermt niet tegen alle HPV-types, maar wel tegen de frequentste en de gevaarlijkste, die kanker veroorzaken.
Vaccinatie wordt nu aangeraden zowel bij jongens als bij meisjes, bij voorkeur rond de leeftijd van 13-14 jaar. Het vaccin is effectiever als het wordt gegeven voor je voor het eerst seks hebt.
Een van de vaccins die in België te verkrijgen zijn, beschermt ook tegen genitale wratten (condylomata). Spreek erover met je arts.
Screening blijft essentieel, ongeacht of je al dan niet gevaccineerd bent, want het vaccin beschermt niet tegen alle HPV-types.
Als de screening positief is, geen paniek. Dat wil daarom nog niet zeggen dat je een precancereus letsel of kanker hebt. Dat betekent wel dat je drager bent van het virus en dat je het kan overdragen. Het is daarom erg belangrijk om je te beschermen bij geslachtsgemeenschap en om je zes maanden later door je arts te laten controleren.