Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Neerslachtigheid of depressie? Stress of burn-out? Al die begrippen worden door elkaar gebruikt. Maar hoe maak je het onderscheid? Een handig overzicht helpt je daarbij!
We zijn allemaal weleens verdrietig of neerslachtig. Maar als dat gevoel lang blijft duren, bijzonder intens is en ons normaal dagelijks functioneren hindert, kan er sprake zijn van een echte depressie die een globale aanpak vergt.
Stress is op zich niet slecht. Het is een normale en nuttige reactie van het lichaam op een gevaar of dreiging. Door de vrijgave van neurotransmitters zoals adrenaline maakt het ons lichaam klaar om te vechten of te vluchten. In het dagelijkse leven geeft het een boost aan onze energie om bepaalde uitdagingen aan te gaan … Maar het is niet de bedoeling dat stress blijft duren. Als het een chronisch verschijnsel wordt, raakt het lichaam uitgeput en verschijnen er schadelijke effecten voor de gezondheid..
Chronische stress op het werk die niet op de juiste manier aangepakt wordt, kan aanleiding geven tot een uitputtingssyndroom, de zogenaamde 'burn-out'. De werknemer voelt zich afgemat, heeft steeds meer moeite om zijn stress onder controle te houden, wordt prikkelbaar en zondert zich af van de anderen … Gedurende maanden, zelfs jaren lijkt het of hij normaal functioneert. Maar uiteindelijk stort hij in: hij belandt in een depressie of krijgt een fysieke aandoening, waardoor hij niet anders kan dan ziekteverlof opnemen.
Aangezien men last heeft van dezelfde symptomen – een sombere stemming, concentratieproblemen, geheugenstoornissen, afzondering, een agressieve houding, slaapproblemen … – wordt een burn-out weleens verward met een depressie. Als er een verband is met de werkomgeving en als de persoon schijnbaar normaal blijft functioneren, houdt men het veeleer op een burn-out. Bij een depressie slaagt een persoon er niet in om zijn leven te leiden zoals voorheen omdat hij futloos is, trager denkt en omdat hij kampt met schuldgevoelens … Maar een diagnose stellen is niet zo eenvoudig, omdat een slecht verzorgde burn-out op zijn beurt een depressie kan veroorzaken.