Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Een zwakke blaas bij vrouwen: een probleem dat gepaard gaat met de belangrijkste levensfasen

Eén op de drie vrouwen heeft ooit last van urineverlies. Hoewel er nog steeds een taboe op rust, komt deze aandoening veel voor en wordt ze vaak in verband gebracht met hormonale of lichamelijke veranderingen die specifiek zijn voor de belangrijkste levensfasen van een vrouw. Van zwangerschap tot menopauze, Multipharma helpt je om dit fenomeen beter te begrijpen.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7526e71e/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x654-4.jpg?sw=768&sfrm=png

Zwangerschap en bevalling: de bekkenbodem krijgt het zwaar te verduren

Vanaf het tweede trimester van de zwangerschap hebben veel zwangere vrouwen last van urineverlies, vooral bij inspanning (lachen, hoesten, iets zwaars opheffen of dragen). Dit fenomeen heeft met verschillende factoren te maken:
  • Het gewicht van de baarmoeder oefent steeds meer druk uit op de blaas, waardoor de spieren die verantwoordelijk zijn voor urinecontinentie, of het ophouden van de urine, kunnen verzwakken.
  • Het hormoon relaxine verzacht de weefsels ter voorbereiding op de bevalling, maar verzwakt eveneens de bekkenbodemspieren.
  • De verminderde capaciteit van de blaas, door de ruimte die de baby inneemt.

Ons actieplan tegen blaaszwakte of verslapte blaasspieren

  1. Bekkenbodem versterkende oefeningen (kegeloefeningen) kunnen urineverlies tijdens de zwangerschap helpen beperken. Ze moeten wel correct en regelmatig worden uitgevoerd. 
  2. Neem een goede houding aan om de druk op de bekkenbodem beter te verdelen: sta rechtop, met je bekken iets naar voren, zonder je onderrug te buigen. 
  3. Vermijd lang staan en ondersteun je rug met een lendenkussen als je zit.
Ben je zwanger? Hier lees je hoe Multipharma je kan helpen bij het verlichten van zwangerschapskwaaltjes.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwceea18e4/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x654-5.jpg?sw=768&sfrm=png

Postpartum: de herstelfase

Na een bevalling zijn de bekkenbodemspieren vaak uitgerekt of zelfs beschadigd, vooral bij een natuurlijke bevalling. Hierdoor kan je last hebben van tijdelijke inspanningsincontinentie.

Ons actieplan om de bekkenbodem te versterken

Het trainen van de bekkenbodemspieren is essentieel om de spiertonus te herstellen en te voorkomen dat urineverlies blijft aanhouden. In België wordt over het algemeen aanbevolen om zes weken na de bevalling te beginnen met bekkenbodemrevalidatie, terwijl je herstelt van de bevalling. Over het algemeen volstaan tien sessies postnatale kinesietherapie. Aarzel niet om je oefeningen thuis voort te zetten.

Menopauze en perimenopauze: de rol van hormonen

Met een daling van de oestrogeenspiegel verliezen weefsels in het urogenitale gebied aan elasticiteit. Dit heeft een rechtstreekse invloed op:
  • De blaas, die prikkelbaarder en gevoeliger is voor hormonale veranderingen. Dit kan leiden tot frequente plasdrang, die soms gepaard gaat met blaaszwakte.
  • De plasbuis, waarvan de spierondersteuning verzwakt. Het risico op inspanningsincontinentie (hoesten, niezen, sporten) is verhoogd.
  • Vaginale flora, essentieel voor het evenwicht van de intieme zone. De verstoring ervan werkt urineweg- en vaginale infecties in de hand, maar ook een gevoel van irritatie of droogte. 

Urineverlies kan dan vaker voorkomen, vooral 's nachts of bij plotse bewegingen. Sommige vrouwen hebben ook een verhoogde gevoeligheid voor terugkerende urineweginfecties. Als dit op jou van toepassing is, volg dan ons advies in het artikel over Terugkerende blaasontsteking.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw0b6f26dd/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x451-13.jpg?sw=768&sfrm=png

Ons actieplan tegen urinaire stoornissen veroorzaakt door de menopauze

Er bestaan een aantal oplossingen om het urinair comfort te verbeteren en de impact van hormonale schommelingen te beperken:
  • Een lokale oestrogeenbehandeling in de vorm van een crème of ovules om de slijmvliezen te hydrateren.
  • De bekkenbodem verstevigen door regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen, zoals kegeloefeningen of biofeedback. Bij deze techniek wordt aan de hand van sensoren de activiteit van de bekkenbodemspieren weergeven op een scherm. Zo kan je beter oefenen om je spieren op te spannen en ze weer te ontspannen.
  • Een kuur van specifieke voedingssupplementen en probiotica om het evenwicht van de vaginale flora te herstellen. 
  • Als preventieve maatregel kunnen voedingssupplementen zoals cranberry (veenbes) urineweginfecties helpen beperken.

Verkeerd uitgevoerde sporten en buikspieroefeningen: een onderschatte impact

Bepaalde sportdisciplines (hardlopen, intensieve fitnesstraining, touwtjespringen) stellen hoge eisen aan de bekkenbodem. Een slechte beheersing van de druk op de buik, vooral tijdens traditionele buikspieroefeningen (zoals crunches), kan leiden tot blaaszwakte of ze verergeren.

Ons actieplan om de bekkenbodem op een zachte manier te versterken

  • Geef de voorkeur aan rustige sporten (zwemmen, pilates, yoga) die de diepe spieren versterken en zacht zijn voor de bekkenbodem.
  • Probeer buikspieroefeningen met lage druk om je buikspieren te trainen. Ze zijn minder agressief voor de bekkenbodem.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België