Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Terugkerende blaasontsteking: hoe voorkom je terugkerende urineweginfecties?

Terugkerende blaasontstekingen of cystitis zijn een echte plaag voor veel vrouwen. Zodra een urineweginfectie genezen lijkt, komt ze een paar weken later weer terug, waardoor een uitputtende vicieuze cirkel ontstaat. Waarom komen deze infecties steeds terug en vooral, hoe kunnen ze duurzaam worden voorkomen?
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw16b3b686/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x654-1.jpg?sw=768&sfrm=png

Waarom wordt een blaasontsteking chronisch?

Blaasontsteking of cystitis wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal de darmbacterie Escherichia coli, ook gekend als de E. coli-bacterie. Als deze infectie minstens drie keer per jaar voorkomt, spreken we van chronische blaasontsteking. Een aantal factoren draagt bij aan het terugkeren van cystitis:

Onevenwichtige intieme flora 

De vaginale en urinaire flora bevatten nuttige bacteriën, in het bijzonder lactobacillen, die dankzij hun melkzuurgehalte de verspreiding van ziekteverwekkende kiemen voorkomen. Overmatig gebruik van intieme hygiëneproducten en antibiotica, maar ook de menopauze, kunnen de beschermende flora verzwakken.
Onvoldoende hydratatie 

Drink je niet voldoende water, dan wordt de urine geconcentreerder en hechten de bacteriën zich aan de blaaswand. Regelmatige hydratatie is een van de belangrijkste maatregelen die je moet treffen bij een terugkerende blaasontsteking.  Door vaker te plassen, kun je ziektekiemen wegspoelen voordat ze zich in de blaas kunnen nestelen.
Frequent vrijen 

Mechanische wrijving bevordert het binnendringen van bacteriën uit het anale gebied in de urinebuis. Het gebruik van bepaalde zaaddodende middelen of glijmiddelen kan de vaginale flora eveneens verstoren, waardoor de natuurlijke bescherming tegen infecties afneemt.
Stress en vermoeidheid 

Net als bij veel andere aandoeningen hebben stress en vermoeidheid een impact op onze immuniteit, waardoor het organisme kwetsbaarder wordt voor infecties. Het stresshormoon cortisol vermindert de weerstand, terwijl een gebrek aan slaap de witte bloedcellen verzwakt, waardoor hun vermogen om bacteriën te bestrijden wordt aangetast.
Slechte afvoer van bacteriën 

Door een onvolledige lediging van de blaas kunnen ziektekiemen zich vermenigvuldigen. Dit kan het gevolg zijn van stoornissen in de blaasspieren door bepaalde aandoeningen, zoals diabetes of multiple sclerose. Bij vrouwen kan een verzakking van de blaas, ook wel voorwandverzakking, de volledige evacuatie van urine belemmeren. Dit geldt ook voor mannen met een vergrote prostaat.

Onze selectie producten aan Lage Prijs

Goede gewoonten om een terugkerende blaasontsteking te voorkomen


Met deze dagelijkse voorzorgen kun je het risico op herhaling aanzienlijk verkleinen en en vind je opnieuw een duurzaam plascomfort

Om elk risico op complicaties te vermijden, moet je bij een blaasontsteking altijd je arts raadplegen. Hij of zij zal je een specifieke behandeling voorschrijven.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw4ccd4ed7/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x451-2.jpg?sw=768&sfrm=png

1. Neem een gezonde levensstijl aan

  • Urineer na elk seksueel contact om bacteriën die in de plasbuis terechtkomen te verwijderen.
  • Veeg van voor naar achter nadat je naar het toilet bent geweest om besmetting door darmbacteriën te voorkomen.
  • Vermijd agressieve producten (geparfumeerde gels, vaginale douches) die de vaginale flora uit balans brengen.

2. Drink voldoende water

Een goede hydratatie helpt om de blaas te 'spoelen' en slechte bacteriën te verwijderen, voordat ze zich kunnen nestelen. Je drinkt best minstens 1,5 tot 2 liter water per dag. Wacht dus niet tot je dorst hebt.

3. Kies een preventief dieet

Bepaalde voedingsmiddelen bevorderen een evenwichtige flora en versterken de natuurlijke afweer van het lichaam tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor urineweginfecties:
  • Vitamine C-rijke vruchten (citrusvruchten, kiwi's, aardbeien) verzuren de urine en beperken de verspreiding van bacteriën.
  • Waterrijke groenten (komkommer, courgette) bevorderen een goede hydratatie en groenten zoals selderij en asperges zijn diuretisch of vochtafvoerend.
  • Vezels (volkorengranen, groene groenten) voorkomen constipatie, een factor die terugkerende blaasontsteking bevordert. Een trage darmtransit zet druk op de blaas, waardoor deze niet volledig kan worden geledigd.

4. Voedingssupplementen in de apotheek: een hulp van onschatbare waarde

Bepaalde natuurlijke oplossingen die verkrijgbaar zijn in de apotheek helpen het terugkeren van blaasontsteking voorkomen:
  • Cranberry (veenbes): de proanthocyanidinen (PAC's) uit deze bes voorkomen dat E. coli-bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Zo worden ze gemakkelijker uitgescheiden via de urine. Cranberry is bij de apotheek verkrijgbaar als sap, siroop, capsule- of tabletvorm. Bij de apotheek kan je zeker zijn dat ze voldoende PAC's bevatten, wat hun doeltreffendheid garandeert. Aarzel niet om ernaar te vragen. Dagelijks gebruik van deze producten wordt aangeraden als preventieve maatregel.
  • Probiotica, met name lactobacillen, helpen het natuurlijke evenwicht van de vaginale en urinaire flora te herstellen. Probiotica houden een zure pH in stand, die ongunstig is voor ziekteverwekkende bacteriën. Zo versterken ze de natuurlijke barrière tegen infecties. 
  • D-mannose: deze suiker is van nature aanwezig in bepaalde fruitsoorten (appels, veenbessen, perziken) en bindt zich aan E. coli-bacteriën, waardoor ze zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.  Het is verkrijgbaar in poeder- of capsulevorm en kan worden ingenomen ter preventie of zodra de eerste symptomen verschijnen. 
  • Vochtafdrijvende kruidenthee: bevordert het afvoeren van bacteriën via de urine.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België