Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hoe verminder je kwaaltjes tijdens de zwangerschap?


Vermoeidheid, misselijkheid, constipatie, reflux, zware benen... Over al deze zwangerschapskwalen interviewden we Anne Vandegaart, apotheker bij Multipharma en zelf ook mama.
 
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwe016dc38/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023%2003%20Maternity/maux-981x654-1.jpg?sw=768&sfrm=png

Hoe behandel je vermoeidheid bij zwangere vrouwen?

Noch de directe omgeving, noch de medische wereld besteedt veel aandacht aan vermoeidheid bij zwangere vrouwen. Toch kan je die vermoeidheid beter niet licht opvatten. In het begin van de zwangerschap wordt ze veroorzaakt door de afscheiding van progesteron, dat de innesteling van het embryo bevordert. Aan het einde van de zwangerschap wordt vermoeidheid veroorzaakt door prolactine, een hormoon dat de melkproductie activeert en de slaap lichter maakt zodat de aanstaande mama sneller kan reageren op het gehuil van de baby. Tegelijk met deze hormonale verschijnselen, is slapen al moeilijker door krampen en omdat je niet goed in bed ligt met een zwangere buik.

Lees deze tips voor je naar medicatie grijpt :
  1. Investeer in een borstvoedingskussen waar je tegenaan kunt liggen en waar je je buik op kunt leggen.
  2. Doe overdag dutjes van 20 minuten. Ga daarvoor wel niet in bed liggen en ook niet in het donker.
  3. Als je last hebt van slaapstoornissen, kan een slaapritueel helpen. Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed, vermijd het blauwe licht van computers en andere schermen. Vermijd ook opwekkende dranken.
  4. Bekijk met je arts of je geen tekort aan ijzer of magnesium hebt. Die tekorten kunnen immers vermoeidheid veroorzaken
  5. Er zijn weinig studies die kunnen garanderen dat je natuurlijke medicijnen veilig kan gebruiken tijdens de zwangerschap. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, hou het bij kruidenthee en alternatieve geneesmiddelen zoals homeopathie. Ook ademhalingstechnieken kunnen helpen.
  6. Ga op je linkerzij liggen om krampen en gevoelloosheid te vermijden. Op je linkerzij slapen, helpt ook je bloeddoorstroming.

Hoe behandel je constipatie bij een zwangerschap?

Constipatie wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en de druk van de baarmoeder op de darmen. Het kan ook een bijwerking zijn van de behandeling tegen misselijkheid, reflux of ijzersupplementen. Het is vaak goedaardig, maar kan wel buik- of lendenpijn veroorzaken en tot  aambeien leiden.

Dit zijn enkele tips om erger te voorkomen: 

  1. Zorg voor vezelrijke voeding.
  2. Drink veel water, eventueel 1 tot 2 glazen magnesiumrijk water zoals Hépar.
  3. Neem de tijd om naar het toilet te gaan.
  4. Als dit niet voldoende is, zijn er laxeermiddelen die veilig zijn voor zwangere vrouwen.
Bulkvormende laxeermiddelen verhogen het volume van de ontlasting dankzij hun vezelgehalte. De osmotische laxeermiddelen bevochtigen de ontlasting en vergemakkelijken de passage ervan door water aan te trekken in de darmen. Vraag altijd advies aan jouw apotheker. Sommige laxeermiddelen neem je immers beter niet in als je zwanger bent, omdat ze samentrekkingen in de baarmoeder kunnen veroorzaken.

Hoe neutraliseer je zure oprispingen die het gevolg zijn van de zwangerschap? 

Reflux komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door progesteron, dat de tonus van de sluitspieren van de slokdarm verandert, en door de druk van de baarmoeder op de maag. Het resultaat is een terugvloeiing van de maaginhoud in de slokdarm, tot zelfs in de keel. Bij sommige vrouwen gaat reflux gepaard met een overvloedige afscheiding van speeksel, soms tot 1 à 2  liter per dag, dat in de keel terecht kan komen.

Dit zijn enkele dingen die je kan doen: 
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5ca89a42/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023%2003%20Maternity/maux-981x451-2.png
  1. Splits je drie hoofdmaaltijden op in meerdere kleine maaltijden.
  2. Drink geen koolzuurhoudende dranken.
  3. Draag losse kleding om de druk op je buik te verlichten.
  4. Slaap met je hoofd hoger dan je lichaam.
  5. Als dit niet genoeg is, kun je in de apotheek verschillende soorten maagzuurremmers vinden.
Sommige neutraliseren de zuurgraad van de maag, andere vormen een film bovenop de maaginhoud om te voorkomen dat deze terug omhoog komt. Deze behandelingen zijn veilig en doeltreffend, zelfs tijdens de zwangerschap. Gebruik ze gedurende een korte periode en varieer de formules, want ze bevatten kationen (calcium, magnesium of aluminium). 
Voor een diepgaandere behandeling, kan jouw  arts ook medicijnen voorschrijven.

Hoe behandel je misselijkheid bij een zwangerschap?

Misselijkheid komt vooral voor aan het begin van de zwangerschap. Het piekt aan het einde van de tweede maand. Misselijkheid is niet alleen onaangenaam, maar er is ook het risico op uitdroging. Daarom wordt het aangeraden veel water te drinken.

Volg deze basisregels inzake hygiëne en voeding om misselijkheid te verlichten:

  1. Bij ochtendmisselijkheid eet je best een stukje beschuit voordat je opstaat.
  2. Zorg dat je nooit een lege maag hebt. Splits je maaltijden op: eet minder, maar vaker.
  3. Vermijd sterke geuren en tandpasta met menthol.
  4. Geef de voorkeur aan koude voeding, drinkbare voeding, bouillons en soepen.
  5. Als dit niet voldoende is, kunnen medicijnen helpen. Maar doe nooit aan zelfmedicatie. Jouw gynaecoloog zal jou de juiste medicatie tegen misselijkheid voorschrijven. Uit de natuurgeneeskunde weten we dat gember anti-emetische eigenschappen heeft. Maar let op: sinds een een reglementering uit 2017 zijn slechts enkele types van gembertabletten toegelaten voor zwangere vrouwen. Je vindt ze in jouw Multipharma-apotheek.

Hoe kan je zware benen aanpakken?

Het fenomeen van zware benen is te wijten aan zwangerschapshormonen waardoor de aders wijder worden en er water in de onderste ledematen sijpelt. De situatie verergert aan het einde van de zwangerschap door het volume van de baarmoeder die de onderste holle ader samendrukt, waardoor een goede veneuze doorstroming wordt verhinderd. Een algemene zwelling (gezicht, armen...) kan een teken zijn van hypertensie of pre-eclampsie. De zwelling van een enkel of een been kan een risico tonen op flebitis. Let op deze waarschuwingssignalen en raadpleeg onmiddellijk jouw arts.  

Hier volgen enkele aanbevelingen tegen zware benen:
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5e8870e5/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023%2003%20Maternity/maux-981x451-3.png

  1. Vermijd warmte die vaatverwijding veroorzaakt (geen hete baden, geen sauna's.)
  2. Leg je benen zo vaak mogelijk omhoog.
  3. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of staan.
  4. Draag steunkousen. Er bestaan verschillende soorten, afgestemd op de ernst van de symptomen.
  5. Smeer een crème of een gel tegen zware benen (uitwendig gebruik). Bewaar deze in de koelkast voor de beste resultaten. De kou heeft een vaatvernauwend effect waardoor de bloedvaten samentrekken.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwde318e51/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023%2003%20Maternity/pharma-conseil-anne.png

Het advies van jouw Multipharma-apotheker

 
Van de zwangerschapstest tot de komst van de baby, wij begeleiden jou bij elk belangrijk moment van je zwangerschap. Aarzel niet om advies te vragen in jouw apotheek. Wij zijn er om jou te begeleiden als apotheker en onze apothekers die zelf mama zijn, kunnen die ervaring met jou delen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België