Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Urineweginfecties: oorzaken, symptomen en oplossingen

Urineweginfecties (UWI) zijn een veel voorkomende aandoening die vooral vrouwen treft, maar ook mannen en kinderen. De symptomen zijn pijn, plasdrang en soms koorts. Gelukkig zijn er zowel natuurlijke als medicinale oplossingen.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwc96b55ad/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x654-11.jpg?sw=768&sfrm=png

Waarom komen urineweginfecties vaak voor?


Urineweginfecties worden meestal veroorzaakt door de woekering van een bacterie die van nature aanwezig is in de darm, de Escherichia coli- of E. coli-bacterie. Als deze bacterie migreert naar de urinebuis en blaas, kan ze een infectie veroorzaken. Bij vrouwen werkt de anatomie besmetting in de hand door de nabijheid van de anus en urethra of plasbuis. Dit verklaart waarom zij hier gevoeliger voor zijn dan mannen. 
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw2a83b3f4/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/INFOGRAPHIE-Infection-urinaire-illu-anatomique_1200x500px-NL.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Urineweginfecties komen meer voor in de zomer en tijdens de vakantie  om verschillende redenen: 

1.
Uitdroging
Door de hitte zweten we meer en plassen we minder. Regelmatig plassen verwijdert op natuurlijke wijze bacteriën uit de blaas. Onvoldoende hydratatie bevordert dus hun verspreiding.
2.
Langdurig zwemmen
Het vocht in zwemkledij zorgt voor een warme, vochtige omgeving, waarin bacteriën zich maar al te graag vermenigvuldigen. Bovendien kunnen bepaalde soorten zwemwater (behandeld met chloor, jacuzzi's) het evenwicht van de intieme flora verstoren.
3.
Vakker vrijen
Tijdens de vakantie kan een verhoogde seksuele activiteit ertoe leiden dat bacteriën de plasbuis binnendringen. Door te plassen na het vrijen, voorkom je dit risico.
4.
Reizen en veranderingen in gewoonten
Als we op reis zijn, hebben we de neiging om langer te wachten met plassen, waardoor het risico op infecties toeneemt. Kinderen worden het hele jaar door niet gespaard van urineweginfecties. Omdat ze druk aan het spelen zijn of liever niet op school naar toilet gaan, vanwege een gebrek aan privacy of netheid, houden ze hun plas langer dan nodig op.

Verschillende soorten urineweginfecties

Blaasontsteking: de meest voorkomende urineweginfectie

Cystitis is een ontsteking van de blaas die zich uit in een branderig gevoel bij het plassen, bekkenpijn en een voortdurende plasdrang. Deze ontsteking is vaak goedaardig, maar moet snel worden behandeld om complicaties te voorkomen. 

Ben je gevoelig voor terugkerende blaasontsteking, dan vind je al ons advies in het artikel Terugkerende blaasontsteking: hoe voorkom je terugkerende urineweginfecties?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwf5f7e46f/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x654-9.jpg?sw=768&sfrm=png

Onze selectie producten aan Lage Prijs

Urethritis: infectie van de plasbuis


Urethritis is een ontsteking van de urethra of plasbuis, het kanaal waardoor urine uit de blaas wordt geleid. Het wordt vaak veroorzaakt door bacteriën of seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia of gonorroe. Deze ontsteking veroorzaakt een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de onderbuik of in de penis bij mannen. Er kunnen ook abnormale afscheidingen worden waargenomen, variërend van helder tot groenachtig, afhankelijk van de ziekteverwekker.

Pyelonefritis: een ernstige nierbekkenontsteking

Pyelonefritis is een ontsteking van het nierbekken, meestal veroorzaakt door de verspreiding van een onbehandelde blaasontsteking. Wanneer bacteriën uit de blaas zich via de urineleiders naar de nieren verplaatsen of migreren, veroorzaken ze ontstekingen die de nierfunctie kunnen aantasten. Een nierbekkenontsteking kan leiden tot hoge koorts (meer dan 38,5°C), rugpijn aan de kant van de aangetaste nier, misselijkheid, braken en bloed in de urine. Deze aandoening moet snel worden behandeld om complicaties te voorkomen.

Prostatitis: ontsteking van de prostaat

Bij mannen kan een urine-infectie de prostaat aantasten, een klier die zich onder de blaas bevindt. Er zijn twee vormen van prostatitis: acuut en chronisch. Acute prostatitis is een plotselinge bacteriële infectie met ernstige symptomen (koorts, een branderig gevoel bij het plassen, moeilijk plassen, en pijn tijdens of na het klaarkomen). Chronische prostatitis is een niet-besmettelijke ontsteking. De symptomen zijn minder ernstig, maar kunnen maanden aanhouden. 
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwa0116593/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2025%2005%20Urinair%20ongemak/confort-article-981x654-8.jpg?sw=768&sfrm=png

Welke behandelingen en natuurlijke oplossingen zijn er?

Urineweginfecties worden voornamelijk behandeld met antibiotica die door een arts worden voorgeschreven. Sommige preventieve maatregelen en natuurlijke oplossingen kunnen echter helpen:
  • Drink veel water (1,5 tot 2 liter per dag) om bacteriën weg te spoelen.
  • Cranberry’s of veenbessen zorgen ervoor dat de urinewegbacteriën zich niet vasthechten. 
  • Probiotica helpen om de vaginale flora weer in balans te brengen na bijvoorbeeld een antibioticabehandeling.
  • Zorg voor een goede intieme hygiëne (veeg van voor naar achter af, plas na het vrijen).
Raadpleeg bij aanhoudende of vaak terugkerende symptomen een arts of apotheker voor de juiste opvolging.


Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België