Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Vaccins verschillen naargelang de leeftijd. Het vaccinatieschema volgen is dé manier bij uitstek om met zekerheid levenslang immuun te zijn voor potentieel ernstige ziektes.
Hoe dun ook, het valt niet mee om de naald van de injectiespuit in de richting van het armpje of dijbeentje van je kleintje te zien gaan. En toch is deze grootse beproeving – eigenlijk vooral voor de ouders – onmisbaar om de baby te beschermen tegen een veel gevaarlijkere vijand: kinderziektes. En stel de vaccins vooral niet uit tot Emma of Lucas groter is en ‘zich flink kan houden tijdens een prikje’. Het is juist tijdens die eerste maanden en weken van hun leventje dat ze het meeste risico lopen op ernstige complicaties die kinderziektes met zich mee kunnen brengen.
De vaccins voor zuigelingen, kinderen en adolescenten moeten worden toegediend tussen 2 maanden en 16 jaar oud. Merk op dat zuigelingen door slechts twee vaccins een doeltreffende bescherming genieten tegen negen verschillende ziektes. Het eerste vaccin, ‘hexavalent’ genaamd, verzekert immuniteit tegen poliomyelitis, kinkhoest, difterie, tetanus, hepatitis B en Haemophilus influenza van het type B. Het tweede vaccin is het zogenaamde ‘MBR-vaccin’ en biedt bescherming tegen mazelen, bof en rubella. Afgezien van het vaccin tegen meningokokken type C, zijn voor alle vaccins die in de kindertijd en adolescentie moeten worden toegediend rappels vereist in de daaropvolgende maanden en jaren.
Zuigelingen:
* hexavalent vaccin (poliomyelitis, kinkhoest, difterie, tetanus, hepatitis B en Haemophilus influenza van het type B)
* rotavirusvaccin
* hexavalent vaccin (rappel)
* rotavirusvaccin (rappel)
* hexavalent vaccin (rappel)
* pneumokokkenvaccin (rappel)
* rotavirusvaccin (rappel, in geval van vaccin in drie dosissen)
* MBR-vaccin (mazelen, bof, rubella)
* pneumokokkenvaccin (rappel)
15 maanden
* vaccin tegen meningokokken C
* hexavalent vaccin (rappel)
Kinderen:
* vaccin tegen poliomyelitis, difterie, tetanus en kinkhoest (rappel)
* MBR-vaccin (rappel)
Adolescenten:
* vaccin tegen het papillomavirus (HPV) (vaccinatie in twee dosissen met zes maanden tussentijd)
* vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest (rappel)
Bepaalde vaccins, zoals het poliovaccin, het HPV-vaccin (papillomavirus) en het MBR-vaccin, hebben de bijzonder interessante eigenschap dat ze levenslange bescherming bieden. Op voorwaarde uiteraard dat de ad hoc rappels tijdens de kindertijd en adolescentie werden toegediend. Wat andere vaccins betreft, winden we er geen doekjes om: je moet eraan denken om op regelmatige tijdstippen herhaalvaccinaties te laten zetten. Dat is met name zo voor kinkhoest, een extreem besmettelijke ziekte (dit is overdraagbaar door alleen maar te praten met een besmet persoon) die heel gevaarlijk kan zijn voor zuigelingen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen met een hart- of longaandoening. Ook voor tetanus moet je up-to-date blijven met je vaccinaties. schrikbeeld voor wie beroepsmatig vaak met dieren of aarde in contact komt. Tetanus kan leiden tot de dood door verstikking.
* vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest
* vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest
* pneumokokkenvaccin (vóór 65 jaar in geval van comorbiditeit)