Selecteer :
Ik heb een voorschrift

De griepprik, een onmisbare bondgenoot in de winter

GriepprikElk jaar opnieuw doet de griep weer zijn intrede in het land. Om te voorkomen dat je onbeschermd bent op het moment dat er een griepepidemie voor de deur staat, laat je je maar beter vaccineren vanaf het najaar. 

Elk jaar een nieuw vaccin

 De seizoensgriep, ofwel Influenza, omvat drie verschillende stammen van het griepvirus, met name de stammen A, B en C. De A-stam is de meest virulente. Het is die variant die de fameuze epidemie van de H1N1-griep heeft veroorzaakt, die in 2009 veel ravage heeft aangericht. Het is eveneens die variant die verantwoordelijk was voor de beruchte Spaanse griep, die in 1918 verwoestend heeft huisgehouden. De B-stam is minder agressief en de zeldzamere C-stam resulteert doorgaans slechts in infecties die je kan vergelijken met een gewone verkoudheid. Elk jaar woedt één stam heviger dan een andere onder de bevolking. Daarbovenop kunnen die verschillende stammen gaan muteren en leiden tot nieuwe varianten (voorbeeld voor de A-stam: de H1N1-griep, H3N2-griep, etc.). Daarom is het noodzakelijk om elk jaar een nieuw vaccin te ontwikkelen, die de geactualiseerde versies bevat van de stammen die het meest de bevolking zullen treffen. Tegenwoordig zijn de meeste griepvaccins tetravalent, dat wil zeggen dat ze vier verschillende stammen bevatten per vaccin (bepaald door de WGO). 

Moet ik me laten vaccineren tegen de griep?

Het vaccin tegen de seizoensgriep is voor iedereen bestemd, maar wordt met name aangeraden voor het personeel in de gezondheidszorg en voor mensen met een verhoogd risico op het ernstig doormaken van de ziekte, met name:

  • mensen die ouder zijn dan 65;
  • zwangere vrouwen, vanaf het tweede trimester van de zwangerschap;
  • kinderen en volwassenen die een verzwakt immuunsysteem hebben of lijden aan een chronische aandoening;
  • mensen die in een zorginstelling wonen.

Daarbij moeten we nog opmerken dat kinderen jonger dan 6 maanden nog geen griepprik mogen krijgen. Baby’s lopen nochtans ook een verhoogd risico op complicaties, behalve als hun moeder tijdens haar zwangerschap werd gevaccineerd. Als dat niet zo is, dan luidt het advies veelal dat de mensen uit de nabije omgeving zich best laten vaccineren. Zo vermijden ze geïnfecteerd te worden met het griepvirus en bijgevolg de baby te besmetten. 

Wanneer laat ik best een griepprik zetten?

Het is raadzaam om je tegen griep te laten vaccineren tussen half oktober en half november. Nadat het griepvaccin werd toegediend, is het immers nog 10 tot 15 dagen wachten tot het vaccin je beschermt. Je wacht dus beter niet tot de griepepidemie volop losbarst in het land.

Hoe kan je een griepvaccin halen?

Je kan het vaccin zonder medisch voorschrift in de apotheek verkrijgen. Als je tot een risicogroep behoort, heb je recht op een gedeeltelijke terugbetaling van het vaccin. Ook patiënten ouder dan 65 hebben dit recht. Zodra je het vaccin hebt gekocht, moet je het onmiddellijk in de koelkast leggen. Voor vragen over het bewaren van het vaccin tot aan je doktersafspraak, vraag je best raad aan je apotheker.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België