🌞 Tot -40% op zonneproducten en anti-muggen producten! 🦟
Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55
🌞 Tot -40% op zonneproducten en anti-muggen producten! 🦟
Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55
Heeft u een uitnodiging gekregen om uw vaccin tegen Covid-19 te laten zetten. Weet u niet goed wat u ermee aan moet? Uw Multipharma-apotheker kan u hiermee helpen.
Zoek uw dichtsbijzijnde apothekerKlik hieronder op de vraag en zie meteen het antwoord.
Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het veilig en zelfs aangeraden voor zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren zowel met het vaccin van Pfizer, Moderna als dat van AstraZeneca. Het gaat immers telkens om niet-levende vaccins:
Vaccinatie als je zwanger bent, is vooral aangewezen als je:
Wil je zwanger worden, dan kan je ook gevaccineerd worden. Je kan je zwangerschap uitstellen tot na de tweede vaccinatie, tenzij je:
Als je na de eerste vaccinatie zwanger raakt, zal de tweede dosis worden toegediend afhankelijk van jouw specifieke situatie na 3, 4 of 12 weken (afhankelijk van het vaccin) of na de bevalling.
Als je borstvoeding geeft, mag je je laten vaccineren tegen COVID-19.
Je moet de borstvoeding niet onderbreken. Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn over de veiligheid van deze vaccins voor de zogende baby gaat men ervan uit dat deze vaccins veilig zijn omdat ze geen levend virus bevatten en omdat de vaccinonderdelen zeer snel afgebroken worden in het lichaam van de vrouw. Lees het advies van de Hoge Gezondheidsraad over inzake SARS-CoV-2-vaccinatie met behulp van een boodschapper RNA-vaccin of adenovirusgebaseerd vaccin van zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of vrouwen die borstvoeding geven.
Allergie op zich is geen contra-indicatie voor vaccinatie. Heb je ooit een onmiddellijke of ernstige allergische reactie gehad na een vorig vaccin of je had na inname van een geneesmiddel dringende medische zorg nodig? Je krijgt beter geen vaccinatie als je ernstige allergische reacties (bv. anafylactische reacties) hebt ontwikkeld op één van de bestanddelen van het vaccin. Bespreek dit verder met je arts. Je arts kan de richtlijnen raadplegen op de website van de Hoge Gezondheidsraad.
De vaccins zelf bevatten geen bewaarmiddelen. Het dopje van het flacon van de vaccins bestaat niet uit latex. Mensen met een latexallergie mogen dus gerust het vaccin toegediend krijgen.
Omdat de bescherming na het doormaken van COVID-19 enkele maanden duurt en er ondertussen herinfecties vastgesteld zijn geweest, zal vaccinatie aan mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt aangeboden worden. Men verwacht dat de bescherming na vaccinatie langer zal duren dan na het doormaken van de ziekte. Dit wordt momenteel nog verder onderzocht. Bovendien zouden de vaccins een bredere bescherming bieden tegen bepaalde varianten dan de oorspronkelijke infectie.
Virussen muteren constant. Dat wil zeggen dat een deel van het genetische materiaal in het virus verandert. Dat gebeurt aan verschillende snelheden voor verschillende virussen. Mutaties hebben niet noodzakelijkerwijs een invloed op hoe goed het vaccin tegen het virus werkt.
Sommige vaccins blijven vele jaren na hun ontwikkeling werkzaam en bieden langdurige bescherming, zoals vaccins tegen mazelen of rubella. Aan de andere kant veranderen virusstammen voor ziekten zoals griep zo vaak en in die mate dat de vaccinsamenstelling jaarlijks moet worden bijgewerkt om werkzaam te zijn.
De wetenschappelijke gemeenschap en toezichthouders zullen controleren of het coronavirus in de loop van de tijd verandert en of de vaccins mensen kunnen beschermen tegen infectie met nieuwe varianten.
Neen. De vaccins zullen aangeboden worden aan beroepsgroepen, risicogroepen en leeftijdsgroepen in functie van de kenmerken en beschikbaarheid van de vaccins. Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden.
De basis-vaccinatie bestaat uit 2 dosissen, maar om een langdurige bescherming te bieden is het aanbevolen om na verloop van tijd een ‘booster’ vaccin te krijgen. Dit is zinvol omdat de bescherming door het vaccin na verloop van tijd afneemt en er ook nieuwe mutaties van het virus ontstaan die onze immuniteit deels proberen te omzeilen. Vele mensen kregen de afgelopen maanden reeds deze derde dosis toegediend en het zou kunnen dat in de komende maanden bij bepaalde bevolkingsgroepen (80+ers , personen met een verminderde weerstand) een vierde dosis wordt aanbevolen.
Dat wordt niet verwacht, maar een concreet antwoord kunnen we hierop nu nog niet geven. Momenteel wordt de duur van bescherming verder opgevolgd in de fase 3-studies van gevaccineerde vrijwilligers.
Zoals bij alle vaccins kunnen er enkele ongewenste effecten optreden.
Vaak voorkomende bijwerkingen zijn die van een klassieke vaccinatie;Het is ook mogelijk dat u een allergische reactie krijgt (huiduitslag, ademhalingsproblemen, enz.) omdat u allergisch bent voor een van de ingrediënten in het vaccin, net als bij andere vaccins. Dit wordt het risico op ernstige bijwerkingen genoemd en vertegenwoordigt minder dan 0,5% van de klinische studiepopulatie. Uit voorzorg worden mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergieën ingeënt in een ziekenhuis.
Er zijn meer reacties na de tweede dosis, een lager risico op reacties bij mensen ouder dan 55 jaar en de meeste bijwerkingen waren licht tot matig van aard en verdwenen snel.
Je krijgt, als het zo ver is, een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. Via sms, brief of mail. Daarbij krijg je de optie om te bevestigen, te annuleren, of de afspraak te verplaatsen. Op die uitnodiging staat ook in welk vaccinatiecentrum je inenting zal plaatsvinden. Ondertussen kan er in bepaalde regio's ook reeds een afspraak gemaakt worden om zich in de apotheek te laten vaccineren.
Zoek een Multipharma apotheek om mij te laten VACCINEREN.
Bronnen voor alle bovenstaande vragen en antwoorden: