Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Aangezien ze lelijk en besmettelijk zijn, staan wratten vaak in een slecht daglicht. Nochtans zijn die huidgezwelletjes meestal goedaardig. Enkele eenvoudige gewoonten voorkomen dat ze zich verspreiden.
Die kleine huiduitwassen verschijnen het vaakst op de handen en voeten, maar ook andere lichaamsdelen zoals het gezicht, de rug, de elleboog en de knieën kunnen worden getroffen. Wratten zien er heel verschillend uit – dat hangt meer bepaald af van de plek waar ze voorkomen:
Daarnaast bestaan er ook genitale wratten (condylomata). Ontdek hier ons dossier over seksueel overdraagbare infecties (SOI)!
Aan de oorsprong van wratten ligt een virus uit de familie van het humaan papillomavirus. Als dat virus erin slaagt om door te dringen in de huid en het niet geneutraliseerd wordt door ons immuunsysteem, veroorzaakt het een wildgroei van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van een huiduitstulping. Dan verschijnt er een wrat. Er bestaan ruim zestig verschillende vormen van het humaan papillomavirus. Als we besmet raken door een van die subcategorieën produceren we antilichamen die zich richten op die specifieke vorm van het virus. Maar het is heel goed mogelijk om later besmet te raken door een andere vorm van het humaan papillomavirus en opnieuw wratten te ontwikkelen.
Wratten zijn besmettelijk. Ze kunnen zich eveneens verspreiden naar andere lichaamsdelen van de reeds besmette persoon. Nochtans helpen enkele goede gewoonten om besmetting te voorkomen: