Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Wratten in de kijker

Aangezien ze lelijk en besmettelijk zijn, staan wratten vaak in een slecht daglicht. Nochtans zijn die huidgezwelletjes meestal goedaardig. Enkele eenvoudige gewoonten voorkomen dat ze zich verspreiden.

Waaraan herken je wratten?

Die kleine huiduitwassen verschijnen het vaakst op de handen en voeten, maar ook andere lichaamsdelen zoals het gezicht, de rug, de elleboog en de knieën kunnen worden getroffen. Wratten zien er heel verschillend uit – dat hangt meer bepaald af van de plek waar ze voorkomen:

  •  Voetwratten of plantaire wratten staan meestal op de voetzolen, vooral op de hielen en de middelvoet. Ze vormen kleine grijs- of geelgekleurde zones die iets dikker zijn dan de rest van de welving van de voet. Onder invloed van de druk van het lopen en het rechtstaan groeien die wratten vaak in de diepere lagen van de huid. Wat je ziet, is dus in zekere zin slechts het topje van de ijsberg. Terwijl de wratten aanvankelijk niet of nauwelijks last geven, veroorzaken ze uiteindelijk hinder en zelfs pijn tijdens het stappen. Je kan het vergelijken met het onaangename gevoel door een steentje in je schoen. 
  •  Gewone of vulgaire wratten skomen meestal tot ontwikkeling op de handen. Ze zien eruit als kleine, ronde en korrelige bultjes die vleeskleurig of grijs zijn.
  •  Steelwratten zijn, zoals de naam aangeeft, smal en langwerpig. Men ziet ze hoofdzakelijk rond de oogleden en de mond
  • Platte wratten vormen dan weer kleine huidverhogingen met een vlakke bovenkant. Ze verschijnen vooral op het gezicht en de handrug.

Daarnaast bestaan er ook genitale wratten (condylomata). Ontdek hier ons dossier over seksueel overdraagbare infecties (SOI)!

Oorzaken: waar komen wratten vandaan?

Aan de oorsprong van wratten ligt een virus uit de familie van het humaan papillomavirus. Als dat virus erin slaagt om door te dringen in de huid en het niet geneutraliseerd wordt door ons immuunsysteem, veroorzaakt het een wildgroei van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van een huiduitstulping. Dan verschijnt er een wrat. Er bestaan ruim zestig verschillende vormen van het humaan papillomavirus. Als we besmet raken door een van die subcategorieën produceren we antilichamen die zich richten op die specifieke vorm van het virus. Maar het is heel goed mogelijk om later besmet te raken door een andere vorm van het humaan papillomavirus en opnieuw wratten te ontwikkelen.

Hoe kan je besmetting vermijden?

Wratten zijn besmettelijk. Ze kunnen zich eveneens verspreiden naar andere lichaamsdelen van de reeds besmette persoon. Nochtans helpen enkele goede gewoonten om besmetting te voorkomen:

  •  Vermijd om de wrat aan te raken of te krabben. Was je handen nadat je de huidzone met het letsel aangeraakt hebt of nadat je een product hebt aangebracht om de wrat te behandelen. 
  •  Deel geen sokken, schoenen, handdoeken of washandjes die in contact kwamen met het letsel. 
  •  Bedek in het zwembad de wrat met een aangepast waterdicht verband. 
  • Probeer niet om de wrat af te schrapen, weg te snijden of weg te branden. Dergelijke handelingen veroorzaken wondjes die kunnen infecteren en vergroten het risico dat de wratten zich verspreiden naar andere lichaamsdelen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België