Selecteer :
Ik heb een voorschrift
Urine-incontinentie

praat erover om het op te lossen

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwd821c701/Home/Health%20Issues/Urogenital%20system/incontinence/fiche-sante-incontinence-nl.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom op onze gezondheidsfiche "Urine-incontinentie".
In deze fiche bespreken we met jou de verschillende soorten incontinentie en hoe ze worden behandeld. Deze gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.
Introductie
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ouderen niet de enige patiënten die last hebben van urine-incontinentie. Hoewel het een probleem is dat vooral vrouwen treft, kan het op elke leeftijd voorkomen. 

De belangrijkste kenmerken van deze aandoening zijn oncontroleerbaar en onvrijwillig urineverlies bij de patiënt. Dat verlies kan zowel overdag als 's nachts optreden. 

Om de behandeling ervan goed te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat urine-incontinentie slechts een symptoom is van een lichamelijke en/of psychische aandoening. De eerste stap is dus erover praten om de precieze oorzaak te achterhalen en die te behandelen. 

De verschillende soortent incontinentie
1. Urge- of aandrangincontinentie
In dat geval veroorzaken de overactieve blaasspieren abnormale samentrekkingen van de blaas, wat resulteert in aanzienlijk urineverlies. Dat is precies wat er wordt bedoeld met 'heel dringend moeten'. Het is namelijk moeilijk om de drang om te plassen te onderdrukken zodra die opkomt. 

2. Inspanningsincontinentie
In dat geval verliest de patiënt kleinere hoeveelheden urine en dat urineverlies wordt uitgelokt door verschillende prikkels. De prikkel kan een intense fysieke inspanning zijn, niezen of in lachen uitbarsten.

3. Gemengde incontinentie
Gemengde incontinentie is een combinatie van inspanningsincontinentie en urge- of aandrangincontinentie. 

4. Overloop- of druppelincontinentie
Zoals de naam al doet vermoeden, treedt overloopincontinentie op wanneer de blaas altijd vol is zonder geleegd te worden. Die vorm heeft twee hoofdkenmerken:
-Het komt vaker voor bij mannen.
-Het treedt voornamelijk op tijdens de slaap.

Elk type incontinentie heeft zijn eigen behandeling. Of die nu chirurgisch of farmacologisch is, een oplossing kan alleen worden gevonden door de symptomen duidelijk te verwoorden. Er zijn ook algemene maatregelen die kunnen worden toegepast.


Advies van jouw apotheker : Algemene maatregelen tegen incontinentie

  • Drink genoeg: niet te veel en niet te weinig
Als je te veel drinkt, vooral als je geen directe toegang hebt tot de nodige sanitaire voorzieningen, kan het een echt probleem worden. Als je daarentegen niet genoeg drinkt, zal de urine te geconcentreerd zijn, irritatie van de blaas en dus aandrangincontinentie veroorzaken.

  • Voeding
Sommige dranken, zoals alcohol en koffie, zijn irriterend voor de blaas of hebben een vochtafdrijvende werking (verhogen de urineproductie). Alcohol is een diureticum; het zorgt ervoor dat de blaas sneller volloopt. Cafeïne in het algemeen, maar koffie in het bijzonder, irriteert de blaas.
Bepaalde voedingsmiddelen moeten met mate worden gegeten vanwege hun irriterende effect op de blaas, met name citrusvruchten (en hun sap) en chocolade. 

  • Opgelet met hoesten
Een chronische hoest kan incontinentie verergeren. Er bestaan ziekten die een chronische hoest veroorzaken en die niet gemakkelijk te genezen zijn. Een van de belangrijkste oorzaken van een chronische hoest is nog steeds roken, en er zijn een aantal dingen die je eraan kunt doen – lees meer op onze pagina. Veel rokers hebben last van stressincontinentie.  

  • De bekkenbodemspieren versterken
Al tijdens de zwangerschap hebben vrouwen er veel belang bij om hun bekkenbodemspieren te trainen om te vermijden dat ze verslappen. Die oefeningen moeten ook na de bevalling doorgaan. Dat zal toekomstige incontinentie helpen te voorkomen. Gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen helpen bij bekkenbodemrevalidatie.
Het belang van behandeling
Ten eerste: hoe eerder je met de behandeling begint, hoe doeltreffender deze zal zijn.  

- Zoals hierboven vermeld, kan incontinentie wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, dat gediagnosticeerd en behandeld moet worden.
- Als ze aanhoudt, kan incontinentie snel een echt probleem worden in het sociale, seksuele en professionele leven. 
- Soms kan incontinentie gewoon snel worden behandeld als de oorzaak is achterhaald. Een urineweginfectie kan bijvoorbeeld incontinentie veroorzaken, maar kan ook snel behandeld worden. 

Tot slot, wat moet je onthouden?

Urineverlies kan soms gênant zijn, maar het kan behandeld worden.

Het is belangrijk om erover te praten, niet in het minst omdat incontinentie een symptoom kan zijn van een andere aandoening, zoals een vergrote prostaat bij mannen of blaasverzakking bij vrouwen. 

Wat de situatie ook is, als je twijfelt over incontinentiesymptomen, vraag je arts of je Multipharma apotheker dan om advies.


  Kies je g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Incontinentie materiaal nodig?

Koop online of reserveer het in alle discretie bij je Multipharma-apotheker

Bekijk alle producten >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw291357cf/Home/Category%20Landing%20Pages/Incontinence/incontinence-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png
Gezondheidsfiches
Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d4faf4f/Home/Health%20Issues/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België