Selecteer :
Ik heb een voorschrift

De menopauze

pauze of start?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw9f65f785/Home/Health%20Issues/Urogenital%20system/menopauze/fs-menopause-nl3.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom op onze gezondheidsfiche "Menopauze".
In deze fiche bespreken we met jou de definitie, gevolgen, adviezen en behandeling van de menopauze. Deze gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.

Definitie

Volgens de definitie van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) uit 1996 is de menopauze de permanente stop van de menstruatie als gevolg van verlies van folliculaire activiteit van de eierstokken. De menopauze begint doorgaans tussen 45 en 55 jaar. 

Bij een periode van twaalf opeenvolgende maanden amenorroe (het uitblijven van menstruatie) ZONDER fysiologische oorzaak of relatieve pathologie weet je dat je in de menopauze bent. 

Er is ook een periode voor en een periode na de menopauze:  

  • Perimenopauze:
Duurt meestal vier tot vijf jaar voor de effectieve menopauze. Tijdens de perimenopauze begint de vrouw de eerste hormonale symptomen te voelen die de menopauze aankondigen. 
Bij de start van de perimenopauze is er een fase die we de 'overgang' noemen en die verwijst naar de onregelmatige menstruatiecyclus voor die definitief stopt. 

  • Postmenopauze:
Die periode begint na de effectieve menopauze en loopt tot het einde van je leven. Tijdens die periode vinden de grootste hormonale veranderingen plaats. 

Gevolgen van de menopauze

Eerst en vooral moet je weten dat de symptomen sterk variëren van vrouw tot vrouw, zowel op het vlak van frequentie als van intensiteit.

Dit zijn de symptomen:
  • Urogenitale symptomen: vaginale droogte, frequente vaginale en urineweginfecties (blaasontsteking), verminderd libido, hogere frequentie van urineverlies enz. 
  • Vasomotorische symptomen: opvliegers (ook 's nachts), hoofdpijn, hartkloppingen en duizeligheid.
  • Bewegingssymptomen: pijn in de gewrichten, spieren en lenden (rug). 
  • Stemmingswisselingen: prikkelbaarheid, angst, vermoeidheid, depressie enz.
  • Dermatologische symptomen: droge huid, haaruitval, dunner wordende huid.
+ verhoogd risico op osteoporose en hart- en vaatziekten.

Advies van jouw apotheker : beter omgaan met je symptomen 


Om de frequentie of intensiteit van de symptomen te verminderen.

  • Gezondere voeding
Aangezien de botdichtheid afneemt door lagere oestrogeenspiegels, eet vier melkproducten per dag (+ stel je bloot aan de zon voor vitamine D). Drink ook voldoende water en vermijd koffie en alcohol. 

  • Stoppen met roken
Naast het gunstige effect op je gezondheid in het algemeen, vermindert stoppen met roken de (mogelijke) risico's op borstkanker en baarmoederslijmvlieskanker. Die risico's zijn groter bij vrouwen die roken na de menopauze.  

  • Regelmatige en/of ontspannende lichaamsbeweging
Regelmatig (maar niet intensief) bewegen helpt het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Kies bovendien voor ontspannende activiteiten zoals yoga of relaxatie. 

Behandelingen van menopauze

Hormonale substitutietherapie (HST)  

Hormonale substitutietherapie wordt enkel voorgesteld door je arts. Voor deze behandelingen zijn een nauwgezette opvolging en nauwkeurige medische onderzoeken nodig.  

Homeopathie

Homeopathie kan – alleen of in combinatie met een andere behandeling – de symptomen van de menopauze verzachten, en dan vooral de vasomotorische symptomen. 

Vijf korrels, twee tot zes keer per dag naargelang de frequentie van de opvliegers ('s avonds of 's nachts bij nachtelijke opvliegers) en vervolgens de inname spreiden wanneer de symptomen verbeteren.

Aromatherapie

  • Voor muskaatsalie:
 Orale toediening: elke ochtend één druppel essentiële olie van scharlei op een neutrale basis (suikerklontje, stukje wit brood, koffielepel honing ...).

Toediening op de huid: twee druppels essentiële olie van scharlei + vijf druppels plantaardige olie inwrijven op de borst en de schouders, drie keer per dag.

  • Voor Cipres:
Orale toediening (een druppel op een suikerklontje) of toediening op de huid (twee tot vijf druppels inmasseren met een plantaardige olie).

Tot slot, wat moet je onthouden?

De menopauze is een belangrijk gezondheidsthema dat je het best bespreekt met de professionele zorgverleners die je opvolgen zoals je huisarts en je apotheker. De symptomen variëren van vrouw tot vrouw, dus vergelijken is niet nodig. Bespreek de hormonale effecten met je arts. Die kan je helpen de gepaste behandeling te vinden om die effecten te verzachten. Volg ook zeker de tips in het kaderstukje 'Advies van jouw apotheker' hierboven.  


  Kies je g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Gezondheidsfiches
Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d4faf4f/Home/Health%20Issues/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België