Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Pipetten, tabletten, vlooienbanden, ontwormingsmiddelen, poeders, verstuiversde middelen om parasieten te bestrijden bij katten zijn onbeperkt. In dit artikel krijgt u antwoord op de meest gestelde vragen. We benadrukken dat de keuze voor de juiste anti-parasitaire behandeling voor uw kat afhankelijk is van meerdere factoren. Daarom is het van cruciaal belang om steeds advies te vragen aan uw dierenarts voordat u een anti-parasitair middel koopt.
In België komen er meerdere soorten parasieten voor die zich voeden ten koste van katten, andere dieren en zelfs mensen. Het zijn voornamelijk vlooien, teken en wormen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij hun gastheer. Parasieten bestrijden bij katten maakt het mogelijk om deze ongemakken te voorkomen. Er bestaan verschillende behandelingen om parasieten te bestrijden, zowel met als zonder voorschrift van de dierenarts. Aarzel niet om uw apotheker en uw dierenarts om deskundig advies te vragen over de meest geschikte anti-parasitaire behandelingen voor uw huisdier.
Vlooien zijn kleine, bruine insecten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Vlooienbeten kunnen jeuk, allergieën en zelfs bloedverlies in kleine hoeveelheden veroorzaken. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de overdracht van virussen, bacteriën en zelfs wormen die uw kat op zijn beurt dan ook weer kan overdragen. Bij oudere of verzwakte katten, evenals bij kittens, kunnen vlooien ook bloedarmoede veroorzaken.
Als een teek zich met het bloed van wilde dieren heeft gevoed voordat hij op uw kat terechtkomt, is de kans groot dat deze een ziekte op hem overdraagt. Gelukkig is het wel zo dat het risico op complicaties gerelateerd aan deze virussen of bacteriën minimaal is, behalve in het geval van immuundeficiënties. Door parasieten te bestrijden bij uw kat zal de verspreiding van deze microben beperkt worden en zullen uw kat, uw huis en ook andere dieren beschermd worden.
Wanneer een volwassen kat wormen heeft, zijn hier niet altijd duidelijke symptomen van. Een ontworming van uw kat is nochtans noodzakelijk om besmetting van andere dieren, maar ook van mensen die in hetzelfde huis wonen, te voorkomen. In de meeste gevallen wordt een besmetting veroorzaakt door het inslikken van wormeitjes.
Bij kittens daarentegen, is de aanwezigheid van wormen veel problematischer: verlies van eetlust, gewichtsverlies, diarree, braken, hoest, ademhalingsproblemen, huidproblemen en in sommige gevallen zelfs een perforatie van de darm die tot de dood van de kitten kan leiden.
JA. Vlooien, teken en wormen leggen een grote hoeveelheid eitjes die zich vasthechten aan diverse vectoren (kleding, tassen, haren, schoenen, etc.). Bijgevolg zijn ze dan ook vaak aanwezig in een woning. Zelfs wanneer uw kat uitsluitend binnenshuis leeft, is het dus nog steeds nodig om parasieten te bestrijden bij uw kat.
NEE. Hoewel er enkele behandelingen bestaan om parasieten te bestrijden, die zowel aan honden als aan katten toegediend kunnen worden, zijn de meeste behandelingen om parasieten te bestrijden bij een hond, uitsluitend voor honden en de behandelingen om parasieten te bestrijden bij katten uitsluitend voor katten. Verder is het zo dat een parasitaire behandeling voor het ene dier niet noodzakelijkerwijs geschikt is voor een ander dier van hetzelfde soort of hetzelfde ras. Wanneer uw dierenarts een specifiek middel om parasieten te bestrijden bij uw kat voorschrijft, houdt hij rekening met meerdere factoren:
Afhankelijk van het merk en het soort anti-parasitair middel voor katten worden de eerste behandelingen toegediend tussen de 3de en de 6de levensweek. In de meeste gevallen wordt er prioriteit gegeven aan een ontworming omdat een besmette moeder de wormen kan overdragen tijdens de dracht en de borstvoeding. Het is op deze manier dat wormen het vaakst worden overgedragen. Daarom is een ontworming van uw kat aanbevolen vanaf drie weken, dan om de twee weken tot twee weken na de laatste borstvoeding, daarna iedere maand en uiteindelijk vier keer per jaar.
Wanneer uw kat besmet is met een parasiet, zal de toediening van een middel om parasieten te bestrijden alleen niet voldoende zijn. Dat komt omdat er talloze eitjes en larven aanwezig zijn in de directe omgeving van uw dier. Naast parasieten te bestrijden bij uw kat is het daarom ook aanbevolen om:
Andere gerelateerde artikelen:
Behandeling van honden en katten geïnfecteerd met spoel en lintwormen,
Shop nu > |
Behandeling van rondwormen en lintwormen bij katten en kittens.
Shop nu > |
Frontline Spot-On is beschertmt uw kat tegen vlooien en teken.
Shop nu > |