Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Parasieten bestrijden bij de hond

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw220ba7da/shutterstock_1331428526-mobile.png

Parasieten bestrijden bij honden: veel gestelde vragen (FAQ)

Vlooien, teken en wormen zijn de meest voorkomende parasieten bij honden. Ze kunnen ernstige overlast veroorzaken bij honden, maar ook bij mensen. Er bestaan verschillende middelen om parasieten te bestrijden en deze worden dikwijls in twijfel getrokken. In dit artikel leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over parasieten bestrijden bij honden.

We benadrukken hoe voornaam het is dat u uw dierenarts vanaf een zeer jonge leeftijd van uw hond raadpleegt om te achterhalen welke preventieve behandelingen tegen vlooien, teken en wormen het beste zijn voor uw huisdier.

Is er een voorschrift nodig om een middel om parasieten te bestrijden bij honden te kopen?

Sommige middelen om parasieten te bestrijden bij honden kunnen zonder voorschrift aangekocht worden, terwijl anderen uitsluitend op vertoon van een voorschrift verkregen kunnen worden. Het is hoe dan ook sterk aanbevolen om uw dierenarts te raadplegen voor alle vragen gerelateerd aan de preventie en de behandeling van parasieten bij uw hond. De keuze van het anti-parasitair middel hangt van verschillende factoren af:

  • Het ras van uw hond
  • Zijn leeftijd
  • Zijn type vacht
  • De aanwezigheid van kinderen en/of andere dieren in uw woning (bepaalde behandelingen voor honden kunnen schadelijk zijn voor hen)
  • De levensstijl en de gewoontes van uw hond
  • Zijn medische geschiedenis (ziektes, allergieën, etc.)

Kan ik mijn hond dezelfde anti-parasitaire middelen toedienen als mijn kat?

NEE. Sommige middelen om parasieten te bestrijden bij honden zijn giftig en zelfs dodelijk voor katten. Daarom is het, behalve wanneer uw dierenarts dat specifiek voorgeschreven heeft, verboden om hetzelfde anti-parasitair middel voor uw hond en tegelijkertijd voor uw kat te gebruiken. Als u meerdere honden heeft, is het zelfs mogelijk dat het anti-parasitair middel voor de ene niet geschikt is voor de andere.

Waarvoor dient een middel om parasieten te bestrijden bij honden?

Een anti-parasitaire behandeling bestrijdt bepaalde parasieten (voornamelijk vlooien, wormen en teken) bij honden. Anti-parasitaire behandelingen worden zowel preventief als curatief (behandelend)toegediend.

Welke risico’s loopt uw hond in het geval van een parasietenbesmetting die niet behandeld wordt?

Naast allergieën is de overdracht van parasitaire ziektes (viraal, bacterieel) het belangrijkste risico in het geval van een teken-, vlooien- of wormenbesmetting. Hoe groot het risico precies is, hangt af van de leeftijd en de weerstand van uw hond. Uzelf en alle andere bewoners van uw huis zijn ook vatbaar voor een parasitaire besmetting. Puppy’s lopen een groter risico op complicaties die teweeggebracht worden door de parasieten dan volwassen honden:

  • In het geval van een besmetting met een grote hoeveelheid vlooien kunnen puppy’s aan bloedarmoede gaan lijden.
  • Een wormenbesmetting kan groeiproblemen, diarree, braken, ademhalingsproblemen, huidproblemen en zelfs een perforatie van de darm veroorzaken.

Hoe kiest u het juiste middel om parasieten te bestrijden bij uw hond?

Poeders, tabletten, shampoos, vlooienbanden, pipetten, spuitbussen, sprays, noem het maar op. Er bestaan verschillende soorten anti-parasitaire middelen voor honden. De keuze van het juiste middel wordt in de eerste plaats bepaald door het soort parasieten, maar ook door de karakteristieken van uw huisdieren (gewicht, allergieën, leeftijd, etc.). Wetende dat een overdosis fataal kan zijn voor uw huisdier, is het van cruciaal belang om advies te vragen aan uw dierenarts of apotheker voordat u een anti-parasitair middel koopt.

Wat is het beste middel om parasieten te bestrijden bij honden?

Dit is een zeer veel gestelde vraag door de baasjes die hun trouwe viervoeter graag zo snel mogelijk van parasieten willen verlossen. Nochtans is het niet mogelijk om hier een algemeen geldend antwoord op te geven. Er moet immers rekening gehouden worden met het type parasiet, de levensstijl van uw hond, zijn leeftijd en ook met andere factoren (ras, type vacht, etc.)

De beste manier om uw hond en uw woning tegen parasieten te beschermen, is gebruikmaken van een anti-parasitair middel voor honden op een preventieve manier. Vraag uw dierenarts steeds om raad om te bepalen welk middel het beste aansluit op uw situatie.

In het geval van een bij u bekende parasietenbesmetting is het aan te raden om bepaalde acties te integreren in uw dagelijks leven. Enkel zo zal u binnen een periode van ongeveer zes maanden volledig verlost zijn van de parasieten. Het is zo dat er zich bijna altijd een enorme hoeveelheid eitjes en larven van de parasieten in de directe omgeving van uw huisdier bevinden. Bijgevolg moeten deze dus ook bestreden worden. In combinatie met een middel om parasieten te bestrijden bij uw hond is het aanbevolen om:

  • Uw woning dagelijks te stofzuigen en te ontsmetten
  • Een verstuiver of een anti-parasitaire spray te spuiten op de sofa, in de mand van uw hond, in de koffer van uw auto en op andere plaatsen waar uw huisdier graag vertoeft (vergeet niet van de ingespoten kamers te ventileren)
  • Uw gazon regelmatig te maaien en overvloedig te besproeien om alle aanwezige eitjes en larven te doden

Andere gerelateerde artikelen:

Drontal


Drontal large dog tasty 525/504/175mg tabletten 1x2st


Drontal Dog is een breedspectrum ontwormingsmiddel voor honden


Scalibor


Scalibor Antiparasitaire halsband hond 65cm


De geurloze Scalibor Protectorband voorkomt het bloedzuigen door zandvliegen en hartwormmuggen bij honden.


Panacur


Panacur Puppy suspensie 1x100ml


Behandeling van honden en puppies geïnfecteerd met gastro-intestinale rondwormen.


Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België