Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Katten ontwormen

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwdaada478/Home/blog/Articles-ETS/anti%20vlooien%20pipet%20kat.jpg?sw=768&sfrm=png

Waarom en wanneer moet u uw kat ontwormen?

Alle katten lopen het risico op wormen, zelfs katten die uitsluitend binnenshuis leven. Daarom is het aanbevolen om uw huisdier preventief te laten ontwormen, en dat meerdere keren per jaar. Waarom en wanneer dient u uw kat te ontwormen? U leest het in dit artikel.

Waarom een kat ontwormen?

Een kat ontwormen is een behandeling om parasieten te bestrijden (met of zonder voorschrift) die wormen in de darmen op een efficiënte manier bestrijdt. In België bestaan er verschillende soorten wormen:

  • Spoelwormen (ook wel rondwormen genoemd). De ascariden zijn de meest voorkomende en kunnen tot 20cm lang worden. Ze nestelen zich in de dunne darm en voeden zich met de reserves aan glucose, calcium, fosfor en sporenelementen van hun gastheer. Haakwormen, een andere variant van de spoelwormen, meten tussen 1 en 2cm en nestelen zich in de darmwand. Ze voeden zich met bloed.
  • Platwormen kunnen tot wel 80cm lang worden, maar komen minder vaak voor.

Terwijl de aanwezigheid van wormen in het organisme in de meeste gevallen geen negatief effect heeft op de gezondheid van een volwassen kat ligt dat bij kittens wel anders. Deze laatste kunnen het slachtoffer worden van complicaties, zoals:

  • Gewichtsverlies
  • Groeiproblemen
  • Diarree, braken
  • Ademhalingsproblemen
  • Huidproblemen
  • Darmperforatie

Het is zo dat bepaalde wormsoorten een zodanig grote hoeveelheid eitjes leggen dat deze onbewust door de mens ingeslikt kunnen worden met alle gevolgen van dien voor de lever, de longen, de darmen en zelfs voor de hersenen. Bovendien kan het contact met wormen het ontstaan van astma, bij kinderen die lijden aan allergieën, bevorderen.

Om uw huisdier en dat van anderen optimaal te beschermen, maar ook om uzelf en uw familie te beschermen, is het sterk aanbevolen om uw kat minimaal vier keer per jaar te laten ontwormen, volgens de richtlijnen van uw dierenarts.

Hoe krijgt een kat wormen?

Doorgaans krijgt een kat wormen door de inname van eitjes die zich in haar leefomgeving bevinden.

De eitjes van spoelwormen kunnen tot een jaar lang overleven in de omgeving voordat ze ingeslikt worden door hun gastheer. Ze hechten zich gemakkelijk aan kleding, haar, tassen en andere vectoren. Het is om die reden dat zelfs een kat die uitsluitend binnen leeft zich toch in de buurt van wormen, larven en eitjes kan bevinden.

Enkele andere voorbeelden van situaties die tot besmetting kunnen leiden:

  • Een besmette moeder kan wormen of eitjes overdragen tijdens de dracht of borstvoeding
  • Rauw of onvoldoende gebakken vlees
  • De uitwerpselen van andere besmette dieren .
  • Knaagdieren, vogels en andere soorten dieren die besmet zijn alvorens opgegeten te worden door een kat.

Wanneer de eitjes ingeslikt worden, veranderen ze eerst in larven en later in wormen. Zodra ze in de darm terechtkomen, werken ze hun levenscyclus af en leggen ze op hun beurt opnieuw een grote hoeveelheid eitjes… en zo gaat het maar verder. Om overlast te voorkomen, is het belangrijk dat u het advies van uw dierenarts opvolgt en uw kat meerdere keren per jaar laat ontwormen.

Een kat besmet met wormen: wat zijn de symptomen?

De aanwezigheid van wormen in het organisme van een volwassen kat is niet altijd gemakkelijk op te merken. Het is mogelijk dat u wormen, larven of eitjes vindt aan de ingang van de anus van uw kat, in zijn uitwerpselen, in zijn mand of op een andere, vaak bezochte plek. Spoelwormen lijken op spaghettislierten en platwormen op rijstkorrels. Sleept uw kat geregeld met haar achterste over de vloer? Ook dat kan een teken van wormen zijn.

Bij kittens daarentegen, zijn de symptomen veel duidelijker en intenser, zoals we eerder al vermeld hadden.

Wanneer moet u uw kat ontwormen?

Zo snel mogelijk. Zoals eerder vermeld, is het mogelijk dat een met wormen besmette moeder de ziekte overdraagt tijdens de dracht, maar ook tijdens de borstvoeding. Daarom is het essentieel dat u uw kat ontwormt op een zo jong mogelijke leeftijd. De gevolgen van een besmetting kunnen de gezondheid van een kitten op een zeer ernstige, zelfs dramatische, manier in gevaar brengen.

In tegenstelling tot een tekenbesmetting, is een wormenbesmetting bij een kat niet seizoensgebonden. Een kat kan dus op eender welk moment besmet geraken. Het is sterk aanbevolen om uw kat meerdere keren per jaar te ontwormen (minstens vier keer).

Voorzorgsmaatregelen om uw kat te ontwormen

Net zoals bij andere behandelingen om parasieten te bestrijden, is het essentieel om:

  • De gebruiksaanwijzing en de instructies voor het ontwormen van een kat strikt toe te passen
  • De aanbevolen dosis te respecteren
  • Steeds advies te vragen aan uw dierenarts en apotheker alvorens u een anti-parasitair middel koopt om uw kat te ontwormen
  • Nooit een ontworming voor een hond toe te passen bij een kat en omgekeerd. Hoewel er behandelingen bestaan die zowel gebruikt kunnen worden bij honden als bij katten, zijn er andere die uitsluitend voor honden of katten bestemd zijn en zeer gevaarlijk kunnen zijn voor de andere.

Andere gerelateerde artikelen:

Een ontwormingsmiddel met breed spectrum tegen rond- en

platwormen voor zowel honden als katten. 

Contact met andere dieren of met besmette grond kan ervoor zorgen dat uw dier een besmetting oploopt door interne parasieten, dit zijn meestal darmwormen. ... Deze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij uw huisdier. In sommige gevallen, kunnen ze ook vitale organen bereiken zoals het hart of de longen. Het is dus van uiterst belang om uw huisdier correct en regelmatig te ontwormen om de verspreiding van larven te voorkomen.

Toon meer Toon minder

Dronspot  is een spot-on ontwormingsmiddel tegen haakwormen, spoelwormen en lintwormen wat op de huid wordt toegediend.

... static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwd60715bb/PDF/vetoquinal-vermifuge-nl.pdf">Klik hier om meer te weten te komen over ontworming.

Toon meer Toon minder

Behandeling van honden en katten geïnfecteerd met volwassen en onvolwassen vormen van gastro-intestinale spoel en lintwormen, en voor de preventie en controle van Giardia infecties bij honden.

Ontdek de categorie Dierenverzorging


https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw1ecf74b7/Home/blog/Articles-ETS/animaux-campagne-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België