Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Hond ontwormen

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5c1f063f/shutterstock_222021178-mobile.png

Waarom en wanneer moet u uw hond ontwormen?

In België komen er meerdere soorten wormen voor die uw huisdier kunnen besmetten. Vooral bij puppy‘s kunnen deze parasieten voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Het is dus essentieel om uw hond regelmatig te laten ontwormen.

De verschillende soorten wormen

Spoelwormen (rondwormen)

  • Ascariden zijn spoelwormen die zich in de dunne darm van de hond nestelen, waar ze zich voeden met glucose, calcium, fosfor en sporenelementen. Ze kunnen tot 20cm lang worden. Een spoelworm wordt vaak beschreven als een “spaghettisliert”.
  • Haakwormen zijn kleiner (1 tot 2cm). Zodra ze in de darm van hun gastheer terechtkomen, hechten ze zich vast aan de wand en voeden ze zich met bloed. De spoelworm heeft erg veel weg van een opeenhoping van rijstkorrels.

Platwormen

Platwormen (Dipylidium caninum, of simpelweg hondenlintwormen) zijn groter dan spoelwormen en kunnen tot wel 80cm lang worden. Ze komen wel veel minder vaak voor. Naast het veroorzaken van gezondheidsproblemen bij uw huisdier kunnen wormen ook overgedragen worden op mensen. Een goede preventie door uw hond te ontwormen, en dat meermaals per jaar, maakt het mogelijk om deze problemen te voorkomen.

Hoe krijgt een hond wormen?

Meestal begint een wormbesmetting bij de inname van eitjes. Een volwassen, vrouwelijke worm legt een grote hoeveelheid eitjes tegelijkertijd en deze hechten zich gemakkelijk aan allerlei vectoren (kleding, haar, schoenen, etc.). De eitjes verplaatsen zich moeiteloos van het ene punt naar het andere en komen zo terecht in huizen, appartementen, tuinen, etc. Ze kunnen zich bijgevolg in het organisme van een dier bevinden, zelfs wanneer het betreffende dier amper buitenkomt. Wanneer de eitjes ingeslikt worden door een dier of een mens groeien ze verder in zijn organisme totdat ze volwassen zijn en op hun beurt opnieuw een grote hoeveelheid eitjes leggen.

Het komt heel vaak voor dat een besmette hond spoelwormen overdraagt op haar puppy’s tijdens de dracht of de borstvoeding. Ook de uitwerpselen van besmette dieren, op de weg of in de bossen, zijn een veelvoorkomende manier van overdracht. En dat geldt evenzeer voor de lijken van andere besmette dieren. Precies daarom is het aan te raden om te vermijden dat uw hond deze twee mogelijke van bronnen van besmetting benadert, zelfs wanneer hij alleen maar wil snuffelen. Daarnaast kan rauw of onvoldoende gebakken vlees ook eitjes bevatten.

Platwormen kunnen eveneens worden overgedragen via bepaalde soorten vlooien en luizen die dan als tussengastheer functioneren.

Hoe weet u of uw hond wormen heeft?

De beste manier om te achterhalen of uw hond besmet is, is de analyse van zijn ontlasting door uw dierenarts. Indien deze laatste wormen detecteert, zal hij een ontworming voor uw hond voorschrijven. Er zijn meerdere behandelingen om parasieten te bestrijden verkrijgbaar zonder voorschrift, maar de keuze is afhankelijk van bepaalde factoren. Vraag dus steeds advies aan uw dierenarts of apotheker voordat u een anti-parasitair middel koopt om uw hond te ontwormen. De symptomen van een wormbesmetting bij een hond zijn maar zelden opvallend. Het is mogelijk dat hij geregeld met zijn achterste over de grond sleept, alsof hij jeuk heeft. Toch kan deze houding ook door andere oorzaken verklaard worden. Het komt voor dat een baasje eitjes of volwassen wormen ziet in de ontlasting van zijn huisdier, in zijn mand of rond het gebied van zijn anus.

Bij puppy’s daarentegen, blijven de gevolgen van wormen in hun organisme maar zelden onopgemerkt:

  • Groeiproblemen
  • Braken
  • Diarree
  • Hoest en ademhalingsproblemen
  • Opgezwollen buik
  • Gewichtsverlies
  • Oververmoeidheid, gebrek aan energie
  • Jeuk, roos

In sommige gevallen kunnen spoelwormen zelfs leiden tot de dood van een puppy door een perforatie van de darm te veroorzaken.

Wanneer moet u uw hond ontwormen?

Het is sterk aangeraden om het advies van uw dierenarts op te volgen en uw hond preventief te behandelen tegen spoelwormen, minstens vier keer per jaar. Het is de beste manier om uw huisdier te beschermen, maar ook om uzelf en uw dierbaren te beschermen.

Aangezien het risico op overdracht van wormen via een besmette moeder op haar puppy’s erg groot is en ernstige gevolgen kan hebben voor het organisme van puppy’s, wordt het ontwormen van uw hond al aangeraden wanneer hij slechts twee weken oud is. De behandeling dient herhaald te worden op vier weken, zes weken etc., totdat hij zes maanden oud is. Vanaf dat moment volstaat het om uw hond vier keer per jaar te ontwormen.

Een preventieve behandeling tegen platwormen is meestal niet nodig. Een specifieke ontworming zal voorgeschreven worden in geval van een besmetting met dit soort worm. Behandelingen voor de ontworming van uw hond zijn terug te vinden tussen de middelen om parasieten te bestrijden bij uw apotheker.

Voorzorgsmaatregelen voor ontworming bij honden

  • Respecteer de dosis en aanwijzingen die u terugvindt in de bijsluiter van de ontwoming
  • Vraag steeds advies aan uw apotheker of aan uw dierarts voordat u een ontworming op uw hond toedient
  • Geef nooit een ontworming voor katten aan uw hond en omgekeerd, tenzij anders voorgeschreven

Andere gerelateerde artikelen:

parazan


Parazan Ontworming hond/kat tabletten 6st


Een ontwormingsmiddel met breed spectrum tegen rond- en platwormen voor zowel honden als katten.


Panacur


Panacur 500mg tablettes 10st


Behandeling van de besmetting van middelgrote en grote honden door gastro-intestinale nematoden en cestoden.


drontal


Drontal Tasty Bone 150/144/5mg 10kg Dog tabletten 6st


Voor de behandeling van gemengde infecties door nematoden en cestoden.


Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België