Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

De meest voorkomende parasieten bij katten en honden

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw1ecf74b7/Home/blog/Articles-ETS/animaux-campagne-981x451.jpg?sw=768&sfrm=png
Het mooie weer is terug en de parasieten ook! Vlooien, teken en wormen zijn de 3 meest voorkomende parasieten bij huisdieren en kunnen snel een nachtmerrie worden voor onze viervoeters. Gelukkig zijn er doeltreffende oplossingen om hen te beschermen. Multipharma biedt een ruim assortiment producten tegen vlooien en teken alsook wormen speciaal geselecteerd om hun welzijn het hele jaar door te garanderen. Bescherm je hond of kat vandaag nog om besmettingen te voorkomen en geniet van een rustige zomer aan hun zijde.

Wat is een parasiet?

Een parasiet is een klein organisme dat zich voedt ten koste van een ander organisme, in de meeste gevallen van een dier of een mens die dan:
  • de vector van de parasiet is en als transportmiddel gebruikt wordt;
  • de gastheer van de parasiet is als deze zich in de weefsels van een mens of een dier nestelt.
Om tot bij zijn gastheer te geraken, maakt een parasiet vaak gebruik van huishoudelijke voorwerpen (kleding, lakens, dekens, enz.) of van meerdere vectoren (= organismen die de parasiet van de ene naar de andere gastheer overbrengen). Parasieten kunnen ziektes en andere gezondheidsproblemen bij hun gastheren veroorzaken. En precies daarom is het noodzakelijk om plagen te voorkomen en besmettingen zo snel mogelijk te behandelen.

Er bestaan verschillende soorten parasieten waarmee honden en katten in aanraking kunnen komen. De 3  meest voorkomende zijn vlooien, teken en wormen. Het is belangrijk om de aard van de parasiet te achterhalen om de juiste parasietbestrijding toe te passen.

Honden en katten: wat je moet weten voordat je parasieten gaat bestrijden

Pipetten, spot-on producten, sprays, halsbanden, enz. er bestaan verschillende behandelingen om parasieten te bestrijden bij katten en honden die je zowel met als zonder voorschrift kan kopen bij de apotheek. Van preventieve behandelingen tot diepgaande behandelingen om de terugkeer van parasieten te vermijden: hieronder vind je nuttige informatie om vlooien, teken en wormen te bestrijden.

Frontline Comboline, Frontline Protect, Frontline Homegard, Seresto, Advantage, Adavantix, Bolfo, Drontal en Milbemax zijn allemaal merknamen die verschillende soorten behandelingen hebben ontwikkeld om parasieten te bestrijden. Aarzel niet om je dierenarts en/of je apotheker om advies te vragen voordat je een bepaald product koopt en laat je helpen door professionals om je huisdier optimaal te beschermen.

Voorzorgsmaatregelen voor parasietenbestrijding

Er bestaan verschillende manieren om parasieten te bestrijden bij katten en honden. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je raad vraagt aan je dierenarts of apotheker voordat je een middel koopt om parasieten te bestrijden. Er zijn immers verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden: het ras van het dier, het gewicht van het dier, het type haar en het al dan niet hebben van kinderen en/of andere dieren in huis. Zo bestaan er middelen om parasieten te bestrijden bij honden die giftig en soms dodelijk kunnen zijn voor katten.

  • Respecteer steeds de voorzorgsmaatregelen aangegeven op het etiket, de doos of de bijsluiter van de anti-parasitaire behandeling.
  • Draag handschoenen als dat vermeld staat en spuit geen spray in ruimtes waar er zich voedsel bevindt.
  • Houd je steeds aan de aanbevolen dosis.
  • Pas een behandeling om parasieten te bestrijden voor een hond nooit toe op een kat (of andere diersoorten).
  • Combineer nooit meerdere soorten behandelingen om parasieten te bestrijden, behalve wanneer je dierenarts dit zo voorgeschreven heeft.
  • Gebruik geen anti-parasitair middel bij een ziek dier zonder een dierenarts te raadplegen. Dieren die erg verzwakt zijn, kunnen gevoeliger zijn voor de giftigheid van een product.

1. Vlooien

Hoe weet ik of mijn hond of kat vlooien heeft?

Een hond of een kat die vlooien heeft, kan last hebben van jeuk, maar het komt ook voor dat er geen enkel zichtbaar symptoom is. We raden aan om de vacht van je huisdier en de omgeving zelf geregeld te checken op de aanwezigheid van vlooien, eitjes en/of uitwerpselen om te achterhalen of jouw kat of hond besmet is met vlooien.

Volwassen vlooien en hun uitwerpselen kan je opmerken wanneer je jouw huisdier kamt met een zeer fijn kammetje (terug te vinden tussen de diverse behandelingen voor parasietenbestrijding). Gebruik een zakdoek of een papieren doekje om het kammetje af te vegen en de “kamresten” te analyseren.

Hoe kan je jouw huisdier ontvlooien?
Voor honden en/of katten met vlooien bestaan er meerdere behandelingen om deze parasieten te bestrijden. We herinneren je eraan dat het essentieel is om advies te vragen aan jouw dierenarts en/of apotheker alvorens je een vlooienbehandeling kiest voor je dier.
  • De anti-vlooien pipet voor de hond en de anti-vlooien pipet voor de kat : het pipetje is voorzien van de juiste dosis en is zeer gebruiksvriendelijk. Je dient het pipetje te ledigen tussen de schouderbladen van het besmette dier.
  • Antivlooienpoeders die over het hele lichaam van het dier worden aangebracht om het contact met de huid te bevorderen en de poeder goed te verdelen.
  • Antivlooienbanden die zowel een preventieve als een werende werking hebben.
  • Spuitbussen en sprays zijn vooral nuttig om vlooien die zich in de omgeving genesteld hebben, te bestrijden (meubels, kussens, sofa’s, nissen, manden, autokoffers, enz.). Deze methode werkt het beste in combinatie met een behandeling op het dier zelf. Denk eraan om de kamer voldoende te ventileren wanneer je dit anti-parasitair middel gebruikt en spuit de binnenzijde van jouw stofzuiger in om opgezogen vlooien, eitjes en larven te doden.

2. Teken

Hoe herken je een teek op jouw hond of kat?

Meestal wordt een teek op een hond of een kat opgemerkt wanneer zijn baasje hem streelt. Zoals eerder vermeld, wordt een teek groter wanneer hij gegeten heeft. Daarom wordt een teek meestal opgemerkt wanneer hij zich pas gevoed heeft. Wanneer je met je hand door de vacht van je huisdier gaat, voel je een bolletje van ongeveer 1 cm breed.

Hoe kun je jouw huisdier beschermen tegen teken?

Net zoals dat voor vlooien het geval is, zijn er verschillende soorten preventieve middelen om parasieten te bestrijden, verkrijgbaar bij multipharma (halsbanden, pipetten, tabletten, enz.). We herinneren er je  nogmaals aan dat je nooit een anti-parasitair middel bedoeld voor de hond aan je kat mag toedienen, of andersom.

Wanneer je een teek hebt opgemerkt op jouw huisdier, is de beste manier om ervan af te komen deze handmatig te verwijderen:
  • Trek de haren in het besmette gebied uit voor een optimale zichtbaarheid;
  • Plaats de haak (een anti-teken pincet of een gewone pincet) rondom de teek, zo diep mogelijk in de vacht van je huisdier, en zo kort mogelijk bij het hoofd van de teek;
  • Draai voorzichtig een kwartslag om (tegen de wijzers van de klok in) en trek langzaam zonder te bibberen om de teek in zijn totaliteit te verwijderen;
  • Ontsmet de getroffen huidzone. Wees voorzichtig en doe dit pas nadat je de teek uitgetrokken hebt. Het aanbrengen van ontsmettingsmiddel (vooral wanneer er alcohol of ether gebruikt wordt) leidt ertoe dat de teek kwijlt en het is juist het speeksel dat de ziekte van Lyme overbrengt.
Ziehier onze selectie producten aan Lage Prijs om honden en katten te beschermen tegen vlooien en teken.

3. Wormen

Hoe weet ik of mijn hond of kat wormen heeft?

Bij puppy's en kittens kunnen bepaalde tekenen je waarschuwen: braken, diarree, gewichtsverlies en hoesten. Bij volwassen honden en katten is het moeilijker om de aanwezigheid van wormen te detecteren. Het kan voorvallen dat het besmette dier met zijn achterkant over de grond sleept omdat hij jeuk heeft aan zijn anus. Een grondige analyse van de ontlasting is steeds nodig om de aanwezigheid van wormen te bevestigen en hun aard te bepalen.

Het kan zijn dat je de wormen effectief kan zien (in de vorm van rijstkorrels in het geval van platwormen en in de vorm van spaghetti in het geval van spoelwormen), hetzij bij de ingang van de anus van je kat of hond, hetzij in zijn mand of andere favoriete plek.

Hoe kan ik mijn huisdier beschermen tegen wormen?

Om een wormbesmetting te voorkomen en te behandelen, wordt een ontworming voor de hond of een ontworming voor de kat voorgeschreven door je dierenarts.

Het is aanbevolen om jouw huisdier elk jaar (of zelfs meerdere keren per jaar) te laten ontwormen op advies van jouw dierenarts en dagelijks bepaalde gewoontes te kweken:
  • Gooi de uitwerpselen van uw huisdier altijd weg, haal ze ook weg uit je tuin.
  • Geef je hond of kat geen rauw vlees en houd hem/haar aan een specifiek dieet.
  • Zie erop toe dat je viervoeter niet uit de toiletpot drinkt, niet in aanraking komt met de uitwerpselen van andere dieren en niet in vuilnisbakken snuffelt.
Ziehier onze selectie producten aan Lage Prijs om honden en katten te beschermen tegen wormen.

Ontdek alle producten in Dierenverzorging


https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw0aaa3808/Home/Category%20Landing%20Pages/Dieren/animaux-981x451-nl.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België