Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Acute diarree
volg het advies van je apotheker 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwc4c48fea/Home/Health%20Issues/GI%20system/diarree/fiche-sante-diarrhée-nl.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom op onze gezondheidsfiche "Acute diarree".
In deze fiche bespreken we met jou de definitie, de oorzaken, risicopatiënten, waarschuwingssignalen, advies en de behandelingen van acute diarree. Deze gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.

Introductie 

Diarree is een veel voorkomende kwaal. Om enkele cijfers te geven: in België zijn er jaarlijks meer dan 2 miljoen gevallen van diarree. In deze fiche gaan we het hebben over advies van je apotheker bij acute diarree. Chronische diarree moet je bespreken met je arts. 

Definitie van acute diarree

Enkel losse of vloeibare ontlasting is niet voldoende om te spreken van diarree. Diarree heeft een welbepaalde definitie. Diarree wordt in de eerste plaats gekenmerkt door een groter en frequenter volume van de ontlasting. Je kan ook last hebben van buikpijn en winderigheid, en het kan gepaard gaan met misselijkheid en braken
 
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen acute en chronische diarree. Eigenlijk wordt alleen acute diarree direct geadviseerd door apothekers. Acute diarree is diarree die niet langer dan 14 dagen duurt. Daarentegen duurt chronische diarree langer dan 2  weken. 

De oorzaken van acute diarree

Er zijn veel oorzaken van diarree. De belangrijkste oorzaken van acute diarree zijn infecties (viraal, bacterieel of parasitair), voedselvergiftiging en medicatie (antibiotica, orlistat, anti-tumormiddelen, enz.). 
Ter info: in België is de infectie minder vaak te wijten aan bacteriën. Meestal is de infectie van virale en/of parasitaire oorsprong. 

Risicopatiënten

Tot de risicopatiënten behoren kinderen jonger dan 2 jaar, 70-plussers, patiënten die vochtafdrijvende medicatie gebruiken of chronisch ziek zijn. Bij deze patiënten kan uitdroging door diarree ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid

Wanneer moet je naar de dokter? Waarschuwingssignalen

  • Baby jonger dan 3 maanden 
  • Bijhorende koorts 
  • Aanwezigheid van bloed in de ontlasting  
  • Tekenen van uitdroging 
  • Slechte algemene conditie  
  • Braken waardoor orale hydratatie niet mogelijk is
  • Geen verbetering na 48 uur behandeling 

Advies van jouw apotheker: niet-medicinale behandeling 


Vroege behandeling van acute diarree is gebaseerd op orale rehydratatie, omdat uitdroging snel optreedt, alsook handhygiëne om besmetting van anderen te voorkomen. 

1. Rehydratie
Het gebruik van rehydratatie-oplossingen is aangewezen bij risicopatiënten (zoals hierboven vermeld) en in gevallen van bewezen dehydratatie.  
Hoe kun je zien of je uitgedroogd bent? 

  • De huidplooitest:
Knijp zachtjes in de huid op de rug van je hand. Als de huidplooi blijft bestaan nadat de huid is losgelaten, is dit een teken van uitdroging. Behalve bij oudere patiënten, bij wie ook andere criteria moeten worden beoordeeld.  
 
  • Kenmerken:
Bij kinderen kan je koorts opmerken zonder te zweten of huilen zonder tranen, een afname van vochtverlies . Het kind zal minder alert en slaperig zijn, met ingevallen ogen. 

Bij ouderen zijn vochtverlies  en zweten ook verminderd, net als intense dorst, droge mond, hartkloppingen en verwardheid.  

Bij gezonde volwassen patiënten is een rehydratatie-oplossing meestal niet nodig. Voldoende water drinken helpt tegen uitdroging. Suikerhoudende dranken zoals cola worden echter afgeraden. 

2. Voeding

  • Aanbevolen voedingsmiddelen bij diarree :
Witte rijst, pasta, bananen, gekookte wortelen en aardappelen, vis en gevogelte.  

  • Voedingsmiddelen die niet worden aanbevolen bij diarree:
Rauwe groenten, vruchtensappen, gerookte vis en vlees, peulvruchten, volkorenvoeding en gedroogd fruit.  

Stoppen met eten in geval van diarree is geen geschikte maatregel, aangezien voedsel koolhydraten en mineralen levert en zo rehydratie ten goede komt. 

3. Handhygiëne
Het is belangrijk om een goede handhygiëne te hebben als je diarree hebt om te voorkomen dat je je omgeving besmet. Vergeet niet om na elke toiletgang je handen grondig te wassen. Desinfecteer ook toiletten of deurklinken waarmee je in contact bent geweest. 

De behandelingen van acute diaree

Rehydratieoplossing (ORS) 

Voor risicopatiënten (zie hierboven). 

Orale rehydratatieoplossingen worden meestal geleverd in zakjes die moeten worden verdund in 200 ml water. Deze oplossing moet gekoeld bewaard worden en binnen 24 uur gebruikt worden.  

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je een ORS-oplossing gebruikt. 

Probiotica 

De saccharomyces- en lactobacillus-stammen worden over het algemeen gebruikt om diarree te behandelen. 
Probiotica stoppen diarree niet, maar kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn bij het voorkomen van een antibioticabehandeling. 

Loperamide

Loperamide werkt lokaal in de darm, voornamelijk om de maag- en darmbewegingen  (samentrekking, motorische beweging) en darmafscheiding te verminderen.  

Contra-indicatie:
  • Kinderen jonger dan 6 jaar.
  • Zwangere vrouwen.
  • Bij bloederige diarree of diarree met koorts. 
  • Niet in geval van diarree veroorzaakt door antibiotica.  
Dosering:
Bij kinderen vanaf 6 jaar: 1 capsule van 2 mg na elke vloeibare ontlasting. De dosering van 8 mg per dag, d.w.z. 4 capsules, niet overschrijden.   
 
Volwassenen: begin met 2 capsules van 2 mg en vervolg met 1 capsule per losse/vloeibare ontlasting. Neem niet meer dan 8 capsules per dag. 

Spasmolytica

Zoals hun naam al zegt, verminderen spasmolytica krampen en kunnen daarom worden gebruikt om pijn te behandelen die wordt veroorzaakt door samentrekkingen in de darm tijdens een diarree aanval. 

Aromatherapie

Carmenthin is een combinatie van pepermuntolie en karwijolie.

Het werkt krampstillend, pijnstillend en windafdrijvend en voorkomt gasvorming. 

Gebruiksaanwijzing :
  • Adolescenten vanaf 12 jaar, volwassenen en ouderen: Tweemaal daags één capsule.
  • Ten minste 30 minuten voor de maaltijd innemen (bij voorkeur 's ochtends en 's middags).
  • De capsules niet kauwen, fijnmaken of breken.

Tot slot, wat moet ik onthouden? 

Tot slot moet je weten dat je steeds bij jouw Multipharma-apotheker terecht kan voor acute diarree. Als je diarree aanhoudt of als je de hierboven vermelde alarmsignalen voelt, ga dan meteen naar jouw arts. 
Ten slotte, bij diarree denk altijd direct aan voldoende hydratatie en handhygiëne

  Kies je g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Gezondheidsfiches

Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d4faf4f/Home/Health%20Issues/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België