Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Dikkedarmkanker

het belang van screening

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d9ecc6d/Home/Health%20Issues/GI%20system/colorectale%20kanker/fs-cancer-981x451-nl.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom op onze gezondheidsfiche "screening op dikkedarmkanker".
In deze fiche bespreken we met jou de definitie, risicofactoren, advies en het belang van screening op dikkedarmkanker. Deze gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.

Enkele cijfers

Elk jaar wordt er bij iets meer dan 7.000 Belgen darmkanker vastgesteld. 30% van deze mensen sterft aan kanker, vaak omdat de diagnose te laat werd vastgesteld. Dikkedarmkanker daarentegen kan in 9 op de 10 gevallen worden genezen als het vroeg wordt vastgesteld.

Bij vrouwen is darmkanker na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker, terwijl het bij mannen op de derde plaats staat, na prostaat- en longkanker.

Ten slotte krijgt 1 op de 20 mensen in de leeftijdsgroep 50-74 jaar dikkedarmkanker. Leeftijd is dus een belangrijke risicofactor voor deze vorm van kanker

Wat is dikkedarmkanker?

Darmkanker is kanker van de dikke darm, ook wel colon genoemd. Diezelfde dikke darm bestaat uit verschillende delen, waaronder de endeldarm, het allerlaatste deel van het orgaan.

Deze kanker ontwikkelt zich vaak uit poliepen, goedaardige gezwellen die meestal geen symptomen veroorzaken. Resectie van poliepen vermindert het risico op kanker, dus is het belangrijk om het probleem in dit vroege stadium op te sporen via screeningtests, aangezien er geen klinische manifestaties zijn. Vandaar het grote belang van een vroege opsporing.

Wat zijn de risicofactoren voor darmkanker?

1. Je leeftijd 
Hoe ouder je wordt, hoe groter het risico.

2. Leefgewoonten 
  • Te veel rood en/of bewerkt vlees eten en te weinig vezels (fruit, groenten, volkoren granen, enz.). 
  • Roken
  • Alcohol drinken
  • Overgewicht
  • Een zittende levensstijl, te weinig lichaamsbeweging
3. Vooraf bestaande darmziekten 
Deze omvatten de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

4. Genetische factoren
Als darmkanker wordt ontdekt bij een vader, moeder, zus, broer of kind, is het belangrijk om een screening te ondergaan.
 
Je moet weten dat ongeveer 1 op de 20 gevallen van dikkedarmkanker wordt veroorzaakt door een erfelijke ziekte. Dit staat bekend als erfelijke darmkanker.

Advies van jouw apotheker: wat je moet weten over de opsporing van darmkanker


Er zijn twee verschillende soorten screening 

1. Screening voorgesteld door de regionale overheden

Wie moet gescreend worden?
Alle Belgen tussen 50 en 74 jaar zonder risicofactoren.

Wat wordt er gescreend?
Het regionale screeningsprogramma is gebaseerd op een analyse van een stoelgangstaal (ontlasting). Deze test spoort onzichtbare sporen van bloed op in de ontlasting.

Hoe werkt het?
- In Wallonië en Brussel kunnen de in aanmerking komende personen de colotest verkrijgen in hun respectieve regionale apotheken.
- In Vlaanderen ontvangen de in aanmerking komende personen de colotest automatisch per post.
- Als ze de test eenmaal hebben ondergaan, krijgen ze 2 jaar later automatisch een uitnodiging en daarna elke 2 jaar.

Goed om te weten?
- De stoelgangtest is gratis en niet verplicht, maar screening is nog steeds heel belangrijk. 
Aarzel niet om je apotheker of arts om advies te vragen.
- Lees meer op de officiële website.

2. Screening voor mensen met een verhoogd risico 

Wie moet gescreend worden?
Als er darmkanker in je familie voorkomt (vader, moeder, zus, broer of kind) 
- Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt.

Wat is het?
We hebben het hier over een colonoscopie, zonder ontlasting onderzoek.

Hoe wordt het gedaan?
Als je tot de bovengenoemde risicogroep behoort, praat dan met je huisarts of een arts die gespecialiseerd is in darmziekten.

Tot slot, wat moet ik onthouden? 

Vergeet niet om je te laten screenen, vooral als je een of meer van de bovengenoemde risicofactoren hebt. Vergeet niet dat poliepen in een vroeg stadium kunnen worden verwijderd voordat er kankercellen verschijnen
Gezien de frequentie van deze vorm van kanker is het heel belangrijk om screening te overwegen. Dit is een van de redenen waarom de overheid heeft besloten om actie te ondernemen. Nu is het jouw beurt om actie te ondernemen!

  Kies je g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Gezondheidsfiches

Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d4faf4f/Home/Health%20Issues/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België