Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Constipatie

wat kan je eraan doen?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7ac3cac2/Home/Health%20Issues/GI%20system/constipatie/fs-constipation-nl2.jpg?sw=768&sfrm=png
Welkom op onze gezondheidsfiche "Constipatie".
In deze fiche bespreken we met jou de definitie, risicopatiënten, waarschuwingssignalen, advies en de behandelingen van constipatie. Deze gezondheidsfiche is opgesteld door Aynaz, onze online apotheker.

Definitie van constipatie 

Allereerst moet je weten dat stoelgang afhangt van persoon tot persoon. Constipatie of verstopping bij volwassenen heeft echter een heel precieze definitie:

Ontlasting die meer dan 3 dagen uitblijft, hard is en moeilijk te evacueren.

Wat veroorzaakt constipatie?

Over het algemeen:
  • Voedselinname: onvoldoende vezels en waterinname (hydratatie).
  • Een zittende levensstijl
  • Bepaalde medicijnen
  • Obstructie door poliepen of een tumor
Als je last hebt van chronische constipatie en je gebruikt medicijnen, praat dan met je arts om uit te zoeken of een van je behandelingen de oorzaak kan zijn.

Bepaalde risicogroepen 

1. Zuigelingen
Vaak veroorzaakt door babyvoeding, zorg ervoor dat je baby goed gehydrateerd is en volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op als je poedermelk bereidt.

2. Ouderen
De leefgewoonten van deze groep en in het bijzonder hun sedentaire levensstijl liggen hier meestal aan de oorsprong. Medicatie is in dit geval vaak een verergerende factor.

3. Zwangere vrouwen
Dit is meer een “mechanische” constipatie, omdat de baby op de darmen drukt en dit veroorzaakt constipatie bij de mama.

4. Reizigers
Veranderingen in eetgewoonten kunnen de transit beïnvloeden. Zowel diarree (zie de gezondheidsfiche over diarree) als constipatie kunnen voorkomen.

Wanneer moet je naar de dokter? Waarschuwingssignalen

  • Frequente onopgeloste problemen
  • Constipatie met hevige pijn
  • Opstoppend gas
  • Plotseling gewichtsverlies of vermoeidheid
  • Aanwezigheid van bloed
  • Bij kinderen jonger dan 12 jaar
  • Patiënten ouder dan 50 jaar die niet zijn gescreend op darmkanker

Advies van jouw apotheker: wat zijn de oplossingen?


3 belangrijke actiepunten: residuen, water en werking van de dikke darm.

1. Goede reststoffen
De goede reststoffen die nodig zijn voor een goede transit komen van voedingsmiddelen die vezels bevatten. De aanbevolen vezelinname is 25 tot 30 gram per dag. Let erop dat je geleidelijk aan vezels in je dieet opneemt, want een overmatige inname van vezels in het begin kan buikpijn veroorzaken.
Vergeet niet om, indien mogelijk, bij elke maaltijd volkoren granen te eten.
  • Volkoren brood
  • Volkoren (ontbijt)granen
  • Volkoren rijst
  • Volkoren pasta

2. Water drinken
Een levensgewoonte die een reflex moet worden: volwassenen moeten gedurende de dag geleidelijk 1,5 liter water drinken. Sommige groenten en fruit bevatten suikers die water aantrekken naar het darmkanaal en zo helpen om de ontlasting zachter te maken.
  • Asperges
  • Prei
  • Uien
  • Knoflook
  • Pruimen

3. Werking van de dikke darm
De werking van de dikke darm wordt in de eerste plaats verbeterd door de inname van vezels, die de mechanische bewegingen op gang brengen waardoor de ontlasting kan worden afgevoerd.
Aan de andere kant draagt regelmatige lichaamsbeweging ook bij tot een optimale activiteit van de dikke darm. Beide helpen dus om constipatieproblemen te voorkomen.

Geneesmiddelen: laxeermiddelen

Het gebruik van laxeermiddelen is noodzakelijk bij falen of onvoldoende resultaat van de hierboven genoemde maatregelen. In alle gevallen moet een laxeermiddel samen met deze maatregelen worden gebruikt en deze niet vervangen.

Raadpleeg voor kinderen jonger dan 12 jaar een arts of apotheker.

Zwelmiddelen

Werkingsmechanisme: de producten in deze geneesmiddelen trekken water naar de darmen, waardoor het volume van de ontlasting toeneemt. De darmwand zwelt op, waardoor de dikke darm beweeglijker wordt.

Om effectief te zijn, moeten ze worden gecombineerd met voldoende vochtinname (hydratatie). Deze laxeermiddelen werken na 1 tot 3 dagen en kunnen het best tijdens de maaltijd worden ingenomen.

Osmotische laxeermiddelen

Werkingsmechanisme: Gebaseerd op macrogol of lactulose, suikers die slecht opgenomen worden in de darmen. Daar worden ze door darmbacteriën afgebroken tot enkelvoudige suikers en trekken ze water aan.

Om effectief te zijn, moeten ze gecombineerd worden met voldoende vochtinname (hydratatie). Ze zijn aangewezen wanneer zwelmiddelen onvoldoende effectief zijn en kunnen het best 's ochtends worden ingenomen.

Contact laxeermiddelen

Werkingsmechanisme: ze verhogen de afscheiding van water en elektrolyten in het colon. Ze werken dus rechtstreeks in op het slijmvlies.

De werking begint 5 tot 10 uur (10-40 min. rectaal), maar dit zijn de laxeermiddelen met de meeste bijwerkingen. Langdurig gebruik (meer dan 3 dagen) wordt daarom afgeraden en ze kunnen het beste 's avonds worden ingenomen.

Het natuurlijke alternatief

Homeopathie

Als ontlasting veel moeite kost en de ontlasting zacht of hard is: 
  • Aluminiumoxide 9 CH. 
Voor constipatie met zeer droge ontlasting: 
  • Bryonia alba 9 CH
  • Ignatia amara 9 CH

Tot slot, wat moet ik onthouden? 

De eerste oplossing voor constipatie is een aangepaste levensstijl. Als deze maatregelen onvoldoende zijn, kan je je wenden tot een gezondheidsprofessional om een laxeermiddel te vinden dat geschikt is voor jou. Zelfs met een laxeermiddel mag je nooit afzien van de levensstijladviezen. Let altijd op risicogroepen en waarschuwingssignalen.

  Kies je g
ezondheidsfiche
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw20f5dbe8/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-1-skin/pharma-conseil3.png

Heb je nog vragen?


Onze online apotheker is beschikbaar via ons contactformulier om je vragen over deze gezondheidsfiche te beantwoorden. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je nog vragen hebt.

Gezondheidsfiches

Ontdek onze gezondheidsfiches die gemaakt zijn om je te informeren en je te helpen om veelvoorkomende gezondheidskwaaltjes te voorkomen. Elke fiche bevat advies van onze apotheker.
Ontdek de gezondheidsfiches >
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d4faf4f/Home/Health%20Issues/Gezondheidsfiche%20logo%20wit%20achtergrond%20groen%20-%20981x451.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België