Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Wondroos of erysipelas is een huidinfectie die je doeltreffend kan aanpakken. Maar om complicaties en een recidief te vermijden, moet je de behandeling wel strikt opvolgen.
Voor de efficiënte aanpak van wondroos, zal je arts een orale antibioticakuur voorschrijven, die je ongeveer tien dagen moet nemen. Als het meer dan tien jaar geleden is dat je gevaccineerd werd tegen tetanus, is het belangrijk om een vaccin te laten inspuiten, want een geïnfecteerde wonde is de vaakst voorkomende toegangspoort voor een besmetting met tetanus.
Tegelijk met de antibioticakuur is het belangrijk om regelmatig het letsel te reinigen met een desinfecterende oplossing en het te verzorgen met een passende behandeling die afhangt van de aandoening in kwestie (schimmel, zweer …). Op de plek kun je kompressen met een desinfecterende oplossing aanbrengen om de pijn te verzachten. Indien nodig, kun je paracetamol innemen, maar vermijd wel ontstekingsremmers. Om de genezing te bespoedigen, is het eveneens belangrijk om het getroffen been hoger te leggen.
De evolutie van de vlek moet elke dag nauwlettend in het oog worden gehouden. Als alles goed gaat, geneest wondroos na een antibioticakuur van ongeveer tien dagen. De infectie is onder controle als de plek begint te schilferen. Bij een goede aanpak geeft wondroos weinig complicaties. Het is wel belangrijk om de infectie goed te behandelen, om te voorkomen dat er een ernstiger ziektebeeld ontstaat of dat er kans is op een recidief. Men mag dit huidprobleem vooral niet minimaliseren.
Als je eenmaal wondroos hebt gehad, ben je in de toekomst vatbaarder voor een nieuwe huidinfectie. Om die reden ben je best altijd op je hoede voor wondjes en dien je ze altijd goed te verzorgen. Als blijkt dat je last hebt van invloedsfactoren zoals gezwollen benen of diabetes, moet je daar goed op letten (steunkousen, diabetesbehandeling ...). Na een infectie met wondroos kun je vaker last krijgen van gezwollen benen, die op hun beurt risicofactoren voor erysipelas zijn.
Bronnen
Érysipèle, manifestations cliniques et prise en charge, Revue Médicale Suisse
Artikel geschreven in samenwerking met dr. Françoise Poot, dermatoloog aan het Erasmusziekenhuis.