Na het flesje of de borstvoeding laat je baby een boertje en braakt hij vanzelf een beetje melk uit ... Wees gerust. Dat is compleet normaal! Aan de grote glimlach die hij je toewerpt vlak nadat hij je blouse omtovert in een kunstwerk kun je overigens ook zien dat het voor hem geen groot probleem lijkt te zijn ...
Oprispingen komen zeer vaak voor bij zuigelingen, en dat is logisch. Het is meestal een fysiologisch fenomeen. Tijdens het eerste levensjaar is de sluitspier die verhindert dat de maaginhoud terug naar de slokdarm tot in de mond vloeit – ook wel de cardia genoemd – nog niet helemaal ontwikkeld en vervult ze haar rol dus nog niet goed.
De oprispingen verdwijnen doorgaans vanzelf als het kind groter wordt. Ze worden meestal ook zeldzamer als het kind vaste voeding begint te eten, en verdwijnen normaal gezien volledig rond de leeftijd van 1 jaar.
Oprispingen zijn doorgaans pijnloos en je baby heeft er geen last van. Hij zal normaal dus blijven glimlachen wanneer die incidentjes zich voordoen. Er is dus geen specifieke behandeling voor nodig.
In bepaalde zeldzamere gevallen kan de reflux echter pathologisch en/of pijnlijk zijn als het gaat om zure oprispingen. Enkele symptomen kunnen een belletje doen rinkelen:
Als een van die symptomen zich voordoet, maak dan een afspraak met je kinderarts voor een controle-onderzoek. Hij kan je kleine spruit onderzoeken om te bepalen of een behandeling noodzakelijk is. Hij kan ook een pH-meting uitvoeren, een onderzoek waarbij hij een kleine sonde in de neus van je baby stopt tot in de slokdarm om gedurende 24 uur de hoeveelheid reflux te meten.
In functie van de resultaten kan je dokter eventueel geneesmiddelen voorschrijven om de oprispingen onder controle te krijgen en/of de zuurtegraad te verminderen.
Met een paar zeer eenvoudige handelingen kun je oprispingen, al dan niet van fysiologische aard, ook helpen beperken.
Ziezo, met deze tips ben je beter gewapend om je onzekerheden aan de kant te schuiven en je te concentreren op wat echt telt: het bijzondere moment dat je met je kind deelt bij elke maaltijd.