Selecteer :
Ik heb een voorschrift

'Binnenkort slaapt je baby de hele nacht door

Sinds zijn geboorte heb je je moeten aanpassen aan het onregelmatige slaappatroon van je baby. Maar vanaf 3 maanden zouden zijn nachten (en dus ook die van jou!) normaal gezien langer moeten worden … op voorwaarde dat je de juiste gewoonten aankweekt. Volg onze tips om je baby te helpen de nacht door te slapen!

De slaap van een baby verschilt zeer sterk van die van een volwassene. Bij de geboorte zijn z’n slaapcycli kort, talrijk en gespreid over 24 uur. Bovendien is zijn interne klok nog niet perfect afgestemd; zo maakt hij geen onderscheid tussen dag en nacht. Het is dan ook normaal dat hij ’s nachts verschillende keren wakker wordt.

Vanaf wanneer zou mijn baby de nacht moeten doorslapen?

Wees gerust: geleidelijk worden de slaapcycli langer en slaapt je baby meer uren ’s nachts en minder overdag. Vanaf 3 à 4 maanden kweekt je lieverd een vast ritme aan. En op 6 maanden kan hij 8 uur zonder eten … en dus een volledige nacht doorslapen!

Ziehier enkele tips die je kunt toepassen vanaf 3 maanden en die hem op de goede weg helpen …

1) Respecteer zijn routine

Baby’s zijn echte routinediertjes. De minste verandering brengt hen van hun stuk. De fout die veel ouders maken, is dat ze hun kind in slaap laten vallen in hun armen of in het wandelwagentje. Maar als een baby wakker wordt tussen twee cycli door, herkent hij zijn omgeving niet meer en begint hij te huilen. Vandaar dat je hem altijd moet laten inslapen in dezelfde omstandigheden als die waarin hij wakker wordt. Met andere woorden: in zijn eigen bedje.

2) Laat hem slapen in comfortabele omstandigheden

  • Baby’s zijn zeer gevoelig voor warmte. Dek hem dus niet te warm toe als hij slaapt. De ideale temperatuur van zijn slaapkamer bedraagt 20 °C voor baby’s tot 2 maanden, en nadien 18 °C.
  • Probeer het slaapritueel zo aangenaam mogelijk te maken, om het ‘afscheid’ te dedramatiseren. Knuffel hem en praat zachtjes tegen hem. Je kunt ook wat muziek opzetten of een verhaaltje voorlezen.
  • Ga hoe dan ook altijd weg voor hij zijn oogjes volledig sluit, en laat hem in z’n eentje de slaap vatten. Als hij een beetje tegenstribbelt, geef daar dan niet meteen aan toe, anders dreig je hem gewoon te maken dat hij je wil zien zodra hij wakker wordt.

3) De dag is niet de nacht!

Leer je baby het verschil tussen dag en nacht, om hem te helpen zijn interne klok te regelen.

  • Overdag: de ruimte wat verduisteren voor de siësta, maar zeker niet pikdonker maken!
  • ’s Nachts: als je hem moet voeden, doe dat dan met zo weinig mogelijk licht. Hij zal des te sneller in slaap vallen.

Probeer hem op vaste tijdstippen te doen slapen en opstaan. Hij zal beetje bij beetje gewend raken aan dat schema.

De slaap van je oogappel kan die van jou danig verstoren: als hij midden in de nacht wakker schiet, kan jou dat op de duur behoorlijk uitputten. Nog even geduld … Binnenkort vindt je schatje heus wel zijn ritme. Doe in afwachting een dutje zodra je er de kans toe krijgt …

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België