Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Rugpijn, kiespijn, menstruatiepijn: met welke pijnstiller verlicht je de pijn? 


Hoofdpijn, keelpijn, rug- of buikpijn, kiespijn, pijnlijke maandstonden of gewrichtspijn: welk type pijnstiller kies je om de pijn snel te verlichten? Er is zo veel beschikbaar op de markt, dat we een overzicht voor je maken.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw396a0314/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2024%2003%20Antidouleurs/antidouleurs-981x654-3.jpg?sw=768&sfrm=png
Het is moeilijk om aan iets anders te denken, wanneer je wordt overweldigd door pijn. Om die pijn zo snel mogelijk te verlichten, is het verleidelijk om naar het eerste het beste doosje pijnstillers te grijpen dat je vindt in je apotheekkast. Het nemen van een pijnstiller is echter niet zo onschuldig. Net zoals elk geneesmiddel moet je het voorzichtig gebruiken. Bovendien werkt de ene pijnstiller goed voor de ene klacht maar mogelijk minder goed voor een andere aandoening. Elke pathologie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en vereist individuele zorg. Het is belangrijk om de juiste pijnstiller in te nemen. Vraag bij twijfel altijd advies aan je apotheker. 

Pijnstiller of ontstekingsremmer ? De pijn goed identificeren

Pijnstillers zijn het meest verkochte product bij de apotheek en kunnen worden ingedeeld in 3 grote families naargelang het werkzame bestanddeel: paracetamol (het meest gebruikte), NSAID’s (niet-steroïdale anti-inflammatoire drugs of ontstekingsremmers, waaronder ibuprofen) en aspirine (minder aanbevolen). Om te bepalen welk type pijnstiller het meest geschikt is om jouw pijn te verlichten, is het nodig om de pijn duidelijk te identificeren: is ze acuut of is ze te wijten aan een ontsteking? Is ze matig of intens, plots of zeurend? 

Er zijn heel wat onlinevragenlijsten die je kunnen helpen om de intensiteit van pijn te evalueren en onder woorden te brengen. Voel je elektrische schokken, pijnscheuten, een tintelend of kloppend gevoel? Deze zelfevaluatie helpt de zorgverlener om beter te bepalen welk type geneesmiddel geschikt is. Voorschriftvrije pijnstillers behandelen milde tot matige pijn, maar er zijn ook geneesmiddelen op voorschrift verkrijgbaar om hevigere pijn te behandelen.

Welke pijn verlicht je met paracetamol? 


In de familie van pijnstillers is paracetamol het belangrijkste werkzame bestanddeel dat wordt gebruikt om pijn te bestrijden. Dit pijnstillende middel remt de productie van prostaglandines, stoffen die betrokken zijn bij het pijn- en koortsproces: 

  • Hoofdpijn: paracetamol wordt courant gebruikt om spanningshoofdpijn te verlichten, niet te verwarren met migraine.
  • Keelpijn: bij irritatie of pijn in de keel kan paracetamol verlichting bieden.
  • Grieptoestanden: bij koorts, spierpijn en griepachtige symptomen kan paracetamol helpen koorts te verlagen en pijn te verlichten.
  • Kiespijn: heb je kiespijn dan kan paracetamol effectief zijn om het ongemak te verzachten.
  • Menstruatiepijn: voor of tijdens de regels kan paracetamol de menstruatiepijn verlichten.
  • Rugpijn: paracetamol kan milde tot matige rugpijn verlichten die samengaat met spierspanning of tijdelijke aandoeningen zoals een slechte houding of overbelasting.
  • Pijnscheuten: paracetamol kan nuttig zijn om pijn te verlichten afkomstig van microverwondingen aan de spieren veroorzaakt door sportactiviteiten of fysieke inspanningen. 

Welke pijn behandel je met ontstekingsremmers? 

Om pijn die verband houdt met een ontsteking te identificeren, moet je letten op tekenen die wijzen op een ontsteking: zwelling, warmte, roodheid, een uitstralend gevoel.

“Ontstekingsremmers zijn ideaal voor het verlichten van pijn veroorzaakt door ontstekingen of schade aan de gewrichtsbanden (verstuikingen), pijn veroorzaakt door een keelontsteking (rode, brandende keel), tandabcessen of menstruatiekrampen”, legt Anne Vandegaart, apothekeres bij Multipharma, uit.

Niet-steroïde ontstekingsremmers bestrijden milde tot matige pijn. Het meest bekende werkzame actieve bestanddeel is ibuprofen. Er bestaat ook een andere vorm van ontstekingsremmers, corticosteroïden, voor de behandeling van hevigere pijn. Deze zijn enkel verkrijgbaar op medische voorschrift. 


Hoe moet ik mijn pijnstiller innemen? 


Volg deze basisregels:

  1. Vraag aan je arts of er geen contra-indicaties zijn in het licht van de medicatie die je al neemt, je gezondheidstoestand of een zwangerschap.  
  2.  Welk middel je ook kiest, paracetamol of ibuprofen, lees de bijsluiter altijd aandachtig. 
  3. Respecteer zorgvuldig de aanbevolen dosis in functie van je leef n tot ernstige bijwerkingen en zelfs de dood. 
  4.  Idealiter neem je je pijnstiller in bij de maaltijd, zo wordt hij beter verdragen door de maag. 
  5.  Als de pijn tussen de dosissen te hevig blijft, kan je pijnstillers en ontstekingsremmers afwisselen, waarbij je telkens de minimale tussentijd en de maximumdosis respecteert. Praktisch gezien betekent dit dat je niet meer dan 4 keer per dag paracetamol mag innemen en niet meer dan 3 keer per dag ibuprofen, met een interval van 6 uur tussen doses van hetzelfde middel.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwdce45f52/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2024%2003%20Antidouleurs/antidouleurs-981x654-1.jpg?sw=768&sfrm=png

Advies van de Multipharma-apotheker

Als ondanks het innemen van pijnstillers de pijn na enkele dagen nog steeds aanhoudt, of erger wordt, raadpleeg dan een arts. Hij kan een nauwkeurigere diagnose stellen en een efficiëntere behandeling voorstellen. Heb je last van maag- en darmproblemen, nierproblemen of een voorgeschiedenis van hartaandoeningen, neem dan geen NSAID's zonder dit eerst met je arts te bespreken. Ze kunnen immers ongewenste bijwerkingen hebben. Hoewel paracetamol minder risico's met zich meebrengt, wordt het niet aanbevolen voor mensen met een leveraandoening, omdat het leverschade kan veroorzaken. Er zijn ook natuurlijke alternatieven voor mensen die geen geneesmiddelen kunnen of willen nemen. Vraag je apotheker om advies.  

Lees ook onze andere artikels over pijnstillers:  

Interview van apotheker
Koorts behandelen
Gids tegen de pijn
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwfe96e997/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2024%2003%20Antidouleurs/antidouleurs-981x451-10.jpg?sw=768&sfrm=png

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België