Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
De bekkenbodem is een groep spieren, weefsels en ligamenten die de baarmoeder, het rectum en de blaas ondersteunen. Een sterke bekkenbodem helpt urine- en ontlastingsincontinentie te voorkomen en draagt bij aan een beter seksleven. Tijdens de zwangerschap en de bevalling krijgt de bekkenbodem het zwaar te verduren. Negen maanden lang drukt je baby met zijn gewicht op de bekkenbodem. Daarnaast hebben ook hormonale veranderingen een effect. Bij een natuurlijke bevalling komt de bekkenbodem onder zware druk te staan. Soms ontstaan er scheurtjes of wordt er een knip gezet om inscheuren te voorkomen. Allemaal redenen waarom je bekkenbodem na je bevalling moet herstellen. Daarom is het belangrijk dat je die spieren weer traint, of je nu bevallen bent op een natuurlijke manier of met een keizersnede.
Door je bekkenbodemspieren te trainen, heb je minder kans op pijn, incontinentie of een verzakking van de baarmoeder en de blaas. Een sterke bekkenbodem draagt bovendien bij aan een goed seksleven. Omdat de bekkenbodemspieren de vagina omsluiten, zorgt een stevige bekkenbodem ervoor dat je meer gevoel hebt tijdens de penetratie. Tijdens de oefeningen train je ook je houding, wat rugpijn kan verlichten.
Het zijn trouwens niet zomaar oefeningen, het is ook een moment voor jezelf. Je komt je huis nog eens uit, er wordt naar je geluisterd, je kunt praten over eventuele kwaaltjes en allerlei vragen stellen. Vaak merk je dat er wel degelijk oplossingen zijn!
Concreet bestaat bekkenbodemtraining uit een reeks oefeningen waarbij je de bekkenbodemspieren aanspant en weer loslaat, meestal met behulp van een sonde (maar soms ook rond de vingers van de kinesitherapeut). Ook oefeningen voor een betere houding en sterkere buikspieren zijn mogelijk.
De echte training begint meestal zes weken na de bevalling. Je gynaecoloog kan je een aantal sessies voorschrijven. Het beste resultaat behaal je met individuele sessies bij een gespecialiseerde kinesitherapeut. Tijdens de eerste sessie zal hij de tijd nemen om te luisteren naar al je vragen en klachten, en jou zelf ook een aantal vragen stellen. Hoe is de bevalling verlopen? Heb je veranderingen gemerkt aan je bekkenbodem (bv. urineverlies of pijn tijdens het vrijen)? Ben je van plan om weer te gaan sporten? Op die manier kan hij de situatie beter inschatten en een programma op maat samenstellen.
Je krijgt minimum negen sessies bekkenbodemtraining terugbetaald, aan een tempo van een tot twee sessies per week. Dat is echter niet genoeg om volledig te herstellen van een zwangerschap van negen maanden. Daarom is het belangrijk dat je ook thuis verder oefent, tussen de sessies door en erna. Maak je geen zorgen: de meeste oefeningen kun je makkelijk tussendoor doen, terwijl je borstvoeding geeft, met je baby op de speelmat ligt of met de auto rijdt.