Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Oei, gevallen? De meest voorkomende ongelukjes thuis

Je kijkt reikhalzend uit naar de eerste stapjes van je schatje en bent apetrots als het gebeurt. Je kleintje staat in het begin nog niet zo stabiel, en het huis lijkt soms wel een hindernissenparcours waar hij of zij onmogelijk ongeschonden uit kan komen. We lijsten de meest voorkomende ongelukjes op en geven je tips bij elke situatie.

Met stip op één: valongelukken

Uit onderzoek blijkt dat valongevallen het meeste voorkomen (bijna twee op de drie): van de trap, van een stoel, uit de zetel, van de fiets of zelfs van het verzorgingskussen. De meeste van die ongevallen zijn te vermijden, bijvoorbeeld door je baby nooit onbewaakt op het kussen achter te laten of door je kind goed vast te klikken op de fiets. Maar uit dezelfde studie blijkt ook dat ouders hun huizen soms niet optimaal beveiligen. Zo ontbreekt er bij de meerderheid van de ouders met een eerste kindje een traphekje.

Wat je moet doen als je kind valt?

  • Heeft je kind een open wonde, maak ze dan schoon met lauw water, zodat je kunt inschatten hoe groot ze is (vooral hoofdwonden bloeden heel erg en lijken daardoor vaak ernstiger dan ze zijn). Een oppervlakkige wonde ontsmet je eerst en dek je af met een steriel gaasje en een pleister.
  • Een buil of bult ga je te lijf met een koud kompres en builenzalf.

Een geknelde vinger

Kinderen hebben heel wat te ontdekken, en dat doen ze niet alleen met hun ogen en hun mond, maar ook met hun handjes, die alles vastgrijpen wat ze te pakken krijgen. In het geval van speelgoed is dat natuurlijk prima, maar als het gaat om een deur die dichtslaat of snel ronddraaiende fietsspaken, zijn traantjes het onvermijdelijke gevolg. De gepaste reactie hangt af van het type letsel:

  • Geknelde vinger zonder open wonde: gedurende vijf minuten onder een koude waterstraal houden en insmeren met Calendula-zalf.
  • Geknelde vinger mét wonde: koelen met koud kompres en de wonde reinigen met een niet-bijtend ontsmettingsmiddel op waterbasis. Als de wonde echt ernstig is, is een bezoek aan het ziekenhuis wellicht een goed idee.

Een verstuiking

Ook verstuikingen komen regelmatig voor, en dan zijn de enkels slachtoffer nummer één. Een koud kompres of ijs leggen moet je eerste reflex zijn (let op: het ijs nooit rechtstreeks aanbrengen op de huid, maar in een handdoek wikkelen!). Ten tweede leg je het gewricht omhoog om de zwelling te stoppen. Meestal komt zo’n verstuiking vanzelf goed door het gewricht een paar dagen te laten rusten – je kind zal zelf wel aangeven wanneer het er terug op kan steunen. Als het gewricht erg gezwollen is en de huid errond blauw, of als de pijn niet afneemt na twee à drie dagen, is het tijd om naar de dokter te gaan.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België