Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Uit onderzoek blijkt dat valongevallen het meeste voorkomen (bijna twee op de drie): van de trap, van een stoel, uit de zetel, van de fiets of zelfs van het verzorgingskussen. De meeste van die ongevallen zijn te vermijden, bijvoorbeeld door je baby nooit onbewaakt op het kussen achter te laten of door je kind goed vast te klikken op de fiets. Maar uit dezelfde studie blijkt ook dat ouders hun huizen soms niet optimaal beveiligen. Zo ontbreekt er bij de meerderheid van de ouders met een eerste kindje een traphekje.
Wat je moet doen als je kind valt?
Kinderen hebben heel wat te ontdekken, en dat doen ze niet alleen met hun ogen en hun mond, maar ook met hun handjes, die alles vastgrijpen wat ze te pakken krijgen. In het geval van speelgoed is dat natuurlijk prima, maar als het gaat om een deur die dichtslaat of snel ronddraaiende fietsspaken, zijn traantjes het onvermijdelijke gevolg. De gepaste reactie hangt af van het type letsel:
Ook verstuikingen komen regelmatig voor, en dan zijn de enkels slachtoffer nummer één. Een koud kompres of ijs leggen moet je eerste reflex zijn (let op: het ijs nooit rechtstreeks aanbrengen op de huid, maar in een handdoek wikkelen!). Ten tweede leg je het gewricht omhoog om de zwelling te stoppen. Meestal komt zo’n verstuiking vanzelf goed door het gewricht een paar dagen te laten rusten – je kind zal zelf wel aangeven wanneer het er terug op kan steunen. Als het gewricht erg gezwollen is en de huid errond blauw, of als de pijn niet afneemt na twee à drie dagen, is het tijd om naar de dokter te gaan.