Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
De meeste ouders maken het weleens mee: je kind is rustig met iets aan het spelen, en plots is dat ‘iets’ in het mondje verdwenen – een knikker, een stuk papier, een muntstuk, een parel, … je kunt het zo gek niet bedenken. Als je kind iets giftigs heeft ingeslikt (denk bijvoorbeeld aan een lithiumbatterijtje), bel je het best meteen het antigifcentrum.
Niet-giftige voorwerpen worden na maximaal vijf dagen gewoon met de stoelgang weer uit het lichaam verwijderd. Een röntgenfoto is meestal niet nodig, tenzij het voorwerp te groot is om langs het maagdarmkanaal te passeren.
Als je kindje zich verslikt, bijvoorbeeld in een stuk brood of een druif, zou het kunnen stikken. Zeker bij baby’s is verslikken meteen ernstig. In dat geval bel je 112 en leg je je baby met de buik op je onderarm, met het hoofdje een beetje naar beneden, waarna je met de hiel van je hand vijf slagen geeft tussen de schouderbladen om het object los te maken.
Oudere kinderen ondervinden bij een verslikking meestal slechts tijdelijk moeite met ademen. Als de ademhaling toch volledig geblokkeerd wordt, mag je in géén geval je vinger in de keel proberen te stoppen, want je zou het stukje eten dieper kunnen duwen. Bel 112 en zet je kind recht, lichtjes voorovergebogen. Hou je zoon of dochter vast met een hand rond zijn of haar middel, en geef met je andere hand vijf rugslagen. Als dit niet helpt, leg je beide handen over de buik van je kind terwijl je achter hem of haar staat, en geef je vijf korte, snelle stoten naar boven toe.
Geef kleine kinderen nooit kauwgom, omdat ze de neiging hebben om dit ‘snoepje’ gewoon door te slikken, net als ander snoepgoed. Hoewel dat inslikken meestal niet veel kwaad kan, bestaat er altijd een kans dat de kauwgom aan de maagwand blijft plakken.