Gratis levering Naar onze apotheken of vanaf €55

Huidverzorging in 4 stappen 


Reinigen, scrubben, hydrateren en beschermen... Ongeacht je leeftijd of geslacht, huidverzorging omvat 4 essentiële stappen om het evenwicht en de gezondheid van jouw huid te bewaren. 


1. Reiniging van de huid 

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar 's morgens en 's avonds je huid reinigen is de belangrijkste stap in je schoonheidsroutine, of je nu make-up draagt of niet. Je huid reinigen voorkomt verstopte poriën en dat helpt tegen de vorming van puistjes en oneffenheden en tegen een doffe, vale teint. Wanneer de huid schoon en fris is, is het tijd voor de volgende huidverzorgingsstappen. 

Hoe vaak moet je je huid reinigen? 

Elke dag, 's morgens en 's avonds. Wanneer je opstaat, reinig je de huid met een zachte reiniger om de talg en de dode cellen die zich 's nachts hebben opgehoopt te verwijderen. Voor het slapen gaan, verwijder je make-up, overtollig talg en restjes van luchtvervuiling die de poriën verstoppen en het evenwicht van de hydrolipidenfilm verstoren. 

Welk type reiniger gebruik je best?  

Dit hangt af van je huidtype. Hoe droger de huid, hoe meer ze een rijke textuur nodig heeft, zoals een reinigingsmelk of -olie, om een trekkerig of onaangenaam gevoel te vermijden. Als je huid daarentegen de neiging heeft om te glimmen, kies dan voor een lichte textuur zoals een gel, reinigingsschuim of micellair water met een niet-vette en niet-comedogene finish. Is jouw huid gevoelig of reactief? Verwen ze met een hypoallergene reiniger zonder agressieve of irriterende ingrediënten. 

Door je reinigingsproducten in de apotheek te kopen, kun je er zeker van zijn dat deze het evenwicht van je huid respecteren. Als je twijfelt, vraag dan zeker jouw Multipharma-apotheker om advies.  

2. Exfoliëren van de huid


Gemiddeld worden de huidcellen om de 28 dagen vernieuwd, waarbij oude cellen plaatsmaken voor nieuwe. 

Exfoliëren is de huidverzorging die tot doel heeft de dode cellen die het huidoppervlak dof maken en ruw doen aanvoelen, te verwijderen. Gebruik hiervoor één of twee keer per week een scrub of peeling na het reinigen van de huid en vóór het aanbrengen van een serum of gezichtscrème. Hierdoor kunnen de actieve ingrediënten van je huidverzorgingsproduct beter in de huidlagen doordringen. 

Er bestaan 2 types exfoliants: de mechanische scrub en de chemische peeling


Mechanische scrub

De mechanische scrub bestaat uit microkorrels, waarvan sommige van natuurlijke oorsprong zijn, zoals vruchtenpitten of zaden, en is een exfoliërende behandeling die dode cellen weg gomt om het oppervlak van de opperhuid glad te strijken. Om de huid niet te irriteren of te beschadigen door de schurende werking, moet je zachtjes wrijven en je gezicht vooraf nat maken. Hoe fijner de microkorrels, hoe meer ze het evenwicht van de huid respecteren. Gebruik in geen geval een body scrub, deze is bedoeld voor de dikkere huid en de korrels zijn veel te groot voor de huid van je gezicht. 


Chemische of enzymatische peeling

De chemische peeling, die gebaseerd is op fruitzuren of enzymen, lost dode cellen en resten op die zich op de huid hebben verzameld. Vergeleken met een mechanische peeling is het de ideale peeling voor de gevoelige en reactieve huid. Laat de peeling een paar minuten op je gezicht terwijl de ingrediënten werken. Aangezien er verschillende soorten peelings zijn, met hogere of lagere concentraties aan actieve bestanddelen, moet je de gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen. Sommige peelings kun je elke dag opdoen, andere eenmaal per week. Er zijn ook specifieke chemische peelings voor de gevoelige huid. Als je niet zeker bent, vraag dan jouw Multipharma-apotheker om advies. 

3. Hydratatie van de huid

Zonder water is er geen leven! Je huid hydrateren is een essentiële stap in de huidverzorging. Net als onze andere organen is de huid een levend organisme dat water nodig heeft om te functioneren. Om het door transpiratie en urine afgevoerde water te compenseren, wordt aanbevolen dagelijks 1,5 liter water te drinken, maar ook om de hydrolipidenfilm te versterken met een vochtinbrengende crème. 

De hydrolipidenfilm bevindt zich aan het huidoppervlak en vormt een beschermend schild tegen externe agressies (bacteriën, UV, vervuiling) en beperkt het vochtverlies. Als de hydrolipidenfilm verandert, raakt de huid uitgedroogd. Dat voelt niet alleen ongemakkelijk aan, er verschijnen ook fijne droogterimpels. Deze worden gewist met een vochtinbrengend verzorgingsproduct. Kies de textuur in functie van je huidtype. Zelfs de gecombineerde tot vette huid heeft vocht nodig. 

4. Bescherming van de huid

Elke dag wordt de huid geconfronteerd met agressies, van binnenuit en van buitenuit. Vervuiling, UV-stralen, stress en roken veroorzaken een cascade aan chemische reacties waarbij vrije radicalen vrijkomen. 

Deze vallen de cellen van de opperhuid aan en schaden hun goede werking. Zonder bescherming tegen deze verschillende agressies veroudert de huid voortijdig. Er ontstaan rimpels, pigmentvlekken, de teint wordt dof, de huid mist stevigheid en elasticiteit.  

Bescherming tegen UV-stralen 

Vergeet niet dat herhaalde zonnebrand het DNA van de huid kan beschadigen en kan leiden tot huidkanker. Daarom benadrukken dermatologen het belang van zonbescherming die past bij het fototype van je huid en bij de intensiteit van de UV-straling. 

Terwijl UVB-stralen onmiddellijke en zichtbare effecten hebben op de huid, zoals bruinen en zonnebrand, hebben UVA-stralen, die het hele jaar door aanwezig zijn, langetermijneffecten op huidveroudering. Zij zijn verantwoordelijk voor 80% van de huidveroudering (rimpels, bruine vlekken, gebrek aan stevigheid en elasticiteit). Sommige geneesmiddelen of cosmetische ingrediënten kunnen in reactie op UV-licht pigmentvlekken veroorzaken. Vergeet in dat geval niet een zonbeschermingsfactor aan te brengen, zelfs in de winter. 

Bij twijfel over de samenstelling van jouw medicijnen of verzorgingscrème, vraag advies aan jouw Multipharma-apotheker. 

Antioxiderende verzorging tegen de vijanden van de huid 

Ook onze levensstijl draagt bij aan de gezondheid van onze huid. Stress, roken, alcohol en slaapgebrek zijn allemaal schadelijk voor de goede werking van de huid en het evenwicht van de hydrolipidenfilm. Om de aanvallen van vrije radicalen door de vijanden van de huid tegen te gaan, kiest je best voor antioxiderende huidverzorgingsproducten. 

Deze neutraliseren vrije radicalen en beperken de ontsteking van de huidcellen. Onder meer vitamine C, vitamine E en vitamine A zijn krachtige antioxidanten. Je vindt ze in de formules van cosmetische producten die in de apotheek verkrijgbaar zijn. 

Ontdek ons assortiment verzorgingsproducten 

of

Het advies van jouw Multipharma-apotheker


In onze apotheken vind je alle huidverzorgings- en reinigingsproducten die de gezondheid van jouw huid respecteren. Kom langs en vraag jouw Multipharma-apotheker om advies. We zijn hier om jou te helpen.