Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Welke voedingsstoffen heb je nodig om je huid gezond te houden? 


Een mooie, gezonde huid is soepel, in balans en van binnenuit gehydrateerd. Hier zijn de beste voedingsstoffen die je kan integreren in je dagelijkse voedingspatroon. 

Vitamines voor een gezonde en mooie huid 

Net als de andere organen in ons lichaam, heeft onze huid voedingsstoffen en vitamines nodig om goed te functioneren, dus om zich te vernieuwen, te herstellen en te beschermen tegen externe en interne schade. Drie vitamines zijn uitermate belangrijk om de huid mooi en gezond te houden. 

Vitamine C, een krachtige antioxidant voor een mooie, jeugdige en stralende huid 

De voordelen van vitamine C voor de huid zijn bekend. Vitamine C, of ascorbinezuur, ondersteunt het immuunsysteem en​ de goede werking van de bloedvaten, essentieel voor de uitwisseling van voedingsstoffen. Het is de meest gebruikte vitamine om een doffe en vermoeide huid te ondersteunen, maar ook om huidveroudering tegen te gaan. 

Dankzij de antioxiderende werking beschermt vitamine C de huid tegen de aanvallen van vrije radicalen die de huidcellen vroegtijdig doen verouderen. Ten slotte bevordert Vitamine C de productie van collageen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit en stevigheid van weefsels.  

Vitamine E, de favoriete vitamine voor de droge en rijpere huid 

Wanneer je je huid mooi wil houden, ongeacht je leeftijd: vertrouw dan op Vitamine E. Deze vitamine is een krachtige antioxidant die onze huidcellen helpt zichzelf te beschermen tegen vrije radicalen en tegelijkertijd de collageenproductie stimuleert en de microcirculatie activeert. 

Deze vetoplosbare vitamine helpt ook de huidbarrière te herstellen zodat het makkelijker is om een optimaal vochtgehalte te handhaven en vochtverlies te beperken. 

Ten slotte bevordert vitamine E dankzij al deze werkingen het herstel- en genezingsproces van de huid bij brandwonden en andere wonden.     

Biotine, voor een gezonde en strakke huid 

Biotine, of vitamine B8, wordt niet alleen aanbevolen voor sterk haar en sterke nagels. Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid en schoonheid van de huid. Het beïnvloedt het metabolisme van onder meer vetten, koolhydraten en aminozuren, die de basis vormen van de eiwitten van de huid. 

Biotine helpt de huid ook zich te beschermen tegen oxidatieve stress, die schadelijk is voor de goede werking van de huidcellen. Tenslotte bevordert biotine de celvernieuwing en zorgt deze vitamine voor een goede hydratatie. Onze huid heeft dus alle wapens om zich te verdedigen en te vernieuwen. 

Het advies van onze Multipharma-apotheker

Wanneer onze voeding niet evenwichtig is of wanneer bepaalde vitamines slecht door ons lichaam worden opgenomen door onze levensstijl of door medicijnen die we nemen, dan is het raadzaam een vitaminekuur te volgen. Let wel op de aanbevolen dagelijkse dosis, vooral voor de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Overconsumptie van deze vitamines kan leiden tot gezondheidsproblemen. Vraag daarom advies aan jouw Multipharma-apotheker.   

De link tussen voeding en een mooie huid 

De huid van binnenuit voeden, via een evenwichtige voeding die rijk is aan voedingsstoffen en vitamines, is de beste aanvulling voor een mooie huid, of die nu jong, rijp, vet of droog is.  

5 stukken fruit en groenten per dag om de huid te beschermen


Kies fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten. Je herkent deze aan hun rode, oranje of groene kleur (tomaten, paprika's, broccoli, spruitjes, rode vruchten, citrusvruchten, kiwi's, enz.) 

Aarzel niet om de kleuren te variëren en eet bij voorkeur groenten en fruit van het seizoen. Dit zal jouw huid helpen om beter te reageren op de agressies waaraan zij in verschillende tijden van het jaar wordt blootgesteld. 

Dierlijke en plantaardige eiwitten om de huid te verstevigen  

Je kan ook rekenen op eiwitten om je huid stevig te houden. Deze ondersteunen het huidweefsel en ondersteunen de productie van collageen. Kies wit vlees, eieren en vis boven rood vlees, dat slechts één of twee keer per week mag worden gegeten. Plantaardige alternatieven zijn soja, peulvruchten, gedroogd fruit, quinoa, enz.  

Essentiële vetten om de droge huid te voeden 

Omega 3 en 6, afkomstig van vette vis (makreel, zalm, haring) en oliehoudende zaden (pinda's, walnoten, amandelen, enz.), dragen bij tot de elasticiteit van de huid en tot een goed evenwicht van de hydrolipidenfilm, die het vochtgehalte van de huid garandeert. 

De vijanden van de huid 

Onze levensstijl heeft invloed op de gezondheid van onze huid. Daarom gaan roken, alcohol en een mooie huid niet samen. 

De effecten van alcohol op de huid 

Een van de eerste zichtbare effecten van alcohol op de huid is een doffe teint en fijne droogtelijntjes. Door de vochtafdrijvende werking van alcohol, heeft de huid de neiging uit te drogen als je niet genoeg water drinkt om het vochtverlies te compenseren. Tegelijkertijd heeft alcohol een inflammatoir effect op de huid en het lichaam, wat leidt tot donkere kringen, zwelling en roodheid. Het heeft tevens een vaatverwijdend effect, waardoor huidziekten zoals couperose, rosacea en in sommige gevallen zelfs psoriasis verergeren. 

Alcohol is zeer rijk aan suiker en veroorzaakt een glycatieverschijnsel (een chemische reactie, ook wel “versuikering’ van het lichaam genoemd) dat de huidveroudering versnelt. Door zich aan eiwitten te hechten, verstijven suikers geleidelijk aan elastine en collageen, en bevorderen zo huidverslapping en rimpels.  

De gevolgen van roken 

Een grijze teint, bruine vlekken, verslapte gelaatstrekken, duidelijke rimpels... de gevolgen van roken op huidveroudering zijn talrijk. Dat heeft te maken met vasoconstrictie, een vernauwing van de haarvaten, te wijten aan roken. Daardoor krijgt de huid minder zuurstof en minder voedingsstoffen. Studies hebben ook aangetoond dat bij elk trekje van een sigaret 20.000 vrije radicalen vrijkomen die de huidcellen rechtstreeks aanvallen. Als gevolg daarvan wordt de vernieuwing van de huidcellen vertraagd en klampen dode huidcellen zich vast aan het huidoppervlak, waardoor de voor rokers kenmerkende grauwe teint ontstaat. Huidveroudering is dus nog een goede reden om te stoppen met roken. Laat je begeleiden door ons coachingprogramma Stop Smoking.  

Heb je een extra boost nodig? Geef je huid een vitaminekuur. Kom langs in een van onze Multipharma-apotheken. We zijn er om jou te begeleiden en te adviseren.  

Ontdek ons assortiment Huidsupplementen


en

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België