Wegens de drukte kan je bestelling iets langer op zich laten wachten. Dank voor uw begrip.

Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55

Vergeet het griepvaccin niet!

covid en griepvaccinIn oktober gaat het vaccinatieseizoen voor de griep van start. Ook in onze apotheken kan je deze vaccins verkrijgen. We weten dat er heel wat vragen circuleren met betrekking tot het griepvaccin en de vaccins tegen Covid-19. Daarom geven we graag een antwoord op de meestgestelde vragen hieronder.

Geen voorschrift nodig

Het is nu niet meer nodig om een voorschrift te halen bij de huisarts. De apothekers kunnen nu een voorschrift uitschrijven voor je griepvaccin. Indien u recht heeft op een terugbetaling, wordt hier ook mee rekening gehouden. Opgelet: het zetten van de vaccins zelf dient wel nog door de huisarts te gebeuren. Nadat je dus je voorschrift en vaccin hebt bekomen bij je apotheker, maak je best een afspraak bij de arts om je vaccin te laten zetten.

Testandgo

Heeft een griepvaccin nog zin indien ik al tegen Covid-19 gevaccineerd ben?

Zeker!

Het Covid-19 vaccin beschermt je enkel tegen het SARS-Cov-2 virus, ook wel coronavirus genoemd. Het griepvaccin beschermt je tegen het griepvirus, wat een volledig ander virus is: het influenzavirus. Een inenting met een griepvaccin verkleint de kans dat je griep krijgt, en verhoogt tegelijkertijd de kans dat je sneller geneest als je toch griep hebt. Bovendien willen we zeker vermijden dat er tijdens het griepseizoen in combinatie met de huidige corona-pandemie een te hoge druk zou ontstaan op onze gezondheidszorg.

Voor wie is griepvaccinatie zinvol?

Griepvaccinatie is sterk aanbevolen voor:

  • 50-plussers
  • Zwangere vrouwen
  • Chronisch zieken: mensen met astma, diabetes, een hartziekte, enz.
  • Personen met verminderde weerstand
  • Personen die in een gemeenschap of instelling verblijven: woonzorgcentrum, psychiatrische instelling of instelling voor personen met een beperking
  • Personeel in de gezondheidssector
  • Personen die onder hetzelfde dak wonen als voornoemde risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden 

Testandgo

Wanneer laat je je best vaccineren tegen het griepvirus?

De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en slechts voor één winterperiode. Elk jaar circuleren er namelijk andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

65-plus? Denk dan ook aan pneumokokkenvaccinatie

Ben je ouder dan 65 jaar of heb je een verhoogd risico op een invasieve pneumokkeninfectie*, vergeet dan ook het pneumokokkenvaccin niet. Dit vaccin moet niet jaarlijks, maar wel om de 5 jaar herhaald worden. Je kan er een levensbedreigende longontsteking (pneumonie) door voorkomen.

*Spreek erover met je behandelende arts.

Testandgo